Sunday, December 13, 2009

«Ολοι στα λαϊκά... καταφεύγουν»

  • Με... Τραγούδια παντός καιρού «έχουμε στόχο να κάνουμε τον κόσμο να ξεφύγει, έστω και για λίγο, από τις δυσκολίες που έχει», λένε ο Χρήστος Νικολόπουλος και η Γλυκερία
  • ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΛΥΚΕΡΙΑ

Κάτι περισσότερο από μία δεκαετία πέρασε από τότε που ο Χρήστος Νικολόπουλος και η Γλυκερία βρέθηκαν μαζί στην ίδια σκηνή. Σήμερα οι δύο σημαντικές αυτές προσωπικότητες του ελληνικού τραγουδιού ενώνουν και πάλι τις μουσικές δυνάμεις τους, στη σκηνή του «Πλατώ», όπου ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες τις εμφανίσεις τους μαζί με τη Μελίνα Ασλανίδου και τον Κώστα Καραφώτη.

«Η οικονομική κρίση είναι ολοφάνερη και έχουμε προσαρμοστεί όλοι στα νέα δεδομένα», λέει η Γλυκερία και συμπληρώνει ο Χρήστος Νικολόπουλος, «Εμείς ως καλλιτέχνες πρέπει να προσπαθούμε να κρατάμε χαμηλ

«Η οικονομική κρίση είναι ολοφάνερη και έχουμε προσαρμοστεί όλοι στα νέα δεδομένα», λέει η Γλυκερία και συμπληρώνει ο Χρήστος Νικολόπουλος, «Εμείς ως καλλιτέχνες πρέπει να προσπαθούμε να κρατάμε χαμηλά τις τιμές των χώρων όπου εμφανιζόμαστε». Πάνω, με τους Μελίνα Ασλανίδου - Κώστα Καραφώτη.
  • Συνέντευξη στην Αναστασία Κουκά, ΕΘΝΟΣ, 13/12/2009
  • Τι ήταν αυτό που σας έφερε κοντά έπειτα από τόσα χρόνια;

Γλυκερία: Ηταν μια δική μου ιδέα να ξαναβρεθούμε με τον Χρήστο Νικολόπουλο, με τον οποίο μας δένουν πολλά πράγματα από το παρελθόν.

Χρ. Νικολόπουλος: Για μένα είναι πολύ ευχάριστο να ξαναδουλεύω με τη Γλυκερία, μια σημαντική τραγουδίστρια την οποία θαυμάζω αλλά και μια πολύ αξιοπρεπή κυρία.

  • Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος που παρουσιάζετε στο «Πλατώ»;

ΧΡ.Ν.: Ο τίτλος του προγράμματός μας είναι «Τραγούδια Παντός Καιρού». Που σημαίνει ότι έχουμε διαλέξει τραγούδια που αντέχουν στον χρόνο, από το παρελθόν αλλά και σημερινά. Στόχος μας είναι να διασκεδάσουμε τον κόσμο που θα έρθει να μας δει, να τον κάνουμε να ξεφύγει, έστω και για λίγο, από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Γλυκερία: Στόχος μας είναι να αγγίξουμε όλες τις πλευρές του ελληνικού τραγουδιού.

  • Από την εμπειρία σας, ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν ένα επιτυχημένο πρόγραμμα;

Γλυκερία: Η καλή συνεργασία και η καλή πρόθεση. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις κοινή αισθητική ως προς τη μουσική αλλά και ως άνθρωπος με αυτούς που συνεργάζεσαι. Το καλό κλίμα, θέλεις, δεν θέλεις, περνάει στον κόσμο.Μπορεί να συμβαίνει κάτι φαντασμαγορικό στη σκηνή και να μην υπάρχει καμία επικοινωνία ανάμεσα στους καλλιτέχνες.

ΧΡ.Ν.: Για να έχει ένα μουσικό πρόγραμμα επιτυχία θα πρέπει να διαθέτει επίκαιρους τραγουδιστές, αυτούς δηλαδή που θα φέρουν τον κόσμο στο μαγαζί. Το κυριότερο όμως είναι η επιλογή των τραγουδιών, η οποία πρέπει να γίνεται με στόχο όχι το προσωπικό μεράκι του καλλιτέχνη, αλλά τη διάθεση και τη διασκέδαση του κοινού.

  • Σήμερα, στην Αθήνα, μπορεί κανείς εύκολα να βρει χώρους όπου παίζονται καλά λαϊκά τραγούδια;

ΧΡ.Ν.: Δυστυχώς το λαϊκό τραγούδι δεν προβάλλεται όσο θα έπρεπε και ειδικά από το ραδιόφωνο, από το οποίο είναι σχεδόν αποκλεισμένο. Παρ’ όλα αυτά σε πείσμα των καιρών το λαϊκό τραγούδι συνεχίζει να υπάρχει. Σε όποιο μαγαζί και να πάτε, από μια ώρα και μετά, όλοι στο λαϊκό τραγούδι καταφεύγουν για να διασκεδάσουν τον κόσμο.

  • Παρ’ όλες τις δυσκολίες όμως εσείς επιμένετε να στηρίζετε και να τροφοδοτείτε με καλά νέα πράγματα το λαϊκό τραγούδι.

ΧΡ.Ν.: Δεν θα μπορούσα να κάνω αλλιώς. Ούτως ή άλλως δεν έχω κανέναν ανάγκη. Εχω γράψει την ιστορία μου, έχω κάνει τον κύκλο μου και τώρα ετοιμάζομαι για τον δεύτερο.

Γλυκερία: Εγώ είμαι αισιόδοξη. Μπορεί τώρα να συμβαίνουν στο τραγούδι κάποια πράγματα που δεν μας αρέσουν, όλα αυτά όμως είναι κύκλοι που κλείνουν. Πάντα στο καλό τραγούδι θα καταλήγουμε.

  • Φέτος ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στη διασκέδαση είναι μεγαλύτερος από άλλες χρονιές;

Γλυκερία: Η οικονομική κρίση είναι ολοφάνερη και έχουμε προσαρμοστεί όλοι στα νέα δεδομένα. Και εμείς οι καλλιτέχνες πρέπει να περιορίσουμε τις απαιτήσεις μας εάν θέλουμε ο κόσμος να έρχεται να μας βλέπει.

ΧΡ.Ν.: Φέτος ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης είναι πολύ μεγάλος σε όλους τους τομείς. Το ΠΑΣΟΚ, που πιστέψαμε πολύ, μπήκε λίγο άγρια και σε συνδυασμό με την υπερβολή κάποιων, τηλεοπτικών κυρίως, ΜΜΕ έχει δημιουργηθεί στον κόσμο μια φοβία. Εμείς ως καλλιτέχνες πρέπει να προσπαθούμε να κρατάμε χαμηλά τις τιμές των χώρων όπου εμφανιζόμαστε.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

«Τραγούδια Παντός Καιρού»: Η Γλυκερία, ο Χρήστος Νικολόπουλος, η Μελίνα Ασλανίδου και ο Κώστα Καραφώτης εμφανίζονται στο «Πλατώ»: Πέτρου Ράλλη 2 & Πειραιώς. Τηλ. 210- 3417943-4. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

No comments: