Saturday, December 12, 2009

Κλικ στο '60

«Του '60 οι εκδρομείς» κάνουν στάση από την Πέμπτη στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη και, με φωτογραφικά ντοκουμέντα, αυθεντικά αντικείμενα και μουσικές της εποχής, ζωντανεύουν τη δεκαετία που άλλαξε την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο.

Μια από τις σπάνιες φωτογραφίες που θα δούμε στην έκθεση είναι και αυτή που απεικονίζει τους Μπιτλς στην Αράχοβα το 1969.

Μια από τις σπάνιες φωτογραφίες που θα δούμε στην έκθεση είναι και αυτή που απεικονίζει τους Μπιτλς στην Αράχοβα το 1969.

Τα πολιτικά γεγονότα, όψεις της κοινωνίας, οι αγώνες της νεολαίας, οι τρόποι διασκέδασης, τα πρόσωπα που έγιναν σύμβολα αλλά και οι νέοι καλλιτέχνες που αναδείχθηκαν θα παρουσιαστούν σαν τρέιλερ από ταινία. Με νοσταλγία, όχι όμως με διάθεση εξιδανίκευσης.

Το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης κατανέμεται με χρονολόγιο των πιο σημαντικών γεγονότων στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Ο άνθρωπος στο φεγγάρι, ο Κένεντι, το Τείχος του Βερολίνου, το φοιτητικό και το αντιπολεμικό κίνημα, ο Τσε, ο Μάης του '68, τα παιδιά της Μπιάφρας, το Γούντστοκ, το «Ψυχώ», η «Ντόλτσε Βίτα», η «Μπαρμπαρέλα».

Η χούντα και το Νόμπελ

Η Αθήνα ανοικοδομείται, η Ολυμπιακή ανοίγει τα φτερά της, ο Χατζιδάκις και ο Θεοδωράκης γράφουν τα πιο ωραία τραγούδια τους, ο Πατσιφάς ιδρύει τη «Λύρα», η Αλίκη Βουγιουκλάκη γίνεται σταρ, ο Γιούτσος σκοράρει, οι Ρόλινγκ Στόουνς δίνουν συναυλία στην Αθήνα. Ο Λαμπράκης, ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου. Η χούντα στήνει τα σύμβολά της στο Σύνταγμα, οργανώνει αρχαιοελληνικές γιορτές, τα τσάμικα δίνουν και παίρνουν στις εθνικές επετείους. Σε ένα στιγμιότυπο, ο Παττακός κοιτάζει τις κοπέλες των καλλιστείων.

Από τις πιο σπάνιες φωτογραφίες, οι Μπιτλς στην Αράχοβα το 1969. Το Οσκαρ του Χατζιδάκι για τη μουσική της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή» αλλά και το Νόμπελ του Σεφέρη είναι ανάμεσα στα ντοκουμέντα που θα εκτεθούν. Μια βέσπα υποδέχεται τους επισκέπτες, ενώ ψυγεία, κουζίνες, πικ-απ, τσάντες, ρούχα αντικατοπτρίζουν την κυρίαρχη αισθητική. Σε οθόνη προβάλλονται φιλμάκια της εποχής και η μουσική με έντεχνα, λαϊκά, ποπ, ροκ, εναλλάσσεται αποτυπώνοντας όλες τις τάσεις: από επιστροφή στις ρίζες μέχρι ξένες επιδράσεις.

«Η επόμενη γενιά από τον πόλεμο του '40 παίρνει τα ηνία, διεκδικεί τον δικό της τρόπο έκφρασης στις τέχνες, στη μουσική, στη διασκέδαση αλλά και στην πολιτική, μέσα από τα κινήματα της νεολαίας. Είναι η εποχή που η νεολαία διαμορφώνεται ως κοινωνική τάξη», τονίζει ο ιστορικός του Μουσείου Μπενάκη Τάσος Σακελλαρόπουλος, που επιμελείται την έκθεση.

Για τις μουσικές επιλογές υπεύθυνος είναι ο Λάμπρος Λιάβας και συνεπιμελήτρια από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο είναι η Αλεξάνδρα Χαριτάτου. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έχει κάνει ο Σταμάτης Ζάννος.

«Υπήρχε μια ουσιαστική ζύμωση, που διακόπηκε όμως με τη δικτατορία, και ένα άλλο μοντέλο πολιτικό και πολιτιστικό επικράτησε. Ωστόσο βλέπεις πως μουσικές όπως το ροκ του Γούντστοκ ή τα τραγούδια του Σαββόπουλου έχουν διαχρονικότητα. Το σήμερα έχει τις ρίζες του σ' εκείνη τη δεκαετία» συνεχίζει ο Τ. Σακελλαρόπουλος. «Θέλουμε ο καθένας να συναντήσει το δικό του '60 στην έκθεση. Η σύνθεση έγινε μέσα από τις αναμνήσεις και τα βιώματά μας. Υπάρχει ρομαντισμός, όχι όμως στράτευση, υπάρχουν το δράμα και οι ελπίδες».

Οι φωτογραφίες που θα δούμε προέρχονται από τους Αρ. Σαρρηκόστα, Αρχείο Μεγαλοκονόμου, Ηνωμ. Φωτορεπόρτερ /Ν.Ε. Τόλης, Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη, APEIRON. Τα αντικείμενα από τις συλλογές: Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, ΕΛΙΑ, ΜΙΕΤ, Μουσείου Μπενάκη κ.ά.

Η έκθεση αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων που οργανώνουν ο Διονύσης Σαββόπουλος και πολλοί συνεργάτες στη χριστουγεννιάτικη Αθήνα. Ετσι, στις 18 του μήνα αρχίζουν οι συναυλίες «Το περιβόλι του τρελλού» στο «Παλλάς», σε σκηνοθεσία Διονύση Σαββόπουλου και Σοφίας Σπυράτου. «Ημουν κι εγώ εκεί»: η σειρά ομιλιών με θέμα την κοινωνία, την πολιτική, τις τέχνες και την τεχνολογία ξεκινάει αύριο στην Παλιά Βουλή (Παύλος Τσίμας, Τάκης Κουμπής, Βασίλης Παπαβασιλείου, Γιώργος Χρονάς, Νίκος Ξυδάκης, Στέλιος Ελληνιάδης κ.ά.). Χάπενινγκ με μουσική από τα βινύλια της εποχής θα γίνουν στο Citylink (24/12) και στο μετρό της πλατείας Συντάγματος (5/1). Παιδικές παραστάσεις με παραμύθια οργανώνονται στο «Μικρό Παλλάς» (από 19/12), ενώ στο «Τριανόν Filmcenter» αρχίζει την Πέμπτη η ενότητα «Φιλημένη μες στους κινηματογράφους»: Ο Σαββόπουλος και οι φίλοι του προλογίζουν 23 αγαπημένες ταινίες της δεκαετίας του '60 και ερμηνεύουν τραγούδια από τις οθόνες εκείνης της εποχής. *

No comments: