Friday, December 4, 2009

Οι πίσω μας σελίδες

  • Τα 60ς δεν ήταν μόνον τα μεγάλα πολιτικά οράματα, τα δυναμικά φοιτητικά κινήματα, η άνθηση των Τεχνών, η απελευθέρωση του σεξ και της μόδας, το βήμα του Νιλ Αρμστρονγκ στο φεγγάρι.

Ηταν και η ευφορία που προκαλούσε η πεποίθηση ότι όλα είναι δυνατά. Γι' αυτό τα 60ς ήταν και να ξέρεις σε ποια συλλαβή του «You are my destiny», θα σφίξεις πάνω σου το κορίτσι. Κι αν εκείνη απαντούσε «δεν θέλω να προδώσω την εμπιστοσύνη των γονιών μου», αποκλείοντας το τετ-α-τετ, δεν πειράζει. Αυτή η δεκαετία μνημονεύεται άλλωστε περισσότερο για τα οράματά της, παρά για την υλοποίησή τους.

Δεν έλειψαν και τέτοιες γοητευτικές προσωπικές μαρτυρίες από τη χθεσινή, πρώτη παρουσίαση του τεράστιου αφιερώματος στα 60ς που διοργανώνει από τις 14 Δεκεμβρίου και για ένα μήνα ο Διονύσης Σαββόπουλος και οι συνεργάτες του, σε 7 σημεία της Αθήνας, με γενικό τίτλο «Το Περιβόλι του Τρελλού-60ς, Το ροκ του μέλλοντός μας» και στόχο να καταγραφούν τα σπουδαία επιτεύγματα και οράματα της δεκαετίας, χωρίς να απουσιάσει κι εκείνο το εφηβικό συναίσθημα που κορύφωνε η φωνή του Πολ Ανκα.

Δεν έλειψαν κι οι ειλικρινείς εξομολογήσεις του Σαββόπουλου που «κατορθώνει το ακατόρθωτο: να μετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις σαν ανεμοστρόβιλος», όπως διαπίστωσε η χορογράφος Σοφία Σπυράτου, μία από τις βασικές συμμετόχους στο αφιέρωμα που γύρω απ' τον Σαββόπουλο συσπείρωσε συνολικά 150 άτομα. «Εμείς κάναμε πάντα τα πράγματα που δεν γίνονται», σχολίασε εκείνος ως γνήσιο τέκνο των 60ς.

Και σε όσους επέμειναν να τον ρωτούν ποιο ήταν τέλος πάντων το κίνητρό του γι' αυτό το αφιέρωμα, παραδέχτηκε «θέλω να ξαναγαπήσω και να ξαναγαπηθώ. Θέλω να γυρίσω στη μεγάλη σκηνή. Μήπως γι' αυτό κατά βάθος δεν τα κάνουμε όλα; Ομως τα 60ς ήταν και μια συγκλονιστική δεκαετία...». Την αυταξία της ενισχύει κατά τον Σαββόπουλο η σύγκρισή της με την τωρινή και μακράν «τη χειρότερη δεκαετία που έχουμε ζήσει». Εννοούσε και σε επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων, καθρεφτίζοντας τη σταδιακή «αλλοτρίωση» σε ένα περιστατικό: ζευγάρι συγγενών του σε κάποιο χωριό της Μακεδονίας, τον περίμεναν πώς και πώς κάθε φορά που πήγαινε για να τον περιποιηθούν. Και ξαφνικά «δεκαετία του '80, μπαίνω μια μέρα στο σπίτι τους και μου λένε "σσσ μη μιλάς". Εβλεπαν..."Τόλμη και Γοητεία"».

Μάγος της παραβολής ο Σαββόπουλος αναγνωρίζει πόσα άλλαξαν γύρω μας. Και ξέρει πως «το παραμύθι μου για το '60 είναι πολύ παλιό. Το διηγούμαι όμως με την ελπίδα να πουν κι οι νεότεροι το δικό τους παραμύθι». Αλλωστε με το δικό της τρόπο η νέα γενιά επαναδιαπραγματεύεται ένα αίτημα ελευθερίας: «Σαν θεατής της περσινής εξέγερσης -που θα συνεχιζόταν με δημιουργικότερο τρόπο, αν δεν έβγαιναν τα... Καλάσνικοφ- βρήκα δικαιολογημένη την αναστάτωση της νεολαίας: έχουμε πατώσει».

Πλήθος συνεργατών και φίλων του Σαββόπουλου τον βοηθούν να πει το «παλιό παραμύθι» του '60 σ' όλο το εύρος του. Ανάμεσα σε διακεκριμένους Ελληνες και δύο ξένοι, κορυφαίες μορφές του παγκόσμιου φοιτητικού κινήματος του τότε. Ο Τομ Χέιντεν, σημείο-αναφοράς των αμερικανικών 60ς, κι ο Ταρίκ Αλι που υπήρξε ο πρώτος και τελευταίος αριστερός πρόεδρος των φοιτητών στην Οξφόρδη θα είναι μαζί με τον Γιάννη Γιαννουλόπουλο οι ομιλητές εκδήλωσης με θέμα «Κοινωνία-Πολιτική-Φοιτητικό Κίνημα». Η παρουσία τους ανοίγει τον κύκλο των 9 συναντήσεων υπό το γενικό τίτλο «Ημουν κι Εγώ εκεί-Πώς βιώσαμε τα 60ς».

Ξεχωριστό κομμάτι οι μουσικές εκδηλώσεις, με κεντρικό άξονα τις εμφανίσεις του Σαββόπουλου στο «Παλλάς», οι εκθέσεις, οι προβολές ταινιών. Εξ ου και η παρουσία χθες μιας ολόκληρης παρέας διοργανωτών, από διαφορετικούς κλάδους, επιστήμες και τέχνες (Π. Τσίμας, Τ. Κουμπής, Γ. Χρονάς, Λ. Λιάβας, Τ. Σακελλαρόπουλος, Πλ. Ριβέλλης, Γ. Τσεκλένης, Μ. Σπηλιόπουλος, Σ. Τριανταφύλλου). *

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ - «ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΟΥ ΤΡΕΛΛΟΥ»

* «Παλλάς»: δέκα συναυλίες του Διονύση Σαββόπουλου, με κεντρικό άξονα τους δίσκους «Περιβόλι του Τρελλού» και «Φορτηγό» (από τις 18/12)

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ - «ΤΑ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ»

* «Μικρό Παλλάς»: οι Δ. Σαββόπουλος, Φ. Παπαδόδημα, Ρ. Κυριαζή αφηγούνται παραμύθια δικά τους ή της λαϊκής παράδοσης κι ο Αθως Δανέλλης παρουσιάζει το έργο του Σπαθάρη «Ο Καραγκιόζης στο φεγγάρι» (19, 20, 26, 27/12 και 2,3/1)

ΜΟΥΣΙΚΑ HAPPENINGS

* Υπαιθρίως στη στοά του City Link (24/12), Σαββόπουλος και φίλοι ερμηνεύουν:

* Συνθέτες του έντεχνου. Επιμελείται ο Γ. Παπαζαχαριάκης.

**Τα λαϊκά του '60.

**Το Νέο Κύμα. Επιμελείται ο Σ. Κορκολής.

**Στο Μετρό του Συντάγματος (5/1).

* Η στροφή στις ρίζες. Επιμελείται η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας.

* Το ροκ στη Δύση κι εδώ. Επιμελούνται οι Onirama.

ΟΜΙΛΙΕΣ (ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ)

* Κοινωνία - Πολιτική - Φοιτητικό Κίνημα (14/12). Συντονιστής Π. Τσίμας.

**Αρχιτεκτονική (16/12). Συντονιστής Τ. Κουμπής.

* Θέατρο(17/12). Συντονιστής Β. Παπαβασιλείου.

* Εικαστικά (21/12). Συντονίστρια Μ. Κοτζαμάνη.

**Φωτογραφία-Μόδα-Αθλητισμός(22/12). Συντονιστές Π. Ριβέλλης, Γ. Τσεκλένης, Κ. Μπλιάτκας.

**Λογοτεχνία (23/12). Συντονιστής Γ. Χρονάς.

**Επιστήμη-Τεχνολογία (11/1). Συντονιστής Ν. Ξυδάκης.

* Κινηματογράφος (12/1). Συντονίστρια Σ. Τριανταφύλλου.

* Μουσική (Ελλάδα-κόσμος). Συντονιστές Λ. Λιάβας, Σ. Ελληνιάδης.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

**Μουσείο Μπενάκη (16/12-14/1). «Πώς ζήσαμε τα 60ς στην Ελλάδα». Επιμελητής Τ. Σακελλαρόπουλος.

* Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων (19/12-14/1). Ο νεανικός Τύπος της δεκαετίας του '60. Επιστημονικός υπεύθυνος Ηλ. Νικολακόπουλος. Επιμέλεια Ευρυδίκη Αμπατζή.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

ΤΡΙΑΝΟΝ FILM CENTER (17-23/12)

**Θα προβληθούν 23 αγαπημένες ταινίες των 60ς. Προλογίζουν και τραγουδούν Δ. Σαββόπουλος και φίλοι. Επιμέλεια Σ. Τριανταφύλλου.

No comments: