Friday, February 6, 2009

Ο Youssou N’Dour για τα παιδιά

Πριν από είκοσι χρόνια είχε επισκεφθεί την Αθήνα και τραγούδησε μαζί με τους Στινγκ, Μπρους Σπρίνγκστιν, Πίτερ Γκάμπριελ και Τρέισι Τσάπμαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μπορεί να πέρασαν δύο δεκαετίες, αλλά ο Youssou N’Dour δεν σταμάτησε ποτέ να προβάλλει τα προβλήματα της πολύπαθης Αφρικής.

Την Τετάρτη 22 Απριλίου θα βρίσκεται ξανά ανάμεσά μας. Αυτή τη φορά θα τραγουδήσει για τα ορφανά παιδιά της Αφρικής. Με το 12μελές σχήμα του, θα εμφανιστεί στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ με σκοπό την οικονομική υποστήριξη της προσπάθειας της Ελληνικής Δράσης Αφρικής (Action Africa). Η συναυλία -τελεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου- αποσκοπεί στον εξοπλισμό ορφανοτροφείου-σχολείου με την ονομασία «Αμαρούσιον», στην Ακτή Ελεφαντοστού, και στεγάζει πάνω από 600 ορφανά παιδιά.

«Στη συναυλία περιμένουμε την ανταπόκριση των χιλιάδων ευαισθητοποιημένων πολιτών, προκειμένου με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να εξοπλιστεί το σχολείο. Η ψυχή και η θέληση για προσφορά αγάπης δεν έχουν σύνορα και ιδιαίτερα όταν αφορούν παιδιά», δηλώνει ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης.

Από τους σημαντικότερους Αφρικανούς καλλιτέχνες και πρέσβης Καλής Θελήσεως της Unicef, ο 49χρονος Youssou N’Dour δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το περιοδικό «Folk Roots» τον ανακήρυξε «Αφρικανό καλλιτέχνη του αιώνα», ενώ το περιοδικό «Time» τον έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο με τις «100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον 20ό αιώνα».

Peter Gabriel & Youssou N'Dour In Your Eyes

Γεννημένος στην καρδιά της Μεδίνας, τραγουδά στα γουλούφ, τη γλώσσα της φυλής του. Εγινε γνωστός στη Δύση με το κομμάτι «Immigres» το 1984, που ήταν αφιερωμένο στους Σενεγαλέζους μετανάστες στο Παρίσι και δέκα χρόνια αργότερα κατέκτησε όλο τον κόσμο με το «Seven Seconds», ένα ντουέτο με τη Neneh Cherry. Πολλοί τον θέλουν να πηγαίνει για επόμενος πρόεδρος της Σενεγάλης. Τι λέει ο ίδιος; «Στη Σενεγάλη έχουμε πολλούς καλούς ηγέτες. Δεν έχω την ικανότητα για κάτι τέτοιο. Το να γίνω πρόεδρος δεν θα ήταν καλή ιδέα για μένα: Εγώ στηρίζω και αποδοκιμάζω».

No comments: