Wednesday, February 11, 2009

Τσιγγάνοι «Παγκανίνι» με εκατό βιολιά

Ενα χρόνο μετά τις sold out παραστάσεις τα 100 τσιγγάνικα βιολιά της Budapest Gypsy Symphony Orchestra επιστρέφουν για δεύτερο γύρο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από τις 13 έως τις 18 Φεβρουαρίου θα εμφανιστούν στο θέατρο Badminton και από τις 20 έως τις 22 του ίδιου μήνα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Με κατάμαυρα μάτια και πολύχρωμα ρούχα, οι δύο σολίστες ηγέτες του συνόλου Sandor Rigo και Jozsef Lendvai Csocsi και «ο Παγκανίνι των κυμβάλων» Οszkar Okros θα βρεθούν και πάλι στο τιμόνι της μεγάλης «οικογένειας» που ζει και αναπνέει στους ρυθμούς της κλασικής αλλά και της τσιγγάνικης παραδοσιακής μουσικής, χωρίς να διαβάζει παρτιτούρες. Με διαίσθηση και ένστικτο αλάνθαστο, τα μέλη της ορχήστρας μεταφέρουν στο κοινό την ενέργεια και την κουλτούρα ενός λαού που γνωρίζει τη μουσική καλύτερα από τις λέξεις.

Η Budapest Gypsy Symphony Orchestra θεωρείται η μεγαλύτερη τσιγγάνικη ορχήστρα του κόσμου. Ιδρύθηκε το 1985, όταν ο Sandor Jaroka, ο πιο διάσημος σολίστας τσιγγάνικης μουσικής της Ουγγαρίας, πέθανε. Ολοι οι συμπατριώτες μουσικοί παραβρέθηκαν στην κηδεία του και μετά την τελετή άρχισαν να αυτοσχεδιάζουν. Ετσι γεννήθηκε η ιδέα της ορχήστρας. Η ορχήστρα απαρτίζεται από 50 βιολιά, 10 βιόλες, 10 τσέλο, 11 κοντραμπάσα, 9 κλαρινέτα και 6 κύμβαλα. Το ρεπερτόριό της δεν συμπεριλαμβάνει μόνο τη διάσημη ουγγαρέζικη μουσική czardas, αλλά και κλασικά κομμάτια, όπως Ουγγρικές Ραψωδίες του Λιστ, οι Ουγγρικοί Χοροί του Μπραμς, κομμάτια μελών της οικογένειας Στράους και ουγγαρέζικη παραδοσιακή μουσική της υπαίθρου. Στη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας της η ορχήστρα έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία και έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Μάλιστα από την ίδρυσή της οργανώνει ετήσιο διαγωνισμό για σολίστες στη Βουδαπέστη. Οι νικητές γίνονται μέλη της ορχήστρας. Με αυτόν τον τρόπο κρατάει το μουσικό της μέλλον στα χέρια της.
Info

Budapest Gypsy Symphony Orchestra

- 13-18 Φεβρουαρίου, θέατρο Badminton
- 20-22 Φεβρουαρίου, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
- Τιμές εισιτηρίων: από 20 έως 80 ευρώ (Αθήνα) και από 15 ευρώ έως 75 ευρώ (Θεσσαλονίκη).
- Πληροφορίες – κρατήσεις: 210-8840600, www.ticketnet.gr

1 comment:

an-upomoni said...

Θα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση. Το γεγονός ο,τι παίζουν χωρίς παρτιτούρες θεωρώ πως θα είναι άκρως εντυπωσιακό!