Sunday, February 1, 2009

300 ευρώ για μία κασετίνα


Αριστερά, ο Μπομπ Ντίλαν και η «τσουχτερή» κασετίνα του. Δεξιά, ο Νιλ Γιανγκ και η δική του, ακόμη πιο «τσουχτερή»

Καβγάς ξέσπασε στο Διαδίκτυο ανάμεσα στους θαυμαστές του Μπομπ Ντίλαν σχετικά με την υψηλή τιμή νέας συλλεκτικής έκδοσης. Σύντομα κυκλοφορεί αντίστοιχη του Νιλ Γιανγκ, ακόμη πιο ακριβή.

Φαινομενικά η συμπεριφορά της μουσικής βιομηχανίας μοιάζει στην καλύτερη περίπτωση σχιζοφρενική. Δεν μπορεί δηλαδή σε μια περίοδο όπου τόσο συζητείται η τιμή του CD, δηλαδή τα 16 ή 18 ευρώ που κοστίζει, να παρουσιάζεις στην αγορά προϊόντα που κοστίζουν 100, 150 ή ακόμη και 300 ευρώ. Πρoσφάτως στο Διαδίκτυο ξέσπασε ολόκληρος καβγάς με πρωταγωνιστές τους φανατικούς θαυμαστές του Μπομπ Ντίλαν σχετικά με την τιμή της νέας κασετίνας του «Τell Τale Sign: Τhe Βootleg Series Vol. 8», την όγδοη δηλαδή συλλογή με ακυκλοφόρητο υλικό του αμερικανού καλλιτέχνη. Η εν λόγω δουλειά κυκλοφόρησε σε τρεις εκδόσεις: μονό CD, διπλό CD και το τριπλό σε μορφή πολυτελούς κασετίνας που περιέχει και δύο πολύ όμορφα λευκώματα. Το τελευταίο όμως κοστίζει, ανάλογα με το πού θα το αγοράσει κανείς, περί τα 120 με 130 ευρώ. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό το υλικό που προορίζεται, υποτίθεται, για τους φανατικούς θαυμαστές του Μπομπ Ντίλαν τελικώς καταλήγει μόνο στα χέρια όσων έχουν τα χρήματα να το προμηθευτούν αφενός και αφετέρου τα τρία CD έστω και με την προσθήκη των λευκωμάτων δεν δικαιολογούν αυτή την τιμή στην αγορά. Αν διαβάσει κανείς μάλιστα όσα γράφονται στο Διαδίκτυο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτή η κίνηση φανερώνει και μια πλευρά του Ντίλαν που ίσως δεν γνωρίζαμε ως σήμερα.

Η κασετίνα του Μπομπ Ντίλαν δεν είναι η πρώτη που κινείται σε αυτό το επίπεδο τιμής και σίγουρα δεν είναι η τελευταία, καθώς μέσα στον Φεβρουάριο έρχεται το βαρύ πυροβολικό από τον Νιλ Γιανγκ με μια αντίστοιχη κυκλοφορία, ακόμη όμως πιο ακριβή. Πρόκειται για το «Νeil Υoung Αrchives Volume 1 (1963-1972)», μια εξαιρετικής αισθητικής κασετίνα, η οποία θα περιέχει, ανάμεσα σε άλλα, ανέκδοτο ηχητικό και οπτικοακουστικό υλικό από τη συγκεκριμένη περίοδο, απ΄ όταν ακόμη δηλαδή ήταν άγνωστος, ως τη μεγάλη επιτυχία του άλμπουμ «Ηarvest», σε δέκα δίσκους blu-ray τεχνολογίας. Η τιμή του σύμφωνα με το αμερικανικό Αmazon, η οποία είναι και η μόνη γνωστή προς το παρόν, είναι 310 δολάρια. Είναι πραγματικά άξιον απορίας σε ποιους απευθύνεται αυτή η κασετίνα, γιατί μπορεί να μην είμαι φανατικός θαυμαστής του συγκεκριμένου καλλιτέχνη, αλλά το ποσό αυτό δεν θα το έδινα και για οποιονδήποτε άλλον. Στέλεχος δισκογραφικής εταιρείας έδωσε μια απλή εξήγηση γι΄ αυτή την περίεργη πολιτική που ακολουθούν οι δισκογραφικές εταιρείες και μοιάζει πολύ πιθανή. Πρόκειται πολύ απλά για μια ιδιαίτερα ασφαλή μέθοδο όπου οι δισκογραφικές κυκλοφορούν συνήθως 5.000 κομμάτια με συλλογές όπως αυτές του Μπομπ Ντίλαν ή του Νιλ Γιανγκ έχοντας πολύ γρήγορα εύκολο μεγάλο τζίρο, αφού αργά ή γρήγορα το φανατικό κοινό θα «τσιμπήσει» και θα το αγοράσει. Πρέπει να τονίσουμε δε ότι η ιδιαιτερότητα με αυτές τις κασετίνες είναι ότι οι συλλέκτες δεν θέλουν να τις αποκτήσουν απλά και μόνο για τα σπάνια ντοκουμέντα που περιέχουν αλλά για να τις κατέχουν, οπότε το γνωστό downloading μέσω Ιnternet σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει και πολύ μεγάλη αξία.

Ανάλογες κυκλοφορίες που έχουν δημιουργήσει ανάλογες συζητήσεις ήταν η ογκώδης «Ιntergrale 2004» της Νάνας Μούσχουρη με 34 CD, την οποία μπορεί κανείς να προμηθευθεί κανείς στο play. com αντί του ποσού των 302,99 ευρώ. Φυσικά μιλάμε για πολύ περισσότερα CD, τα οποία καλύπτουν ολόκληρη την καριέρα της ελληνίδας τραγουδίστριας. Το «Ρure Genius: Τhe Complete Αtlantic Recordings (1952-1959)» του Ρέι Τσαρλς που κυκλοφόρησε το 2005 είναι ένα παλαιομοδίτικο πικάπ βαλιτσάκι που περιέχει οκτώ CD από ολόκληρη την καριέρα του στη θρυλική εταιρεία και κοστίζει στο amazon. com 119,99 δολάρια. Τα παραδείγματα αρκετά, καθώς οι περισσότεροι καλλιτέχνες επιδιώκουν να κυκλοφορούν κασετίνες, σε πιο συνετές όμως τιμές. Και τέτοια δεν είναι σίγουρα η περίπτωση του «Ιntergrale: Limited Εdition» του Ζακ Μπρελ, ένα βελούδινο κόκκινο κουτί που περιέχει 15 CD του βέλγου τραγουδιστή και συνθέτη στην απλησίαστη τιμή των 158,98 στερλινών (ήτοι 252 ευρώ) στο βρετανικό amazon.
  • του σακη δημητρακοπουλου | το βήμα, Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

No comments: