Tuesday, February 10, 2009

Πέντε Γκράμι για έναν πρώην Led Zeppelin


«Είμαι λίγο σαστισμένος», ήταν τα πρώτα λόγια του Ρόμπερτ Πλαντ καθώς ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει πέντε βραβεία Γκράμι μαζί με την Αμερικανίδα τραγουδίστρια της κάντρι Αλισον Κράους.

Ο θρυλικός τραγουδιστής των Led Zeppelin, Ρόμπερτ Πλαντ, με την Αμερικανίδα κάντρι τραγουδίστρια Αλισον Κράους βραβεύτηκαν για τη συνεργασία τους στο «Raising Sand»
«Παλιά θα το αποκαλούσαμε σκέτο ξεπούλημα, αλλα τώρα πια είναι ένας τρόπος για να περάσεις την Κυριακή σου», συμπλήρωσε ο εξηντάχρονος τραγουδιστής των Led Zeppelin. Ανάμεσα στα βραβεία του, το Γκράμι του άλμπουμ της χρονιάς για το «Raising Sand» και το Γκράμι της ηχογράφησης της χρονιάς για το τραγούδι «Please Read The Letter», το οποίο και ερμήνευσε στη σκηνή του Στέιπλς Σέντερ στο Λος Αντζελες.

Την Κυριακή το βράδυ, στην 51η απονομή των Γκράμι, αυτό που εντυπωσίασε ήταν η πλήρης κυριαρχία της βρετανικής σκηνής. «Δεν είχαμε ποτέ τόσα Γκράμι στη ζωή μας», είπαν οι Coldplay που πήραν τρία, ανάμεσά τους του καλύτερου ροκ άλμπουμ για το «Viva La Vida Or Death And All His Friends» και του καλύτερου τραγουδιού για το «Viva La Vida». «Δεν είμαστε τόσο σκληροί όσο άλλες ροκ μπάντες, είμαστε όμως αρκετά γοητευτικοί», αστειεύτηκε ο Κρις Μάρτιν καθώς έπαιζαν το βραβευμένο τραγούδι αλλά και τη χιπ χοπ εκδοχή του «Lost» μαζί με τον Jay Ζ.

Η Βρετανίδα Αντέλ με το βραβείο Γκράμι της πρωτοεμφανιζόμενης καλλιτέχνιδας
Η Αντέλ, η παχουλή εικοσάχρονη πιτσιρίκα με τη σόουλ φωνή και την έξω από τα στάνταρ της μουσικής βιομηχανίας εμφάνιση, πήρε δύο Γκράμι, με πιο σημαντικό αυτό της πρωτοεμφανιζόμενης καλλιτέχνιδας. «Ευχαριστώ πολύ, μου έρχεται να κλάψω», είπε στην Εστελ που της το απένειμε, ενώ στις ευχαριστίες δεν ξέχασε τη μητέρα της, το Λονδίνο και την Ντάφι. Τέλος, οι Radiohead βραβεύτηκαν για το «In Rainbows» ως το καλύτερο εναλλακτικό άλμπουμ.

Με τα σημαντικά βραβεία να έχουν δοθεί στους Βρετανούς μουσικούς, ο Lil Wayne, ο ράπερ με τις οκτώ υποψηφιότητες για το άλμπουμ «Tha Carter ΙΙΙ», αρκέστηκε σε τέσσερα, ανάμεσά τους το Γκράμι του καλύτερου ραπ άλμπουμ, ενώ η Τζένιφερ Χάντσον αφιέρωσε το Γκράμι που της δόθηκε για το καλύτερο r'n'b άλμπουμ, το «Jennifer Hudson», στη μητέρα, τον αδελφό και τον ανιψιό της που βρέθηκαν δολοφονημένοι πριν από λίγους μήνες.

Κατά τα άλλα, ο Μπρους Σπρίνγκστιν πρόσθεσε ακόμα ένα Γκράμι στη συλλογή του, αυτό του καλύτερου ροκ τραγουδιού («Girls In The Summer Clothes»). Οι Daft Punk πήραν το Γκράμι για το καλύτερο χορευτικό άλμπουμ. Ο βετεράνος των τραγουδιών διαμαρτυρίας για το Βιετνάμ Πιτ Σίγκερ πήρε το Γκράμι του καλύτερου φολκ άλμπουμ για το «At 89». Οι U2 εμφανίστηκαν στη σκηνή για να παίξουν το «Get on Your Boots» ως προάγγελο του νέου τους άλμπουμ, ενώ ο ράπερ Κρις Μπράουν δεν παραβρέθηκε στην τελετή για να τραγουδήσει όπως ήταν προγραμματισμένο. Συνελήφθη από την αστυνομία έξω από το Στέιπλς Σέντερ και ανακρίθηκε ως ύποπτος για επίθεση σε μια γυναίκα το προηγούμενο βράδυ.

Τα καλύτερα της χρονιάς

* Ηχογράφηση: Ρόμπερτ Πλαντ και Αλισον Κράους - Please Read The Letter.

* Αλμπουμ: Ρόμπερτ Πλαντ και Αλισον Κράους- Raising Sand.

* Τραγούδι: Coldplay - Viva La Vida.

* Νέος καλλιτέχνης: Αντέλ.

* Γυναικεία ποπ ερμηνεία: Αντέλ - Chasing Pavements.

* Ανδρική ποπ ερμηνεία: Τζον Μάγερ - Say.

* Ποπ ερμηνεία από μπάντα: Coldplay - Viva La Vida.

* Ηλεκτρονικό - χορευτικό άλμπουμ: Daft Punk - Alive 2007.

* Ποπ άλμπουμ: Duffy - Rockferry.

* Ροκ σόλο ερμηνεία: John Mayer - Gravity.

** Ροκ ερμηνεία από μπάντα: Kings of Leon - Sex on Fire.

** Ροκ τραγούδι: Bruce Springsteen - Girls In Their Summer Clothes.

* Ροκ άλμπουμ: Coldplay - Viva La Vida Or Death And All His Friends.

* Αλμπουμ εναλλακτικού ήχου: Radiohead - In Rainbows.

* R&Β άλμπουμ: Jennifer Hudson - Jennifer Hudson.

* Σόλο ραπ ερμηνεία: Lil' Wayne - Α Milli.

* Ραπ ομαδική ερμηνεία: Jay-Ζ and ΤΙ ft Kanye West and Lil Wayne - Swagga Like Us.

* Ραπ συνεργασία: Estelle ft Kanye West - American Boy.

* Ραπ άλμπουμ: Lil' Wayne - Tha Carter ΙΙΙ.


  • Δ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/02/2009

No comments: