Sunday, February 1, 2009

ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΡΑΝΤΙΝΗΣ: «Ξεκινήσαμε με χαμηλές προσδοκίες»

Ορθιοί, από αριστερά, οι Δ.Φραντζής, Θ.Μαραντίνης, Δ.Κοκονίδης. Καθισμένοι, από αριστερά, οι Γ.Κοκονίδης, Χ.Τρεσίντσης

Ο τραγουδιστής των Οnirama εξηγεί με ποιον τρόπο το συγκρότημα σκοπεύει να επαναλάβει την περυσινή του επιτυχία

Ο στρατός, λέγεται, σφυρηλατεί τους άνδρες. Στην προκειμένη περίπτωση δεν γνωρίζουμε κατά πόσον σφυρηλάτησε τους δύο κατ΄ αρχήν πρωταγωνιστές της ιστορίας μας αλλά σίγουρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία της ζωής τους. Ο Θοδωρής Μαραντίνης και ο Γιώργος Κοκονίδης συναντήθηκαν στον στρατό, ανακάλυψαν ότι το κοινό πάθος τους ήταν η μουσική και πλέον δεν είχαν να κάνουν και πολλά πράγματα. Τον Οκτώβριο του 2000 δημιούργησαν τους Οnirama, στη Θεσσαλονίκη, στη συνέχεια προστέθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη, άρχισαν εμφανίσεις, κατ΄ αρχάς στη Θεσσαλονίκη, και πέντε χρόνια αργότερα κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ «Δύσκολος καιρός για πρίγκιπες».

Μόνο που κάθε άλλο παρά δύσκολος ήταν ο καιρός για τους συγκεκριμένους πρίγκιπες. Η ποπ μουσική τους έγινε άμεσα αποδεκτή από το κοινό και όπως δηλώνει σήμερα στο «Βήμα» ο Θοδωρής Μαραντίνης: «Είμαστε μέσα στα όνειρά μας και λίγο παραπάνω». Ισως δεν έχει και άδικο. Ιδιαιτέρως πέρυσι οι εμφανίσεις του γκρουπ ήταν υπέρ το δέον επιτυχημένες. Οι θεατές, «επώνυμοι» και «ανώνυμοι», συνέρρεαν κατά εκατοντάδες, η παράστασή τους θεωρήθηκε από τις πιο χοτ της περασμένης σεζόν, κάτι φυσικά που θέλουν να επαναλάβουν και αυτή τη χρονιά. Γι΄ αυτό και εφέτος στην Ανοδο Stage έστησαν ένα πάρτι όπου στην αρχή του προγράμματος dj μιξάρει ελληνικές και ξένες επιτυχίες της δεκαετίας του ΄80, το συγκρότημα Salata Latina διασκεδάζει το κοινό με stand up comedy και βαριετέ πρόγραμμα, προτού πάρουν τα ηνία στα χέρια τους οι επονομαζόμενοι... πρίγκιπες της ελληνικής ποπ σκηνής. Ο Θοδωρής Μαραντίνης κάνει λόγο για ένα πρόγραμμα «στο οποίο προσεγγίζουμε τη διασκέδαση κάτω από μια άλλη οπτική γωνία. Πιστεύω όχι μόνο εγώ αλλά και οι υπόλοιποι Οniramaότι το κοινό θέλει περισσότερο ένα διασκεδαστικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα σε σχέση με το παρελθόν.Οι θεατές θέλουν να γεμίζουν τις μπαταρίες τους έστω και με στιγμιαίο γέλιο και να περάσουν αληθινά καλά. Εμείς τουλάχιστον αυτό έχουμε ως στόχο να τους δώσουμε». Η αλήθεια είναι ότι οι Οnirama έχουν επενδύσει στις παραστάσεις εφόσον στα οκτώ- εννέα χρόνια της παρουσίας τους έχουν κυκλοφορήσει μόλις δύο άλμπουμ (το δεύτερο είναι η «Κλεψύδρα» η οποία κυκλοφόρησε πέρυσι τον Ιούνιο), αλλά δεν φαίνεται αυτό να τους απασχολεί ιδιαιτέρως. «Άλλωστε αρχίσαμε την πορεία μας στη μουσική έχοντας χαμηλές προσδοκίες» υπογραμμίζει ο Θοδωρής Μαραντίνης και συνεχίζει: «Θέλαμε, καταρχήν, να ξεφύγουμε από την καθημερινότητά μας, μέσω της μουσικής και του τραγουδιού. Από την άλλη πιστεύω ότι σταθήκαμε και τυχεροί. Ενδεχομένως να τσιγκλίσαμε και εμείς με τον τρόπο μας την τύχη μας. Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς». Μουσικώς οι Οnirama κινούνται σε ποπ δρόμους, οι οποίοι, είναι αλήθεια, στην Ελλάδα δεν είναι και πλέον ευκολοδιάβατοι. «Η ποπ είναι παρεξηγημένη στη χώρα μας. Πρέπει όμως να βρει χώρο και χαρακτήρα. Πολλοί πιστεύουν ότι ποπ είναι το ελαφρό τραγούδι. Αλλά δεν είναι έτσι,είναι η μουσική που αγγίζει τον πολύ κόσμο και εμείς όλα αυτά τα χρόνια αγγίξαμε και συνεχίζουμε να αγγίζουμε αυτό τον κόσμο» σημειώνει ο τραγουδιστής του συγκροτήματος.

Και ο κόσμος όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν τους έχει γυρίσει την πλάτη αλλά μάλλον βάζει πλάτη με την παρουσία του σε όσους τυχόν τούς αμφισβητούν. Οι Οnirama έχουν βρει αυτή τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της εμπορικότητας και της ανάγκης τους να παρουσιάσουν κάτι φρέσκο και ζωντανό. Το ζητούμενο είναι πόσο θα αντέξουν σε αυτό το παιχνίδι ή ενδεχομένως πότε το κοινό θα αρχίσει να αναζητεί κάτι πιο φρέσκο και πιο ζωντανό. Εως τότε όμως- και αν φυσικά συμβεί το παραπάνω- ο Θοδωρής Μαραντίνης θα θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που έχει μπλέξει σε αυτή την περιπέτεια, μια περιπέτεια που όπως σημειώνει «μετά οκτώ χρόνια πορείας με τα άλλα παιδιά δεν είμαστε μόνο επαγγελματίες αλλά και φίλοι. Η ζωή μας με το γκρουπ μάς θωρακίζει και μας κάνει να αισθανόμαστε ασφάλεια. Καλλιτεχνική και ανθρώπινη». Προσοχή όμως διότι τα ασφαλή κουκούλια είναι ενίοτε και εύθραυστα.

Ανοδος Stage, Πειραιώς 183 και Πάλλαντος 38, τηλ.210 3468.100. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο.
  • του γιωργου σκιντσα | το βήμα, Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

No comments: