Tuesday, February 24, 2009

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 50 χρόνια προσφοράς



Πενήντα χρόνια ζωής και προσφοράς κλείνει φέτος η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η οποία θα γιορτάσει την επέτειο με συναυλίες, εκδόσεις και εμφανίσεις της στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας το υψηλό της καλλιτεχνικό επίπεδο. Στις 27/2 (9 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί εορταστικό γκαλά, υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, με τη συμμετοχή διαπρεπών Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως οι: Μαρία Αστεριάδου (πιάνο), Αλεξία Βουλγαρίδου (σοπράνο), Νεβάρτ Γαλιλαία (φλάουτο), Χρήστος Γαλιλαίας (βιολί), Διονύσιος Γραμμένος (κλαρινέτο), Γιώργος Δεμερτζής (βιολί), Θεόδωρος Κερκέζος (σαξόφωνο), Γιώργος Λαζαρίδης (πιάνο), Σίμος Παπάνας (βιολί), Βάσω Παπαντωνίου (σοπράνο), Κύρος Πατσαλίδης (βαρύτονος), Δημήτρης Σγούρος (πιάνο), Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), Δημήτρης Τουφεξής (πιάνο), Γιάννης Τσιτσελίκης (τσέλο). Στη συναυλία θα ακουστούν δημοφιλή έργα των: Albinoni, Beethoven, Donizetti, Faure, Gershwin, Gounod, Hendel, Martin, Mendelssohn, Pizzettι, Tchaikovsky, Vivaldi, Θεοδωράκη.

Για φέτος έχουν προγραμματιστεί επίσης: Εκδοση εορταστικού DVD, με την ΚΟΘ να εμφανίζεται σε χαρακτηριστικά σημεία της Θεσσαλονίκης. Εκδοση εορταστικού τόμου για την πενηντάχρονη ιστορία της ορχήστρας, με σπάνιο αρχειακό υλικό. Κυκλοφορία τριών CD από διεθνείς δισκογραφικές εταιρείες, υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη: Το πρώτο με σολίστ τον διεθνούς φήμης πιανίστα Aldo Ciccolini, στα Κοντσέρτα αρ. 3 και αρ. 4 για πιάνο και ορχήστρα του Μπετόβεν. Τον Απρίλη θα κυκλοφορήσει το δεύτερό της CD από τη δισκογραφική εταιρεία «Naxos», με έργα για ορχήστρα του Ildebrando Pizzetti, από τους σημαντικότερους Ιταλούς συνθέτες του 20ού αιώνα. Το τρίτο CD θα περιλαμβάνει «Το Χαμόγελο της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι.

Στις 24/4 η ΚΟΘ θα εμφανιστεί στη φημισμένη αίθουσα συναυλιών «Smetana Hall» της Πράγας, σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική Χορωδία της Πράγας, με τη σύμπραξη διεθνούς φήμης λυρικών τραγουδιστών, όπου θα παρουσιάσει το Requiem του Giuseppe Verdi. Επίσης, θα εμφανιστεί σε Ιταλικές πόλεις, με τη σύμπραξη σημαντικών καλλιτεχνών.

No comments: