Friday, February 27, 2009

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης γιορτάζει μισό αιώνα ζωής

Το αποψινό γκαλά στο Μέγαρο Μουσικής θα ακολουθήσουν συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδος και πολυτελείς εκδόσεις

Πενήντα χρόνια δημιουργικής πορείας συμπληρώνει εφέτος η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) και τα εορτάζει απόψε με ένα λαμπερό γκαλά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Την ΚΟΘ θα διευθύνει ο Μύρων Μιχαηλίδης . Συμμετέχουν οι Μαρία Αστεριάδου (πιάνο), Αλεξία Βουλγαρίδου (σοπράνο), Νεβάρτ Γαλιλαία (φλάουτο), Χρήστος Γαλιλαίας (βιολί), Διονύσιος Γραμμένος (κλαρινέτο), Γιώργος Δεμερτζής (βιολί), Θεόδωρος Κερκέζος (σαξόφωνο), Γιώργος Λαζαρίδης (πιάνο), Σίμος Παπάνας (βιολί), Βάσω Παπαντωνίου (σοπράνο), Κύρος Πατσαλίδης (βαρύτονος), Δημήτρης Σγούρος (πιάνο), Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), Δημήτρης Τουφεξής (πιάνο) και Γιάννης Τσιτσελίκης (τσέλο), το δε πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα των Μπετόβεν, Ντονιτσέτι,Γκέρσουιν,Τσαϊκόφσκι, Βιβάλντι και Θεοδωράκη.

Η ΚΟΘ ιδρύθηκε το 1959 από τον μουσουργό Σόλωνα Μιχαηλίδη. Ενας από τους βασικούς στόχους της ήταν η προβολή της ελληνικής μουσικής παρακαταθήκης, μέσω της παρουσίασης πολλών πρώτων εκτελέσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό η ΚΟΘ έχει συμπράξει με διάσημους αρχιμουσικούς και σολίστ, έχει πραγματοποιήσει παραστάσεις όπερας και μπαλέτου, έχει συνοδεύσει τις προβολές ταινιών του βωβού κινηματογράφου, ενώ έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικά προγράμματα με σκοπό τη διαμόρφωση φιλόμουσου κοινού. Επίσης, συνεργάζεται με διεθνούς κύρους δισκογραφικές εταιρείες, όπως η σουηδική ΒΙS και η αγγλική Νaxos. Το αποψινό γκαλά δεν θα είναι η μοναδική εκδήλωση εορτασμού των 50 χρόνων της ΚΟΘ. Για το τρέχον έτος έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από συναυλίες, εμφανίσεις στο εξωτερικό και εκδόσεις. Οπως ένα εορταστικό DVD με περιεχόμενο εξωτερικά γυρίσματα της ΚΟΘ σε χαρακτηριστικά σημεία της Θεσσαλονίκης, ένας τόμος για την ιστορία της με σπάνιο αρχειακό υλικό, καθώς και τρία CD. Το πρώτο με σολίστ τονπιανίστα Αλντο Τσικολίνι (συμπαραγωγή της ΚΟΘ με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), το δεύτερο από τη δισκογραφική εταιρεία Νaxos, με έργα για ορχήστρα του Πιτσέτι καθώς και « Το Χαμόγελο της Τζοκόντα» του Μάνου Χατζιδάκι. Τέλος, έχουν προγραμματιστεί συναυλίες της ΚΟΘ στο εξωτερικό, υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη. Στις 24.4.2009 θα εμφανιστεί στην αίθουσα συναυλιών Smetana Ηall της Πράγας σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική Χορωδία της Πράγας και τη σύμπραξη λυρικών τραγουδιστών, όπου θα παρουσιάσει το «Ρέκβιεμ» του Βέρντι, ενώ θα ακολουθήσουν συναυλίες στην Ιταλία. Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 895.800, 2310 895.938-9.

Τιμές εισιτηρίων: 30, 25, 20 ευρώ και μειωμένο-ομαδικό 20, 15 ευρώ.

Οικογενειακό 60, 50, 40 ευρώ. Ωρα έναρξης: 21.00. ΚΟΘ, πληροφορίες στο τηλ. 2310 257.900-902-910-919-929 και στην ηλεκτρονική σελίδα www.tsso.gr. [TO BHMA, Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009]

No comments: