Friday, February 6, 2009

Τα μυστικά της κιθάρας από την Αμάλια Ραμίρεθ. Εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς

Κρατά την παράδοση της οικογένειάς της, τη συνεχίζει και την εξελίσσει. Η Αμάλια Ραμίρεθ, κόρη του περίφημου κατασκευαστή κλασικών κιθαρών Χοσέ Ραμίρεθ ΙΙΙ και διευθύντρια σήμερα του ομώνυμου κορυφαίου κατασκευαστικού οίκου στην Ευρώπη, έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας από την Ισπανία για να παραβρεθεί σε εκδήλωση που πραγματοποιείται το Σάββατο στο Μουσείο Μπενάκη και αφορά στην ιστορία της κλασικής κιθάρας.

Γιατί μπορεί ο πατέρας της Χοσέ Ραμίρεθ ΙΙΙ, καθώς και όλοι οι πρόγονοί της να κρατούσαν ως επτασφράγιστο μυστικό τον τρόπο κατασκευής της ιδανικής κλασικής κιθάρας, όμως ένας Ελληνας, ο κιθαριστής, καθηγητής και παράλληλα κατασκευαστής Γιώργος Κερτσόπουλος, κατάφερε να σπάσει τον «κώδικα» και να αποκαλύψει το λεγόμενο «Μαθηματικό Μοντέλο» της κιθάρας στη Διεθνή Εκθεση Μουσικής της Φρανκφούρτης το 1983.

Ο ίδιος ο Χοσέ Ραμίρεθ είχε τότε αναγνωρίσει την εργασία του κ. Κερτσόπουλου. Σήμερα η κόρη του Αμάλια πιάνει το νήμα από εκείνη την αποκάλυψη και έρχεται ως τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση που έχει τίτλο «Μορφές και χορδές», κατά την οποία οι σολίστες Γιώργος Κερτσόπουλος και Σμαρώ Γρηγοριάδου θα δώσουν ρεσιτάλ κιθάρας.

«Είναι για μένα μεγάλη ευχαρίστηση και τιμή η πρόσκληση να συμμετέχω σε αυτήν την εκδήλωση, που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον κόσμο της κιθάρας», λέει στον ΕΤ η Αμάλια Ραμίρεθ. «Ολες αυτές οι κινήσεις έχουν ως αποτέλεσμα την εξέλιξη στην κατασκευή της κιθάρας».
Εκείνη, αν και διευθύνει τον κορυφαίο οίκο κατασκευής κιθάρων Ραμίρεθ, δεν έχει καθόλου μουσικές γνώσεις: «Δεν σπούδασα Μουσική και δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο. Στην Ισπανία είναι συνηθισμένο κάτι τέτοιο. Στη χώρα μου είναι άλλο να κατασκευάζεις κιθάρα και άλλο να είσαι σολίστ κιθάρας. Θεωρώ, ωστόσο, ότι η κατασκευή της ιδανικής κλασικής κιθάρας είναι επιστήμη».

Info

■ «Μορφές και χορδές»
Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου), Σάββατο 8.00 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη.

  • ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, Παρασκευή, 06.02.09

No comments: