Friday, February 20, 2009

Οι Σκωτσέζοι Mogwai στην Αθήνα

Ενα από τα πιο δυνατά και πρωτότυπα γκρουπ της ποστ ροκ σκηνής σήμερα στο Gagarin 205

MΟΥΣΙΚΗ. O διάσημος Σκωτσέζος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Ιαν Ράνκιν, δηλώνει φανατικός θαυμαστής της μουσικής τους, λάτρης του εκρηκτικού ήχου τους, αυτής της ροκ θύελλας από κιθάρες, μπάσο και ντραμς. Μάλιστα, δεν δίστασε να «επισημοποιήσει» την προτίμησή του στους συντοπίτες τους Mogwai, δηλώνοντας με αφορμή την κυκλοφορία του πρόσφατου έκτου άλμπουμ τους «The Hawk Is Howling», ότι «οι Mogwai ζωγραφίζουν εικόνες σε ήχο, δεν χρειάζονται λόγια».

Οι Mogwai θεωρούνται ένα από τα πιο δυνατά και πρωτότυπα γκρουπ στο χώρο της ποστ ροκ σκηνής, μαζί με τους Ισλανδούς Sigur Ros και τους Καναδούς Godspeed You! Black Emperor.

Επηρεασμένοι από τους μεγάλους πατέρες της ροκ αλλά και ποστ πανκ σκηνής, όπως οι Joy Division, The Cure, Sonic Youth, Nirvana, The Pixies, Guns ’n’ Roses, δημιουργούν μεγάλης διάρκειας μουσικές ενότητες και μπολιάζουν τη μελωδία με την ηλεκτρική κιθάρα. Οι παραμορφώσεις και τα ειδικά εφέ στον ήχο της κιθάρας συνθέτουν τη μοναδική ταυτότητα της κολεκτίβας από τη Γλασκώβη, που σήμερα το βράδυ θα βρίσκεται στη σκηνή του Gagarin 205 (Λιοσίων 205) και αύριο σ’ αυτήν του Μύλου στη Θεσσαλονίκη.

Και όπως δηλώνει στην «Κ» ο κιθαρίστας και τραγουδιστής τους Στούαρτ Μπρεθγουέιτ «θα εξαπολύσουμε μια ηχητική καταιγίδα με καινούργια κομμάτια αλλά και τα κλασικά αγαπημένα “Come On Die Young’’, “Hunted By A Freak’’, “Friend Of The Night’’». Για τους πέντε Σκωτσέζους μουσικούς «οι ζωντανές εμφανίσεις», όπως ομολογεί ο Στούαρτ Μπρεθγουέιτ, «είναι το καλύτερο μέρος της δουλειάς. Το να νιώθεις την επίδραση που έχει η μουσική στο σώμα σου, στο στήθος σου, στο λαιμό σου. Να ξεχειλίζει ενέργεια ο χώρος και εμείς στη σκηνή να γινόμαστε πομποί και δέκτες. Aυτό που επίσης μας κάνει ευτυχισμένους είναι ότι βλέπουμε να ανανεώνεται διαρκώς το κοινό μας. Στην αρχή η πλειοψηφία ήταν νέα αγόρια, μετά αρχίσαμε να αρέσουμε πολύ και στα κορίτσια και τώρα στις συναυλίες μας έρχονται και άνθρωποι μεγαλύτεροι σε ηλικία».

Η δημοφιλία των Μogwai φαίνεται επίσης και σε νεότερες μπάντες που κοπιάρουν τον ήχο τους. «Η αλήθεια είναι ότι μας κολακεύει να ακούμε συγκροτήματα που έχουν επηρεαστεί από εμάς. Δεν είναι όλα επιτυχημένα, αλλά υπάρχουν κάποια όπως οι Σουηδοί “Tape’’ και “Remember Remember’’ που μας έχουν εντυπωσιάσει. Παρακολουθώ εξαιρετικές δουλειές μέσω Ιντερνετ, και χαίρομαι γιατί διαπιστώνω ότι σήμερα ένας μουσικός ή μια μπάντα δεν έχει ανάγκη να παρακαλάει τις δισκογραφικές εταιρείες να του κάνουν δίσκο για να επικοινωνήσει τη μουσική του. Μπορεί να εκμεταλλευτεί το Διαδίκτυο και site όπως το ΜySpace και να έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Αλλωστε, όλοι γνωρίζουμε ότι οι δισκογραφικές εταιρείες αργοπεθαίνουν και ο έλεγχος της μουσικής επιστρέφει εκεί όπου πραγματικά θα έπρεπε να ανήκει: στους καλλιτέχνες».

Για τον Στούαρτ Μπρεθγουέιτ, οι Μogwai είναι πλήρης απασχόληση. «Ταξιδεύουμε συνεχώς, κι όταν δεν είμαστε στο δρόμο είμαστε στο στούντιο. Δεν μου αρέσει να λέω ότι ζούμε από τη μουσική αλλά για τη μουσική».

  • Της Γιουλης Eπτακοιλη, Η Καθημερινή, 20/02/2009

No comments: