Friday, February 6, 2009

Η φωνή που ενώνει την Αφρική. Ο ΣΕΝΕΓΑΛΕΖΟΣ ΣΤΑΡ ΓΙΟΥΣΟΥ Ν΄ΝΤΟΥΡ, ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Της Μαρίας Μαρκουλή, ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

«Αν γινόταν προσπάθεια να οικοδομηθεί η  ενότητα σε όλη την Αφρική, να  δημιουργηθούν, λ.χ., οι Ηνωμένες Πολιτείες  της Αφρικής, εμένα θα με ενδιέφερε ένα  υπουργείο Πολιτισμού, αν υπήρχε», λέει ο  Γιουσού Ν΄ Ντουρ, που έρχεται για μία  συναυλία στις 22 Απριλίου στην Αθήνα

O πιο σημαντικός καλλιτέχνης της Αφρικής, με στάνταρντ παγκόσμιας επιτυχίας, ο Σενεγαλέζος Γιουσού Ν΄ Ντουρ έρχεται για μία συναυλία στις 22 Απριλίου στην Αθήνα. Η εμφάνισή του έχει ειδικό βάρος, καθώς θα τραγουδήσει για να στηρίξει το έργο της Ελληνικής Δράσης Αφρικής. «Είναι μέρος του προσωπικού μου αγώνα και των στόχων μου όλα αυτά τα χρόνια να βοηθήσω αυτά τα παιδιά. Και η δημιουργία ενός σχολείου εκεί εντάσσεται βέβαια στους ίδιους στόχους» λέει ο καλλιτέχνης, ο οποίος έρχεται για πρώτη φορά ύστερα από τη μεγάλη συναυλία της Διεθνούς Αμνηστίας, τον Οκτώβριο του 1988, στο Ολυμπιακό Στάδιο, με τους Σπρίνγκστιν, Στινγκ, Γκάμπριελ και Γιώργο Νταλάρα. Ο Γιουσού ήταν να έρθει να παίξει και στο Womad Φέστιβαλ, πριν από μερικά χρόνια, αλλά όπως και άλλοι Αφρικανοί καλλιτέχνες δεν τα είχε τότε καταφέρει εξαιτίας προβλημάτων με τη βίζα που παρουσιάστηκαν την τελευταία στιγμή.



Η μουσική του
προσωπικότητα όλα αυτά τα χρόνια- από τη δεκαετία του ΄70 που άρχισε την καριέρα του- δεν έπαψε να συμβαδίζει με το έργο του για την Αφρική. Είναι ένας από τους εκατό ανθρώπους που με τις πράξεις και τις ιδέες τους επηρεάζουν πιο πολύ τον κόσμο- σύμφωνα με το περιοδικό «Τime»- ή ο «επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σενεγάλης» σύμφωνα με την κ. Μέρω Κεσεσίογλου, πρόεδρο της Αction Αfrica. Σε κάθε περίπτωση, ο 49χρονος Γιουσού Ν΄ Ντουρ- ο οποίος έστειλε το μήνυμά του από τις Δυτικές Ινδίες, όπου βρίσκεται αυτές τις ημέρες- ήταν παρών σε όλες τις μεγάλες στιγμές κατά τις οποίες η μουσική (και η παγκόσμια σκηνή της) έστρεψε το βλέμμα στην Αφρική. «Πρέπει να κινητοποιούμε τους ανθρώπους για να συνεχίζουν να ασκούν πίεση» είπε μετά το Live 8. Πολιτικός στις πράξεις, αλλά και στις δηλώσεις του: «Στα δικά μου μάτια η Αφρική είναι μια ενιαία εικόνα. Για να προωθήσουμε την ενότητα, θα πρέπει πρώτα να την καταστήσουμε πολιτιστικά εφικτή», λέει. Στη μουσική του ήχοι από τον δυτικό κόσμο και όχι μόνο ανακατεύονται με τους παραδοσιακούς ρυθμούς, απόλυτα συνειδητά και εμπνευσμένα. Πολιτική ενέργεια ήταν άλλωστε εκ μέρους του Γιουσού και η ματαίωση της περιοδείας του στις ΗΠΑ- ως διαμαρτυρία για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο νέος του δίσκος, το Rokku Μi Rokka, μεταφέρει πολλή Αφρική όπου ακούγεται, σε όλο τον κόσμο. Ένα από τα τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι το «Wake Up (Ιt΄s Αfrica)» η δεύτερη συνεργασία του με τη Νένε Τσέρι, μετά το πολύ επιτυχημένο «Seven Seconds»: Αυτή τη φορά ήθελα να προσκαλέσω εγώ τη Νένε στον ήχο μου, στο στυλ μου και στην πραγματικότητά μου». «Γεννήθηκε» στ΄ αλήθεια ένα πολύ όμορφο τραγούδι.

Ο Δήμος του Αμαρουσίου, που θα φιλοξενήσει τη συναυλία στο Ποδηλατοδρόμιο (του ΟΑΚΑ), αναλαμβάνει να στηρίξει όλη την προσπάθεια, με σκοπό τον εξοπλισμό ορφανοτροφείου/ σχολείου στην Ακτή του Ελεφαντοστού, το οποίο θα βαφτιστεί «Αμαρούσιο»- όπως είπε χθες ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Πατούλης. Και ο Γιουσού ανταποκρίνεται καλλιτεχνικά, φέρνοντας μαζί του τους δώδεκα μουσικούς του και επιλογές απ΄ όλη την εντυπωσιακή του πορεία του.

ΙΝFΟ: Ο Γιουσού Ν΄ Ντουρ σε συναυλία για τους σκοπούς της Αction Αfrica την Τετάρτη 22 Απριλίου στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ.

Με μια ματιά

● Γεννήθηκε στο Ντακάρ το 1959
● Το περιοδικό «Folk Roots» τον έχει χαρακτηρίσει «Αφρικανό καλλιτέχνη του αιώνα»
● Άρχισε να τραγουδάει από τα 12
● Το 1979 έφτιαξε το συγκρότημά του, τους Εtoile de Dakar, που εξελίχθηκαν σε Super Εtoile με έναν πολύ ιδιαίτερο ήχο
● Στη μουσική του συνδυάζει αφρικανικά στοιχεία, τζαζ, λάτιν, χιπ-χοπ
● Συνεργάζεται με τον Πίτερ Γκάμπριελ και τον Στινγκ, τη Νένε Τσέρι και τον Μπράντφορντ Μαρσάλις
● Έχει κερδίσει βραβείο Γκράμι
● Συμμετέχει στις συναυλίες της Διεθνούς Αμνηστίας και στο Live 8
● Είναι πρέσβης καλής θελήσεως της Γιούνισεφ. Ιδρύματα που έχει δημιουργήσει πολεμούν την ελονοσία και στηρίζουν τα παιδιά της Αφρικής.

No comments: