Sunday, February 15, 2009

Επιστρέφουν οι ποπ Σταχτοπούτες

Επιστρέφουν οι ποπ     Σταχτοπούτες

Οι «Τίντερστικς» για τη δεκαετία του 90 ήταν ό,τι είναι «τώρα» «εδώ» και ίσως «αύριο» οι «Αντονι Εντ Δε Τζόνσονς». Ενα εκλεπτυσμένο ποπ μελόδραμα. Οκτώ χρόνια από την τελευταία τους εμφάνιση στην Αθήνα, επιστρέφουν σε μια χώρα που τους λάτρεψε πολύ. Στις 20 Φεβρουαρίου θα εμφανιστούν στο κλαμπ «Πρίνσιπαλ» στη Θεσσαλονίκη. Την επόμενη βραδιά θα κάνουν το ίδιο στην Αθήνα, στο «Θέατρο Βadminton». Οσα έχουμε να πούμε για τη μουσική τους ιστορία έχουν τη γεύση πικρόγλυκης καραμέλας που το άρωμα της «ξέφτισε» προτού το χαρούμε αληθινά.

Επιστρέφουν οι ποπ     Σταχτοπούτες
  • «Τυχαίο» κουτάκι
Οι «Τίντερστικς» πήραν το όνομά τους όταν ο τραγουδιστής τους Στιούαρτ Στέιπλς βρήκε ένα γερμανικής προέλευσης άδειο πακέτο σπίρτων σε παραλία της Ελλάδας. Οδηγήθηκε στο όνομα του γκρουπ από τη λέξη που υπήρχε πάνω στο «τυχαίο» κουτάκι που βρέθηκε μπροστά του. Το συγκρότημα σχηματίσθηκε το καλοκαίρι του 1992 στο Νότινχαμ, στην Αγγλία. Το πρώτο τους ομώνυμο άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1993. Ο μουσικός Τύπος της Βρετανίας το υποδέχτηκε με παχιές, περήφανες, κολακευτικές ατάκες. Η μουσική εφημερίδα «Μέλοντι Μέικερ» έγραψε: «Αυτό το άλμπουμ είναι υπέροχο, λυρικό, ελιτίστικο, ρομαντικό, περίεργο, εξωφρενικό, εκκεντρικό. Επιτέλους ήρθε η στιγμή ν ακούσουμε ένα καταπληκτικό άλμπουμ».

Το «Τίντερστικς» των «Τίντερστικς» ήταν η κινηματογραφική ποπ που ο κόσμος της μουσικής διψούσε ν ακούσει. Η άποψή τους δεν ήταν καινούργια. Ο ήχος τους ήταν κάτι ανάμεσα στα περίφημα κινηματογραφικά θέματα του Ενιο Μορικόνε, την παρακμιακή ποπ του Σερζ Γκένσμπουργκ και το «ωμό» σπαρακτικό μπλουζ του Νικ Κέιβ.

Ο τραγουδιστής της μπάντας Στιούαρτ Στέιπλς έχει δηλώσει για το πρώτο άλμπουμ των «Τίντερστικς»: «Στη διάρκεια των ηχογραφήσεων χάσαμε τον έλεγχο. Ο καθένας μας έγραφε τις δικές του ιδέες. Δεν ήμασταν ακόμα μπάντα. Οταν η δουλειά παραγωγής του άλμπουμ ολοκληρώθηκε, ακούγοντάς το δεν γνωρίζαμε αν στα χέρια μας είχαμε χρυσάφι ή σκουπίδια. Αργότερα αλλάξαμε άποψη. Είπαμε πως ήταν καλό. Οι άλλοι πίστεψαν πως ήταν υπέροχο.

Μόλις το ακούσαμε αυτό, αισθανθήκαμε καμένοι». Οι «Τίντερστικς» κυκλοφόρησαν το δεύτερο, ξανά ομώνυμο, άλμπουμ τους, το 1995. Ηταν ένα ακόμα τέλειο δείγμα μελοδραματικής, «φυματικής» ποπ. Πλέον, και αυτό έγινε, μπορούσαν να ποζάρουν σε φωτογραφήσεις λάιφ στάιλ περιοδικών ως οι Σταχτοπούτες του «εναλλακτικού» που δεν είναι μίζερο. Το τρίτο άλμπουμ τους είχε τον τίτλο «Κέρτενς».

Κυκλοφόρησε το 1997. Την ίδια περίοδο ο μουσικός Τύπος ήθελε ν ακούσει ακόμα ένα όμορφο άλμπουμ από την μπάντα. Η αλήθεια του «Κέρτενς» ήταν μία. Πως ήταν ο τρίτος ακουστικός παράδεισος που το συγκρότημα κερνούσε στο κοινό του.

Στο πέρασμα του χρόνου, από το 1997 έως το 2003 οι «Τίντερστικς» κυκλοφόρησαν τρία ακόμα άλμπουμ, που επρόκειτο περισσότερο για σκόρπιες ηχογραφήσεις τους παρά για ολοκληρωμένες στοχευμένες μουσικές εργασίες. Ολα αυτά έως το 2008 που επανέρχονται με νέο άλμπουμ το «Δε Χάνγκρι Σόου» και μια περιοδεία πιστοποίησης της επιστροφής τους στη μουσική σκηνή.

  • Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Το «Θέατρο Βadminton» βρίσκεται στο Αλσος Στρατού, Γουδή, τηλ.: 211-1010020. Τιμές εισιτηρίων: 60, 50, 45, 40 και 35 ευρώ. Προπώληση: «Πάμπλικ»: Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλατεία Συντάγματος, «Βέρτζιν Μέγκαστορς»: Ανδρέα Παπανδρέου 35 - Μαρούσι, «Τicketnet.gr»: Λ. Κηφισίας 46 - Αμπελόκηποι και στα ταμεία του «Θεάτρου Βadminton». Ωρα έναρξης: 10.00 μ.μ.

  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΘΝΟΣ, 15/02/2009

No comments: