Friday, February 6, 2009

Φλαμένκο από...υπέροχους «Κινέζους»

Φλαμένκο από...υπέροχους «Κινέζους»

Η τραγουδίστρια και χορεύτρια Ελσα Ροβάγιο των Μαδριλένων «Λα Σίκα» μιλά για τη μουσική και τις εμπειρίες της. Μακριά από το τουριστικό φλαμένκο που απολαμβάνουν Αμερικανοί τουρίστες σε γκροτέσκο μεζεδοπωλεία της Μαδρίτης, πιο κοντά στο «χύμα» κλίμα μιας πανκ μπάντας οι Λα Σίκα, το σχήμα της τραγουδίστριας και χορεύτριας Ελσα Ροβάγιο, κάνουν καριέρα μιξάροντας διαφορετικές μουσικές, διαφορετικές κουλτούρες. Οι Λα Σίκα δεν είναι σικ. Δεν είναι τρέντι. Δεν θα γίνουν ποτέ θέμα σε λάιφ στάιλ περιοδικό.

Αν θα μπορούσαν ποτέ οι Σεξ Πίστολς αντί για χύμα ροκ εν ρολ να παίξουν φλαμένκο θα ακούγονταν όπως ακούγεται η παραπάνω μπάντα από τη Μαδρίτη, που από απόψε έως την Πέμπτη θα εμφανίζεται στο «Χαφ Νόουτ Τζαζ Κλαμπ» (Τριβωνιανού 17 - Μετς). Το τελευταίο άλμπουμ των Λα Σίκα λεγόταν «Τραμπαχίτο Ντε Τσίνος» (σ.σ.: στα Ελληνικά: «Μικροδουλειές των Κινέζων»). Η πρώτη ερώτηση που έγινε στην Ελσα Ροβάγιο είχε ως εξής:

Πίσω από τον τίτλο του τελευταίου άλμπουμ των Λα Σίκα κρύβεται κάποια προσωπική εμπειρία σας;

Ναι. Μέχρι να τελειώσω αυτόν τον δίσκο δεν είχα ποτέ την τύχη να δω μια ομάδα μουσικών, τεχνικών ήχου, παραγωγών να εργάζεται τόσο ευσυνείδητα, με τόση συνέπεια. Αισθάνθηκα λες και ήμουν περιτριγυρισμένη από μια ομάδα «υπέροχων» Κινέζων. Πιστεύω πως οι Κινέζοι έχουν μια αντίληψη για τη δουλειά πολύ διαφορετική από τον υπόλοιπο κόσμο.

Κατά τη γνώμη σας, πού συμβαίνουν πιο σημαντικά πράγματα γύρω από τη μουσική στην Ισπανία: στη Μαδρίτη ή στη Βαρκελώνη;

Συγνώμη, αλλά δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση ευθέως. Υπάρχουν καταπληκτικοί μουσικοί και στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη. Στα καλλιτεχνικά ζητήματα δεν μ αρέσει ο ανταγωνισμός.

Πότε καταλάβατε πως η μουσική και ο χορός μπορούν να συνυπάρξουν χωρίς «πρόβλημα»;

Από πάντα, απλώς φοβόμουν να αναλάβω αυτήν την ευθύνη. Με τον χορό πιστεύω πως είσαι περισσότερο προστατευμένος. Ολα γίνονται πιο ομαδικά και έτσι τα βλέμματα του κοινού μοιράζονται σε πολλούς. Απλώς, όταν κάποιος τραγουδάει είναι σαν να ξεγυμνώνεται. Και οποιοσδήποτε κάθεται να σε ακούσει, μπορεί να διακρίνει την ψυχή σου, μπορεί να δει ποιος είσαι, για ποια πράγματα υποφέρεις, τι σε φοβίζει. Η φωνή είναι η ψυχή της μουσικής.

Γιάννης Παναγόπουλος, ΕΘΝΟΣ, 06/02/2009

No comments: