Wednesday, October 15, 2008

Εσβησε ... η φωνή της

Κηδεύεται σήμερα (12 μ.), στο ναό της Παναγίας του Δήμου Γαστούνης Ηλείας, η 87χρονη τραγουδίστρια, κιθαρίστα, ζωγράφος Νίτσα Μόλλυ. Η Αννα Μολυβάδα (το πραγματικό όνομά της) ξεκίνησε να τραγουδά το 1937. Το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε ήταν το «Καμιά δε θα αγαπήσω σαν και σένα» του Λεό Ραπίτη.

Εμφανίστηκε στη «Μάντρα» του Αττίκ, στην «Οαση» με την ορχήστρα των Μουζάκη - Βέλλα. Συνεργάστηκε με γνωστούς καλλιτέχνες: Γιώργος Οικονομίδης, Γεωργία Βασιλειάδου, Νέζερ, Αρία, Μύλλερ, Τόνυ Μαρούδας, Λούλη Ψυχούλη κ.ά. και την ορχήστρα του ΕΙΡ. Εμφανίστηκε στο εξωτερικό, ενώ μετά τη μεταπολίτευση εμφανίστηκε σε διάφορα θέατρα, συμμετέχοντας σε επιθεωρήσεις και μουσικές παραστάσεις. Το 1994 το Δημοτικό Θέατρο Βόλου τη βράβευσε για την προσφορά της στο ελληνικό τραγούδι.

Η δισκογραφία της περιλαμβάνει πάνω από 40 ηχογραφήσεις τραγουδιών. Σαν ζωγράφος, φιλοτέχνησε τα πορτρέτα γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά και απλών ανθρώπων. Εμφανίστηκε σε κινηματογραφικές ταινίες και ήταν μέλος του ΣΕΗ. Οταν αποσύρθηκε, αφοσιώθηκε στα μαθήματα κιθάρας.

1 comment:

Leda Kafetzi said...

Ευχαριστώ πολύ όσους προσπάθησαν και θέλησαν να τιμήσουν τη Νίτσα Μόλλυ. Είμαι μάλλον μία από τους ελάχιστους συγγενείς που είχε. Προσπάθησα να ενημερώσω μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα μέσα, αλλά απότι φάνηκε , δεν πουλάει, ίσως γιατί ποτέ δεν ήταν και δημοσιοσχετίστρια, Υπήρξε ένας χαρισματικός και ιδιόρρυθμος άνθρωπος, χωρίς όμως κανένα ίχνος σνομπισμού. Χαίρομαι που υπάρχουν ακόμα κάποιοι που εκτιμούν την προσφορά της στο ελληνικό τραγούδι. Ευχαριστώ και πάλι.
Λήδα Καφετζή