Friday, October 31, 2008

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΖΟΣ: «Μεγάλο κεφάλαιο ο Γκάτσος»


Ένας καλός ηθοποιός οφείλει να έχει και ερμηνευτικές δυνατότητες.


«Μεγάλο κεφάλαιο ο Γκάτσος»

Πάντα φλέρταρε με τη μουσική και το τραγούδι. Άλλωστε, ένας καλός ηθοποιός οφείλει να έχει και ερμηνευτικές δυνατότητες. Στην περίπτωση όμως του Γιάννη Μπέζου, ο κύριος λόγος που ασχολείται κάποτε κάποτε και με το τραγούδι είναι, πέρα από την ερμηνευτική του δεινότητα, η αληθινή αγάπη του για τη μουσική. Αυτή τη φορά ο Γιάννης Μπέζος παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο στιχουργικό έργο του Νίκου Γκάτσου, με τίτλο «Στον ουρανό σαν άστρο θα χαθώ». Μόνο για δέκα βραδιές, από σήμερα έως και τις 9 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Βικτώρια. Και, όπως τονίζει, «δεν θα πάρει παράταση».
  • Γιατί επιλέξατε να κάνετε αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο;

Αφορμή, αλλά και η αιτία, ήταν ο Νίκος Γκάτσος και το έργο του. Ηθελα να κάνω ένα αφιέρωμα χαμηλών τόνων στον κορυφαίο αυτόν στιχουργό. Δεν έχει να κάνει ούτε με επέτειο, ούτε με «μνημόσυνο». Δεν υποκινείται από κάποια ημερομηνία-σταθμό παρά μόνο από την αγάπη μου για τον ίδιο και το έργο του. Θέλω αυτές οι βραδιές να είναι γεμάτες Γκάτσο. Μη φανταστείτε κάτι θορυβώδες. Τα τραγούδια θα παρουσιαστούν με ένα πιάνο και δύο φωνές και θα συνοδεύονται από οπτικοακουστικό υλικό από παλιές τηλεοπτικές εκπομπές αφιερωμένες σε εκείνον.

  • Θέλατε μέσα από το πρόγραμμα να παρουσιάσετε μια σφαιρική εικόνα της δουλειάς του Νίκου Γκάτσου;

Πράγματι, θέλουμε το κοινό να πάρει μια συνολική εικόνα της δουλειάς του, γι’ αυτό και το πρόγραμμα περιέχει τραγούδια όλων των κορυφαίων συνθετών με τους οποίους συνεργάστηκε: Χατζιδάκι, Ξαρχάκο, Μούτση, Θεοδωράκη. Ομως, ο κύριος στόχος του αφιερώματος είναι να αποδοθούν η ατμόσφαιρα της δουλειάς του, η προσωπικότητά του, το χιούμορ του, ο τρόπος που αντιμετώπιζε τη ζωή. Ο ίδιος δεν εκτίθετο. Ομως, μέσα από τα βίντεο από την εκπομπή «Παρασκήνιο» του Λάκη Παπαστάθη, τις διηγήσεις του Λουκιανού Κηλαηδόνη, του Διονύση Σαββόπουλου κ.ά. που ακούγονται και, βέβαια, μέσα από τα 25 τραγούδια του, που περιέχονται στο πρόγραμμα, πιστεύω ότι δίνεται η ουσία του έργου του.

  • Εσείς τον γνωρίσατε προσωπικά;

Οχι, δεν είχα την τύχη να τον γνωρίσω. Τον γνώριζε ο πατέρας μου, επειδή ήταν κοντοχωριανοί. Ο Γκάτσος καταγόταν από το χωριό Ασέα και ο πατέρας μου από το Κεραστάρι. Ανήκουν και τα δύο στο δήμο Βαλτετσίου της Αρκαδίας. Πολύ συχνά μού μιλούσε ο πατέρας μου για τον Γκάτσο, του οποίου θαύμαζε το έργο, τους στίχους, το λυρισμό του, αλλά και το χιούμορ του. Είναι μεγάλο κεφάλαιο της Νεότερης Ιστορίας της Ελλάδας ο Γκάτσος. Πολλοί τραγουδούν σήμερα τα τραγούδια του και δεν γνωρίζουν ότι είναι δικά του. Η δημιουργία του Νίκου Γκάτσου είναι απόλυτα σύγχρονη. Τα τραγούδια και τα λόγια του μας αγγίζουν και σήμερα.

  • Η σχέση σας με το τραγούδι θα παραμείνει στο «φλερτ»;

Δεν έχω ψώνιο με το τραγούδι. Δεν με ενδιαφέρει η δισκογραφία και να τραγουδάω κάθε νύχτα. Άλλωστε, δεν είναι και τίποτα σπουδαίο, όλη η Ελλάδα τραγουδάει…

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, Παρασκευή, 31.10.08

No comments: