Friday, October 24, 2008

All that jazz στον Θερμαϊκό

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σημαντικά ονόματα της τζαζ εμφανίζονται και φέτος στο 20ό Φεστιβάλ Εθνο-τζάζ, στο πλαίσιο των 43ων «Δημητρίων». Την αυλαία άνοιξε στον κινηματογράφο «Αριστοτέλειον» ο πολιτογραφημένος πλέον Θεσσαλονικιός, διάσημος σαξοφωνίστας, Τσίκο Φρίμαν, με τους Κουβανούς «Guataca».
Η Dianne Reeves για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Ακολουθούν:

* Νατάσα Ατλας (29/10, «Αριστοτέλειον»): μια από τις πιο ξεχωριστές παρουσίες στην παγκόσμια μουσική σκηνή και εκτός των άλλων, πρέσβειρα καλής θέλησης των Ηνωμένων Εθνών. Πολυπολιτισμική η ίδια, με αιγυπτιακές ρίζες, γεννήθηκε σε μια αραβική συνοικία των Βρυξελλών και ξεκίνησε τραγουδώντας και χορεύοντας χορό της κοιλιάς.

* 30/10, «Αριστοτέλειον», «On-Eira»: η δουλειά τους είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας Γάλλων, Ιρανών και Ελλήνων μουσικών. Μαζί τους η Μαρία Σίμογλου και ο Bijan Chemirani, σε μια μουσική γέφυρα ανάμεσα στις κουλτούρες της Μεσογείου.

* 31/10, «Αριστοτέλειον»: ο Μπλέιν Ρέινινγκερ των θρυλικών Tuxedomoon συμπράττει με τον κιθαρίστα Τηλέμαχο Μούσα, σε ένα σετ από παθιάρικα κομμάτια της διεθνούς ποπ σκηνής και εναλλακτικά τραγούδια αγάπης. Στην ίδια συναυλία, ο Σάκης Ζαχαριάδης με το τρίο του παρουσιάζουν την ελληνική Jazz-Fusion σκηνή στις καλύτερες στιγμές της.

* 1/11, «Αριστοτέλειον»: «The Leaders are back!» τιτλοφορείται η συναυλία του θρυλικού τζαζ συγκροτήματος. Οι Leaders είναι μια σπουδαία μπάντα που φτιάχτηκε στα μέσα της δεκαετίας του '80 ως αυθεντικό all-star γκρουπ. Επιστρέφει με νέα σύνθεση που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το παρελθόν. Bobby Watson - άλτο σαξόφωνο, Chico Freeman - τενόρο και σοπράνο σαξόφωνο, Ray Anderson - τρομπόνι, Fred Harris - πιάνο, Buster Williams - κοντραμπάσο, Michael Baker - τύμπανα.

* 2/11, «Ι. Βελλίδης»: Η κάτοχος τεσσάρων Grammy ως «Best Jazz Vocal Performance», Dianne Reeves, στην πρώτη συναυλία της στην Ελλάδα. Θεωρείται ως μία από τις εξέχουσες ερμηνεύτριες του κόσμου. Ηταν η πρώτη που κέρδισε τον τίτλο «Creative Chair for Jazz» της Φιλαρμονικής του Λ. Αντζελες.

* 4/11, «Αριστοτέλειον»: Big Band του Δήμου Αθηναίων, σε διεύθυνση Γιάννη Τερεζάκη. Το διευρυμένο τζαζ μουσικό σύνολο αποτελείται από τις τέσσερις οικογένειες οργάνων: σαξόφωνα, τρομπέτες, τρομπόνια και ρυθμικά όργανα ντραμς και ενίοτε περκασιόν, ενώ συχνά πλαισιώνεται από έγχορδα και άλλα συμφωνικά όργανα. Το ρεπερτόριό της αποτελείται από ιστορικές συνθέσεις και ενορχηστρώσεις πρωτοπόρων δημιουργών των μεγάλων ορχηστρών της τζαζ.

* 5/11, κλειστό γήπεδο της ΧΑΝΘ: Τονίνο Καροτόνε με τους Arpioni, ένα από τα πιο γνωστά ska συγκροτήματα στην Ιταλία, πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο εκκεντρικός τροβαδούρος από τη Παμπλόνα, μια μικρή πόλη των Βάσκων, συνδυάζει τις punk καταβολές του με στοιχεία από ισπανική, ιταλική, γαλλική, ακόμα και μεξικανική λαϊκή μουσική, κι όλα αυτά δοσμένα με τσιγγάνικο ταμπεραμέντο, που θυμίζει Manu Chao. Πολλοί κριτικοί τον τοποθετούν κάπου ανάμεσα στον Αντριανο Τσελεντάνο και τον Τομ Γουέιτς.

* 9/11, «Ι. Βελλίδης»: ο φημισμένος Αμερικανός ντράμερ Jack DeJohnette έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη με μία πολυεθνική μπάντα σπουδαίων σολιστών. Μαζί του η Sibongile Khumalo, η διασημότερη τραγουδίστρια της Νότιας Αφρικής.

ΣΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/10/2008

No comments: