Tuesday, October 7, 2008

Συναυλία-αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ, στις 9 Οκτωβρίου

Στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Μια βράδια αφιερωμένη στον Μιχάλη Σουγιούλ, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, φιλοξενεί το Ηρώδειο στις 9 Οκτωβρίου (ώρα 9 μ.μ.), με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατό του (16/10/58).

Την εκδήλωση, σε σκηνοθεσία Λουκιανού Κηλαηδόνη, θα παρουσιάσει ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης. Βασικός ερμηνευτής είναι ο Μπάμπης Τσέρτος, που μαζί με την ομάδα Protasis συγκέντρωσαν 34 από τις ωραιότερες δημιουργίες του σε μία διπλή προσεγμένη συλλογή.

Εκτός από τον Μπάμπη Τσέρτο, στο μουσικό αφιέρωμα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι: Ελένη Δήμου, Μάρα Θρασυβουλίδου, Νάντια Καραγιάννη, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Ηλίας Λογοθέτης, Μανώλης Μητσιάς, Νατάσσα Μποφίλιου, Δαυίδ Ναχμίας, Σπύρος Παπαδόπουλος, Θάνος Πολύδωρας, Χρυσούλα Στεφανάκη, Σταμάτης Φασουλής.

Ο Μιχάλης Σουγιουλτζόγλου γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Από τα χρόνια του '30 έστησε μια λαμπρή καριέρα μουσικού, μαέστρου και συνθέτη, «περιορίζοντας» το όνομά του σε 'Σουγιούλ'.

Θα τροφοδοτήσει με ρομαντικά τανγκό και βαλς την Ελλάδα του Μεσοπολέμου, θα συγκλονίσει και θα εμψυχώσει τους Έλληνες στον πόλεμο του '40 με τα «πολεμικά» του τραγούδια και θα θεωρηθεί δικαίως ο κατεξοχήν συνθέτης του έπους του '40, μαζί με τη φωνή της Σοφίας Βέμπο (Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά, Μας χωρίζει ο πόλεμος κ.λ.π.).

Μετά τον πόλεμο δημιουργεί ένα νέο είδος τραγουδιού που ο ίδιος ονομάζει «αρχοντορεμπέτικο», που γλέντησε την πληγωμένη Ελλάδα στα θέατρα της εποχής, στους κινηματογράφους και στα κοσμικά κέντρα. Τα τραγούδια του θα φτάσουν στις μέρες μας, όχι μόνο ως μνημεία εποχής, αλλά και ως σύγχρονη έκφραση γλεντιού και έρωτα. Ποιος δεν έχει τραγουδήσει, άλλωστε, τα Ας ερχόσουν για λίγο, Το τραμ το τελευταίο, Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά, Άρχισαν τα όργανα, Και ο μήνας έχει εννιά.

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39 εντός Στοάς Πεσμαζόγλου), καθώς και στα ταμεία του Ηρωδείου. Μέρος των εσόδων θα δοθεί στο «Ευθύμειο» Κέντρο Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία.

No comments: