Tuesday, October 7, 2008

«Ας ερχόσουν για λίγο»...

«Ας ερχόσουν για λίγο», «Το τραμ το τελευταίο», «Ας τα τα μαλλάκια σου», «Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά», «Αρχισαν τα όργανα», «Και ο μήνας έχει εννιά»: αυτά είναι κάποια μόνον από τα εκατοντάδες τραγούδια που έγραψε ο Μιχάλης Σουγιούλ και τα οποία παραμένουν ολοζώντανα μέχρι σήμερα πενήντα ολόκληρα χρόνια μετά τον θάνατό του.

«Ας ερχόσουν για λίγο»...

Αυτή η επέτειος γιορτάζεται με μία μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στον συνθέτη-σύμβολο του Έπους του 40, στον πατέρα του αρχοντορεμπέτικου, στον δημιουργό των ρομαντικών τανγκό και βαλς, που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο (Πέμπτη) στο Ηρώδειο με τη συμμετοχή πλειάδας καλλιτεχνών.

«Ας ερχόσουν για λίγο»...

«Εμείς τα παιδιά του γιορτάζουμε στις 9 Οκτωβρίου γιατί τότε θα ανοίξουν οι πόρτες του Ηρωδείου για τον πατέρα μας που έφυγε τόσο νωρίς αλλά άφησε πίσω του έναν τεράστιο μουσικό πλούτο», είπε συγκινημένη η κόρη του δημιουργού Ηρώ Σουγιούλ και συμπλήρωσε: «Το μεγάλο ζητούμενο για μας είναι οι νέοι να μάθουν τα τραγούδια του», ευχαριστώντας στη συνέχεια το υπουργείο Πολιτισμού που διέθεσε τον χώρο του Ηρωδείου γι αυτή την εκδήλωση.

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο οποίος είναι ο σκηνοθέτης της μουσικής παράστασης, ξεκαθάρισε πως «δεν θα είναι μια βραδιά μνημόσυνου αλλά μια γιορτή στην οποία θα παρουσιαστούν όλα τα είδη της μουσικής που εκπροσωπεί ο Μιχάλης Σουγιούλ».

Βασικός ερμηνευτής της βραδιάς θα είναι ο Μπάμπης Τσέρτος, ο οποίος έχει παράλληλα ηχογραφήσει ένα διπλό CD με τραγούδια του αξέχαστου καλλιτέχνη. Συγκινημένος ο Μπάμπης Τσέρτος δήλωσε μπροστά στη μητέρα του, η οποία έδωσε το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου, πως εκείνη του έμαθε τα τραγούδια του Σουγιούλ. Εξομολογήθηκε επίσης πως νιώθει ιδιαίτερα ενθουσιασμένος γιατί δεν θα τραγουδήσει μόνο ρεμπέτικα με τα οποία τον έχει συνδέσει ο πολύς κόσμος, αλλά και ελαφρολαϊκά και αρχοντορεμπέτικα.

Στη μεθαυριανή συναυλία θα συμμετέχουν επίσης οι καλλιτέχνες Ελένη Δήμου, Μάρα Θρασυβουλίδου, Νάντια Καραγιάννη, Ηλίας Λογοθέτης, ο οποίος έχει αναλάβει και την παρουσίαση της βραδιάς, Μανώλης Μητσιάς, Νατάσα Μποφίλιου, Δαυίδ Ναχμίας, Χρήστος Νικολόπουλος, Θάνος Πολύδωρας, Χρυσούλα Στεφανάκη, Σταμάτης Φασουλής και σε έκτακτη συμμετοχή η Στέλλα Γκρέκα και η Ελίζα Μαρέλλι.

«Το ότι σε αυτή την εκδήλωση συμμετέχουν τόσοι πολλοί και τόσο διαφορετικοί καλλιτέχνες δείχνει το μεγάλο βεληνεκές που είχε το έργο του Σουγιούλ», υπογράμμισε ο Γιώργος Νιάρχος που έχει αναλάβει τη μουσική διεύθυνση της βραδιάς, ενώ έκανε έκκληση στο υπουργείο Πολιτισμού να ανοίγει κάθε χρόνο το Ηρώδειο για τέτοιες εκδηλώσεις.

Αναστασία Κουκά, ΕΘΝΟΣ, 07/10/2008

No comments: