Monday, October 13, 2008

Με τάνγκο από την Καστοριά


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μ. ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΥ/ Σ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ / Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ§Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Ο Αγγελος Χαριστέας, στις 10.05 το βράδυ του Σαββάτου, και ο Κώστας Κατσουράνης, 9 λεπτά αργότερα, δεν χαροποίησαν μόνο τους Ελληνες φιλάθλους με τα δύο γκολ επί της Μολδαβίας στο α' ημίχρονο, αλλά και τους ανθρώπους της ΕΡΤ και της ΔΕΘ, που αγωνιούσαν για την τηλεθέαση του τελικού του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Το 1-0 έφερε χαμόγελα, το 2-0 την ανακούφιση. Η έναρξη της βραδιάς καθυστέρησε 15 λεπτά, για να πέσει στο ημίχρονο.


Ο Αλέξανδρος Γούδας με το βραβείο του ανάμεσα στον Γιάννη Ζουγανέλη και τον Γιάννη Σπανό
Παρά τον ποδοσφαιρικό αγώνα, οι κερκίδες στο γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ στην Πυλαία ήταν κατάμεστες. Η εικόνα και το ενθουσιώδες κλίμα θύμιζαν το πολύ επιτυχημένο φεστιβάλ του 2006. Κόσμος από τη Ζάκυνθο μέχρι τον Εβρο είχε έρθει για να υποστηρίξει τους διαγωνιζόμενους καλλιτέχνες. Κατέλαβαν κάθε γωνιά στις κερκίδες, σκαλοπάτια και πεζούλια. Λογικό, καθώς τις προηγούμενες μέρες, άνθρωποι με τηλεβόες καλούσαν τον κόσμο στις Σέρρες να υποστηρίξει τους υποψήφιους Σερραίους καλλιτέχνες, ενώ στον Εβρο η υποστήριξη των υποψηφίων γινόταν μέχρι και από την ηλεκτρονική σελίδα της νομαρχίας. Τα πανό περισσότερα από κάθε άλλη φορά και πιο προσεγμένα. Ελάχιστα ήταν γραμμένα με σπρέι. Αρκετά ήταν μεγάλες ψηφιακές εκτυπώσεις με φωτογραφίες των καλλιτεχνών.

Το κλίμα, τόσο στον προημιτελικό της περασμένης Πέμπτης όσο και στον προχθεσινό τελικό, φούντωνε συνεχώς ο απολαυστικότατος Γιάννης Ζουγανέλης, που κυριάρχησε στη διοργάνωση με το χιούμορ και την ευρηματικότητά του. Αν και λίγες φορές βγήκε από το κείμενο, «τρέλαινε» τους ανθρώπους της παραγωγής, που προσπαθούσαν να μην τον «χάσουν». Ενημέρωνε τον κόσμο για το σκορ του αγώνα, αυτοσχεδίαζε με την κιθάρα, εμφανίστηκε ως Αντζελο Μπραντουάρντι, ενώ τραγουδούσε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Αν εξαιρέσει κανείς την πολιτική διαφήμιση της προημιτελικής βραδιάς, που ο Γ. Ζουγανέλης εμφανίζεται να φτάνει στον χώρο του φεστιβάλ μέσω της σήραγγας του μετρό Θεσσαλονίκης, δεν ήταν λίγοι αυτοί που έλεγαν ότι το ανανεωμένο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης βρήκε το δικό του «Αλκη Στέα». Το νεανικό, στη συντριπτική πλειονότητά του, κοινό ξεσπούσε φωνάζοντας «Είναι τρελός, είναι τρελός ο φαλακρός». Φέρεται να έχει υπογράψει ήδη για την επόμενη χρονιά.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ξεσήκωσε τον κόσμο και το κλίμα θύμισε τον Δημήτρη Μητροπάνο στο φεστιβάλ του 2006. Ο Λ. Μαχαιρίτσας υπερασπίστηκε τον θεσμό: «Με ρωτάνε διάφοροι ινστρούκτορες της μουσικής, πού είναι τα 45-50 τραγούδια που ακούστηκαν συνολικά στο φεστιβάλ. Κι εγώ τους λέω: Γιατί δηλαδή, εμείς τι γράψαμε τα τελευταία χρόνια;» Στον προημιτελικό ο Μίμης Πλέσσας θύμισε γνωστές του επιτυχίες σε μια συναυλία - αφιέρωμα. «Συνεργάστηκα με την Ελληνική Ραδιοφωνία όταν αυτή ήταν ενός έτους κι εγώ στα 15», είπε.

Το Α' βραβείο πήρε το γρήγορο μελαγχολικό «Φανταστικό Τάνγκο», του Αλέξανδρου Γούδα από την Καστοριά, που «έπαιζε ψηλά» στις προτιμήσεις του κοινού από τη βραδιά του προημιτελικού. Ο Αλ. Γούδας, που υποστήριξε πολύ καλά το τραγούδι του με το φωτεινό του χαμόγελο, θα μπορούσε ίσως να ήταν και καλύτερα σκηνοθετημένος. Ο ίδιος πήρε επίσης το Ειδικό Βραβείο Σύνθεσης. Το Β' βραβείο πήραν οι «18 Παρά Τέταρτο» από τις Σέρρες, με το «Αν χρειαστεί», ενώ το Γ' βραβείο πήρε το τραγούδι «Χίλια χρόνια» των Βαγγέλη Καψάλη και Κωνσταντίνου Κάλια από τον Εβρο. Για πρώτη φορά απονεμήθηκε βραβείο σε τραγούδι που δεν πέρασε στα 10 του τελικού. Είναι το «Ναπάλ» του Πάνου Γουργιώτη, που έγραψε για έναν φίλο του μετανάστη στην Ελλάδα και πήρε το Ειδικό Βραβείο Στίχου. Το Ειδικό Βραβείο Ερμηνείας απονεμήθηκε στον Λάμπρο Φιλίππου, τραγουδιστή και ηθοποιό, για την ερμηνεία του στο τραγούδι «Ο επιζήσας» του Δώρη Αυγερινόπουλου.

Τη βραδιά παρακολούθησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Τζόζεφ Ντολ, ενώ το «παρών» έδωσαν ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης και Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/10/2008

No comments: