Tuesday, October 7, 2008

Επιτέλους, ήρθε η μουσική


Μετά τη Μαντόνα, τα σελέμπριτι και το Star, ήρθαν οι REM, οι νορμάλ άνθρωποι και το MTV. Αλλά, το βασικότερο, ήρθε η μουσική. Γιατί αυτή εσχάτως χάθηκε μέσα στις υπερβολικές ποσότητες θεάματος. Οχι πως δεν είχε θέαμα και η προχθεσινή βραδιά του MTV στο Καλλιμάρμαρο. Εδώ όμως υπηρετούσε αποκλειστικά τη μουσική. Εστω κι αν η μεγάλη συναυλία διεξήχθη υπό τηλεοπτικούς όρους - τότε θα βγουν τα γκρουπ, τόσο θα παίξουν κ.ο.κ. Νο problem. Ουδείς από τους πενήντα χιλιάδες θεατές μπήκε ποτέ σε τέτοια λογική. Διότι στο επίκεντρο βρισκόταν η μουσική και για να είμαστε πιο ακριβείς, οι REM. Μέγιστο συγκρότημα. Σπουδαία τραγούδια. Εκπληκτική σκηνική παρουσία. Με ευκολία ξεσήκωσαν το κοινό. Στο «The One Ι Love» όλοι ήταν όρθιοι, στο «Loosing My Religion» όλοι ήταν στο πόδι.

Και μ' έναν performer, τον Μάικλ Στάιπ, πραγματικά χαρισματικό. Τι σου είναι όμως η σκηνή; Λίγες ώρες πριν τον έβλεπα στην τετ α τετ συνέντευξή μας, κουρασμένο, σπασμένο στο πρόσωπο, σχεδόν γερασμένο. Και την ίδια νύχτα on stage έμοιαζε σαν έφηβος. Μεταμορφωμένος, καθοδηγούσε αριστοτεχνικά μια μεγάλη μπάντα. Καταλάβαμε γιατί κάθε φορά που βγάζουν δίσκο οι REM, το «Rolling Stone» αλλά και τα άλλα μεγάλα περιοδικά σε όλο τον κόσμο, τους αφιερώνουν σελίδες επί σελίδων.

Αλλά πριν τους REM είχε κι άλλα καλά. Είχε την ενέργεια των Kaizer Chiefs, που δεν αφήνουν τετραγωνικό της σκηνής απάτητο, αλλά και την ντελικάτη ποπ της Γκαμπριέλα Τσίλμι που πολύ θα ήθελε να γίνει Εϊμι, αλλά δεν είναι αρκετά dirty για να τα καταφέρει. Οσο για τη διοργάνωση, ήταν υψηλού επιπέδου. Τέλειος ήχος, εντυπωσιακή σκηνή, μεγάλα video wall. Το live μάλιστα μεταδόθηκε μέσω του MTV και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εννοείται φυσικά πως ένεκα της δωρεάν εισόδου βρέθηκαν στο χώρο και κάτι γιαγιάδες και παππούδες, περίοικοι προφανώς, που είδαν κάτι να συμβαίνει στη γειτονιά τους και είπαν να κάνουν βόλτα. Ευπρόσδεκτοι κι αυτοί...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/10/2008

No comments: