Monday, October 20, 2008

Μουσική φάρμα των ζώων


Ο τραγουδιστής Avey Tare σε ακόμη μια χαοτική συναυλία των Animal Collective
«Θέλουμε να κυριαρχεί η ενέργεια στις συναυλίες και όχι η τεχνική μας. Εχουμε μια λίστα από τραγούδια, που όμως πάντα χάνεται στη διάρκεια του σόου. Ετσι κι αλλιώς, ποτέ δεν ήμασταν μια μπάντα-εργοτάξιο επιτυχιών. Πάνω στη σκηνή προτιμούμε να χτίζουμε ρυθμούς και μελωδίες και να τα ανακατεύουμε όλα σε έναν ανεμοστρόβιλο από ηχητικά συμβάντα. Για μας είναι ένα είδος τελετής».

Με αυτή τη φιλοσοφία η κολεκτίβα των τεσσάρων Αμερικανών μουσικών, που βρίσκεται διάσπαρτη σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Λισαβόνα, έρχεται για δύο συναυλίες: Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, στο Principal Club Theater, και Τετάρτη στην Αθήνα, στο Gagarin. Από το 1995 στη σκηνή και με το σημάδι μιας από τις πιο αβαντγκάρντ μπάντες, οι Animal Collective κυκλοφορούν σχεδόν ένα άλμπουμ κάθε χρόνο. Ερχονται ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιάρικου «Strawberry Jam», όπου η ψυχεδέλεια συναντά τον πανκ θόρυβο, και λίγους μήνες πριν από τη νέα τους δουλειά, «Merriweather Post Pavillion», που θα κυκλοφορήσει αρχές του 2009.

Οι Animal Collective φτιάχτηκαν το 1995 στη Βαλτιμόρη από μια παρέα συμμαθητών, που τους άρεσε η αμερικανική εναλλακτική σκηνή και τα αλλόκοτα σάουντρακ. Η φήμη, όμως, της μπάντας με τα περίεργα παρατσούκλια (Avey Tare, Panda Bear, Geologist και Deaken) εξαπλώθηκε πέντε χρόνια μετά, όταν ο πειραματικός ήχος της κατέκτησε τη Νέα Υόρκη. «Για μας η μουσική σημαίνει κάτι περισσότερο από έναν ήχο για να χτυπιέσαι, οφείλει να είναι πιο διαδραστική», λένε στις συνεντεύξεις τους. «Σκοπός μας δεν είναι να γράψουμε ένα όμορφο τραγούδι, αλλά να γεμίσουμε το αυτί του ακροατή με ηχοχρώματα. Θέλουμε η μουσική μας να είναι ρευστή, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό».

Το 2004 με το έκτο τους άλμπουμ ,«Sung Tongs», τράβηξαν την προσοχή του ευρύτερου κοινού. «Δεν άλλαξε όμως τίποτα στον ήχο μας», εξηγούν. «Τα πράγματα εξελίσσονται τυχαία. Κατά καιρούς η εμπορική ποπ, αυτή που ακούγεται παντού, φτάνει σε τέτοιο σημείο κορεσμού, ώστε ξαφνικά το γούστο του κοινού αντιστρέφεται και αναζητεί νέους ήχους. Πώς για παράδειγμα έγιναν οι Nirvana, χρόνια πριν, η νούμερο ένα μπάντα στις ΗΠΑ;». Γι' αυτό και συνεχίζουν να μπασταρδευουν ποπ μελωδίες με ηλεκτρονικό θόρυβο, χωρίς να δέχονται να κάνουν προβλέψεις για το μέλλον της μουσικής τους.

«Ποτέ δεν μιλάμε για νότες, αλλά για την ατμόσφαιρα, το συναίσθημα ενός τραγουδιού», λένε. «Για μας ο όρος αβανγκάρντ μυρίζει ακαδημαϊσμό. Αν προσπαθείς να κάνεις κάτι ρηξικέλευθο χωρίς να το νιώθεις, απλά προσποιείσαι. Προχωράμε με τη φωνή, τις κιθάρες, το πιάνο, τα τύμπανα και το μόνο που επιζητούμε κάθε φορά είναι να εξερευνήσουμε νέα ηχητικά εδάφη».

**Εναρξη 9.00 μ.μ. Εισιτήριο 25 ευρώ. Πριν από τους Animal Collective θα παίξει μπάντα της δικής τους επιλογής, την οποία δεν ανακοινώνουν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/10/2008

No comments: