Monday, October 20, 2008

Ο Kitaro εμπνέεται από τα βουνά

Του Ηλια Μαγκλινη, Η Καθημερινη, 21/10/2008

Εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και μέσα σε λίγα χρόνια αποδείχθηκε ιδιαίτερα παραγωγικός και δημοφιλής (έχει πουλήσει πάνω από 100.000.000 κομμάτια παγκοσμίως από τα 50 άλμπουμ που έχει ηχογραφήσει). Ο Ιάπωνας συνθέτης Kitaro άδραξε, με τη «φευγάτη» μουσική του (ένα υποβλητικό μείγμα ασιατικού «Ζεν» και ηλεκτρονικής μουσικής με ολίγη από ambient της Δύσης), το πνεύμα της εποχής, αυτό που έγινε γνωστό ως New Age. Η υπνωτιστική (για κάποιους ακόμα και νανουριστική) μουσική του μοιάζει ιδανική για γιόγκα διαλογισμό (meditation, αν προτιμάτε), αλλά και για... χαλαρωτικό μασάζ με αρωματοθεραπεία.

Αυτοδίδακτος

«Γεννήθηκα στην ιαπωνική ύπαιθρο», λέει στην «Κ» ο Kitaro. «Αρχισα να παίζω μουσική όταν ήμουν στο γυμνάσιο. Τη δεκαετία του ’60 και του ’70 άκουγα πολύ ό,τι ερχόταν από την Αμερική και την Ευρώπη. Οταν αποφοίτησα σκέφτηκα να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μουσική, παρότι δεν σπούδασα ποτέ κάτι σχετικό. Είμαι αυτοδίδακτος. Στην αρχή ήταν κάπως περίεργα, αλλά συνέχισα χωρίς να κοιτάζω πίσω μου». Οταν του σχολιάζουμε πόσο γαλήνια είναι η μουσική του, σε αντίθεση με τον θόρυβο και την ένταση της σύγχρονης μουσικής παραγωγής, σπεύδει να διευκρινίσει ότι του «αρέσει η μουσική που έχει διαφορετικές δυναμικές. Ησυχα μέρη, δυνατά μέρη, δραματικά μέρη. Η περισσότερη σύγχρονη μουσική αυτό δεν το έχει. Η μουσική έχει ανάγκη να αναπνέει. Οταν τα πάντα είναι δυνατά, τότε νιώθω ότι χάνεται το νόημα».

Το πνεύμα της φύσης

Και από πού αντλεί έμπνευση; «Τον περισσότερο καιρό τον έχω περάσει ζώντας στα βουνά. Για πολλά χρόνια προσπάθησα να αγγίξω και να νιώσω το πνεύμα της Φύσης. Και αυτό τροφοδοτούσε τη μουσική που έγραφα. Είμαστε όλοι μέρη της Φύσης, χρειαζόμαστε τον ήχο της Φύσης. Και οφείλουμε να ακούμε το πνεύμα που κρύβουμε μέσα μας».

Ο Kitaro συνδυάζει παραδοσιακά μουσικά όργανα με ηλεκτρονικά. Η τεχνολογία ουδέποτε τον φόβιζε. «Περνάω άφθονο χρόνο σκεπτόμενος πώς να συνθέσω μουσική, η οποία να αγγίζει τον εσωτερικό κόσμο μας. Η τεχνολογία με βοηθάει να εκφράσω αυτό που θέλω να πω μουσικά. Δεν βασίζομαι όμως στην τεχνολογία. Οφείλουμε να σεβόμαστε το καλύτερο που έχουν δώσει οι παραδόσεις μας και οι κουλτούρες μας, προκειμένου να χτίσουμε ό,τι πιο σημαντικό κρύβει ο καθένας μας μέσα του».

Οι συναυλίες του στην Ελλάδα

«Κάθε καλλιτέχνης έχει τη δική του προσωπικότητα», λέει στην «Κ» ο Kitaro. «Πολλοί από τους πρώιμους New Ages καλλιτέχνες, όπως ο Βαγγέλης και ο Ζαρ, είχαν τον δικό τους ήχο κι έγραψαν σπουδαία τραγούδια. Νομίζω ότι κάτι έχει χαθεί σήμερα από αυτό. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες σήμερα κοιτούν πίσω, όχι μπροστά. Η δική μου μουσική, στ’ αλήθεια, δεν έχει μεγάλη σχέση με το New Age. Περνάω τον χρόνο μου σκεπτόμενος τη ζωή και τους ανθρώπους μέσα από τη μουσική». Οι συναυλίες του Kitaro έχουν κάτι ατμοσφαιρικό: πέρα από τις βουδιστικές καμπανούλες και τα βιετναμέζικα ακουστικά έγχορδα, «παίζει» πολύ με laser και προβολικά συστήματα. Οσοι βρεθείτε μεθαύριο, 23 Οκτωβρίου, στο θέατρο Badminton, θα πάρετε μια γερή γεύση από την τέχνη του. Θα συμμετάσχετε επίσης σε έναν ευγενικό σκοπό: τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο Ιδρυμα Δράσης Κατά του Καρκίνου του Μαστού. Ο Kitaro θα δώσει και μία ακόμα συναυλία (χωρίς φιλανθρωπικό σκοπό) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 25 Οκτωβρίου.

No comments: