Thursday, October 16, 2008

Οι Κronos εμπνέονται από τα ρεμπέτικα


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Σ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟ, ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2008

Μπορεί να τους έχουμε δει πολλάκις στη χώρα μας, όλοι όμως συμφωνούν ότι κάθε συναυλία του περίφημου Κronos Quartet είναι και μια διαφορετική εμπειρία. Φροντίζει άλλωστε γι΄ αυτό ο ιδρυτής και ηγετική φυσιογνωμία του σχήματος, ο βιολονίστας Ντέιβιντ Χάρινγκτον. Κάθε φορά παρουσιάζει όχι μόνο νέες συνθέσεις αλλά και κάποιες που έχουν άμεση σχέση με τον τόπο όπου πραγματοποιείται η εκάστοτε συναυλία.
Στο Παλλάς θα γίνει η παγκόσμια πρεμιέρα του νέου έργου του Γιώργου Κουμεντάκη «Ρoint Οf Νo Return» και ανάμεσα σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα το πρόγραμμα θα περιέχει το έργο (ανωνύμου) «Οh Μother, Τhe Ηandsome Μan Τortures Μe», το «Flugufrelsarinn» του ισλανδικού πειραματικού ροκ συγκροτήματος Sigur Ros, το «Cafe Τacuba» του Οσβάλντο Γκολίχοφ, το «Fellow Τraveler» του Τζον Ανταμς και επιλογές από το «Dead Μan» του Τζον Ζορν.
Το έργο του Κουμεντάκη είναι εμπνευσμένο από δύο τραγούδια της ρεμπέτισσας Μαρίκας Παπαγκίκα, το «Σμυρναίικο μινόρε»και το «Μανάκι μου, Μανάκι μου», τα οποία μπορεί να φαντάζουν ξένα για ένα κουαρτέτο εγχόρδων, όχι όμως και για το Κronos- το μενού τους περιλαμβάνει δουλειές συνθετών όπως ο Φίλιπ Γκλας, ο Στιβ Ράιχ, ο Αρβο Περτ, ο Αλφρεντ Σνίτκε, ο Θελόνιους Μονκ, ο Μπέλα Μπάρτοκ, ο Τζίμι Χέντριξ. O Ντέιβιντ Χάρινγκτον λίγο πριν από τη νέα εμφάνιση του κουαρτέτου στην Αθήνα μίλησε στο «Βήμα».

Φωτογραφία
Οι Κronos Quartet, ήτοι (από αριστερά) οι Ντέιβιντ Χάρινγκτον, Χανκ Ντατ, Τζέφρι Ζέιγκλερ και Τζον Σέρμπα. Στις συναυλίες τους παρουσιάζουν νέα κομμάτια καθώς και άλλα που σχετίζονται με τον τόπο όπου εκάστοτε εμφανίζονται
  • Τι είναι αυτό που δεν έχουν κάνει ως σήμερα οι Κronos και θα επιθυμούσαν να κάνουν;
«Μπορεί να φαίνεται ότι έχουμε κάνει τα πάντα, αλλά με κάθε νέο πρότζεκτ είναι σαν να αρχίζουμε από την αρχή. Υπάρχουν τόσες πιθανότητες και τόσες ευκαιρίες εκεί έξω που πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να επιλέξουμε κάθε φορά αυτό που θα κάνουμε».
  • Υπάρχουν κάποια κριτήρια με τα οποία επιλέγετε τον συνθέτη ή τις συνθέσεις που θα εκτελέσετε κάθε φορά;
«Απολύτως βάσει ενστίκτου. Αν η μουσική κάποιου συνθέτη, είτε πρόκειται για τον Γκουρέτσκι, τον Ανταμς ή τον Κουμεντάκη, βρίσκεται μέσα στο μυαλό μου 24 ώρες το 24ωρο, τότε έχω καταλάβει ότι πρόκειται για την επόμενη δουλειά μου. Για μένα η μεγαλύτερη υπευθυνότητα είναι να καταφέρω να εργαστώ τη σωστή στιγμή με τον κάθε συνθέτη που γράφει ειδικά για εμάς. Τα τελευταία χρόνια το εκπληκτικό είναι ότι γράφουν ειδικά για εμάς μια σειρά υπέροχων νέων συνθετών από ολόκληρο τον κόσμο. Προτεραιότητά μας είναι να διευρύνουμε την ποικιλία αυτού που κάνουμε. Ως σήμερα έχουν γραφτεί ειδικά για τους Κronos περισσότερες από 650 συνθέσεις- είναι συναρπαστικό!» - Οταν ένας νέος συνθέτης σάς πλησιάζει με μια σύνθεσή του, ενδιαφέρεστε να μά θετε περισσότερα γι΄ αυτόν; «Φυσικά. Για παράδειγμα, στην Αθήνα θα παρουσιάσουμε έργα της Αλεξάντρα Βρεμπάλοφ την οποία ξέρουμε κοντά 15 χρόνια, όταν είχε έλθει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ από την τότε Γιουγκοσλαβία. Το κομμάτι που παρουσιάζουμε στην Αθήνα είναι η τρίτη σύνθεσή της για τους Κronos και κατά κάποιον τρόπο είναι ο μουσικός τρόπος για να εξερευνήσεις τι συμβαίνει στη Σερβία σήμερα σε κοινωνικό επίπεδο».
  • Πώς μάθατε για τον Κουμεντάκη;
«Γνωρίζω τη μουσική του περίπου έναν χρόνο και με εντυπωσιάζει ο τρόπος που σκέφτεται για τα έγχορδα. Τον είχαμε καλέσει πριν από λίγο καιρό στο Βουκουρέστι να μας ακούσει και εκείνο το διάστημα είχα ακούσει και εκείνο το τραγούδι της Μαρίκας Παπαγκίκα ηχογραφημένο στην Αμερική τη δεκαετία του ΄20, το μινόρε. Ενα φανταστικό τραγούδι και μου έλυσε πραγματικά τα χέρια γιατί από καιρό ήθελα οι Κronos να κάνουν κάτι με τα ρεμπέτικα και τελικά άκουσα τη σύνθεση που θα αποτελούσε το σημείο εισαγωγής σε αυτή τη μουσική».
  • Υπάρχει ο κίνδυνος να υπερεκτιμήσετε έναν συνθέτη κινούμενοι κατά αυτόν τον τρόπο;
«Εμπιστευόμαστε την αίσθησή μας και προχωράμε, αυτός πιστεύω είναι και ο μοναδικός δρόμος».
Τo Κronos Quartet εμφανίζεται στο Παλλάς (τηλ. 210 3213100) τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, στις 21.00.

No comments: