Saturday, October 11, 2008

Kitaro: «Αγγίζω τις ψυχές…»

Ο Kitaro, κορυφαίος Ιάπωνας συνθέτης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η μουσική μου προέρχεται από μια δύναμη πέρα από μένα, δεν έρχεται από το μυαλό μου. Eρχεται από τον Παράδεισο. Πηγάζει από το σώμα μου και βγαίνει από τα δάχτυλά μου τη στιγμή που συνθέτω στο πιάνο. Τα τραγούδια που γράφω δεν είναι δικά μου. Ανήκουν σε όλους». Ο κορυφαίος Ιάπωνας μουσικός Kitaro που έχει χαρακτηριστεί από το διεθνή Τύπο ως «οικουμενικό μουσικό μυαλό» και έχει θεωρηθεί, μαζί με τον Ζαν Μισέλ Ζαρ και τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, «προφήτης του μινιμαλισμού» και ένας από τους «τρεις σύγχρονους κλασικούς», έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για να εμφανισθεί στις 23 Οκτωβρίου, στο θέατρο Badminton, αλλά και δύο μέρες αργότερα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των Δημητρίων.

Ο τιμημένος με ένα Grammy για το δίσκο «Thinking of You», αλλά και μια χρυσή σφαίρα για καλύτερη πρωτότυπη μουσική, για την ταινία «Heaven and Earth» του Ολιβερ Στόουν, Ιάπωνας συνθέτης, που το 2000 τιμήθηκε και ως «Διεθνής Καλλιτέχνης 2000 για το Περιβάλλον», θα παρουσιάσει ένα οπτικοακουστικό θέαμα υψηλών προδιαγραφών κάτω από τον τίτλο «Love and Peace» («Αγάπη και Ειρήνη»).

Αυτό που χαρακτηρίζει τον Kitaro είναι η βαθιά πνευματικότητα της μουσικής του, ο συναισθηματικός πλούτος και η μοναδική καλλιέργειά του, τα οποία μπορεί να εκφράζει μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία, δίνοντας «νέα διάσταση στη μουσική του 20ού αιώνα». «Χάρη στη μουσική μπορούμε να αισθανόμαστε το Σύμπαν», λέει ο συνθέτης που παντρεύει μουσικά την παλιά με τη σύγχρονη κουλτούρα, την Ανατολή με τη Δύση. «Το στοίχημα είναι να συνεχίσω να εκφράζω τα συναισθήματά μου μέσω της μουσικής και το κοινό να την απολαμβάνει. Μέσα από την τέχνη μου θέλω να αγγίζω τις ψυχές των ανθρώπων», λέει.

Πολυθέαμα

Στις συνθέσεις του συνυπάρχουν τα ιαπωνικά, κινεζικά και βιετναμέζικα ακουστικά έγχορδα, με τα κρουστά και τις βουδιστικές καμπάνες, αλλά και τους υπολογιστές, τα ηλεκτρονικά όργανα και τα σινθεσάιζερ. Το ίδιο ηχητικό σύμπαν μεταφέρεται και live: laser και προβολικά συστήματα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και σινθεσάιζερ απέναντι σε παραδοσιακά πνευστά και έγχορδα και σε αρχαία γκογκ. Κι ακόμα ειδικοί φωτισμοί, σπέσιαλ εφέ, κινηματογραφικές προβολές. Μία οπτικοακουστική υπερπαραγωγή ή, όπως προτιμά ο ίδιος ο Kitaro να τη χαρακτηρίζει, «ένα φαντασμαγορικό πολυθέαμα με ψυχή».

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας του ο Kitaro θα κάνει μία αναδρομή στο συνολικό έργο του, ενώ στο δεύτερο μέρος θα παρουσιάσει το νέο δίσκο του με τίτλο «Kitaro’s Sacred Journey 3».

- Ολα τα έσοδα από τη συναυλία της Αθήνας θα διατεθούν στο μη κερδοσκοπικό φορέα Ιδρυμα Δράσης Κατά του Καρκίνου του Μαστού, που συνδιοργανώνει την εκδήλωση μαζί με το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Info

- 23/10 θέατρο Badminton
Εισιτήρια: 35€, 50€, 65€, 80€ και 100€ , VIP: 150€, Φοιτητικά: 25€
Προπώληση: Public, βιβλιοπωλείο Ιανός, Virgin, The Mall, Ticketnet και στα ταμεία του Badminton - τηλ. 211 10 86 024.
Πληροφορίες:210 7210883
και www.ticketnet.gr.

- 25/10 Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Προπώληση: Πλατεία Αριστοτέλους και ταμεία Μεγάρου Μουσικής
Τηλ: 2310 895939


ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, Παρασκευή, 10.10.08

No comments: