Friday, October 24, 2008

Με μουσική ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό


«Ο τίτλος "La Guerra Final" (Ο τελειωτικός πόλεμος) επιλέχθηκε γιατί εκφράζει πολύ καλά την κατάσταση που ζούμε, σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο. Είναι η κατάσταση που προσπαθούν απεγνωσμένα να κρύψουν τα δελτία ειδήσεων. Οτι δηλαδή τα φράγματα έχουν αρχίσει να υποχωρούν. Και ότι όσα θεωρήθηκαν δεδομένα ήταν δεδομένα επειδή τα υπερασπίστηκαν κάποιοι. Αντικατοπτρίζει, δηλαδή, το κλίμα κοινωνικού κανιβαλισμού που κυριαρχεί».

Οι δικοί μας μπαντίδος, οι Earthbound, με μία δεκαετία πορείας πίσω τους, ξαναπήρανε τις κιθάρες και τα κρουστά, απελευθέρωσαν αυτό το μίγμα κάντρι, μπλουζ και ροκ εν ρολ, έφτιαξαν το τρίτο τους άλμπουμ στολίζοντάς το με ρέγκε και σόουλ στοιχεία. Ενώ οι δύο γυναικείες φωνές προσέδωσαν μια ονειρική χροιά στον «γήινο» ήχο τους. Πριν παρουσιάσουν αύριο το βράδυ και σε πλήρη σύνθεση στο Gagarin το νέο άλμπουμ μίλησαν για τη φιλοσοφία τους.
Με μία δεκαετία πίσω τους οι Earthbound κατάφεραν να βγάλουν δίσκο σε δική τους εταιρεία (Lab Records). Και το βρίσκουν τρομερά απελευθερωτικό
* Για την ανεξαρτησία: «Καταφέραμε να κυκλοφορήσουμε τον δίσκο σε δική μας εταιρεία (Lab Records). Κάτι που επιθυμούσαμε εξαρχής και είναι ιδανικό για μας, που επιμένουμε να ακροβατούμε σε έναν τόπο όπου δεν είσαι ακριβώς επαγγελματίας μουσικός, αλλά ούτε και αμιγώς ερασιτέχνης. Οχι ότι αντιμετωπίσαμε προβλήματα με τις εταιρείες που συνεργαστήκαμε. Αλλά είναι τρομερά απελευθερωτικό να ξέρεις ότι σιγά σιγά δημιουργείται ένα νέο σκηνικό, όπου κανένας δεν χρειάζεται να πείσει μια εταιρεία ότι τα τραγούδια του αξίζει να ακουστούν παραέξω. Και είναι πιο εύκολο να διαχειριστείς τον εαυτό σου όταν το υλικό σού ανήκει».

* Για την μπάντα: «Ξέραμε από την αρχή ότι η μουσική μας δεν είχε πολλές πιθανότητες μαζικής επιτυχίας στην Ελλάδα. Ετσι απαλλαχτήκαμε από το στερεότυπο σύμφωνα με το οποίο αποκλειστικός σκοπός κάθε μουσικού είναι η εξάπλωση της μουσικής του, με κάθε κόστος και κάθε μέσο. Τότε, για το κάθε συγκρότημα που γνώριζε τη φήμη υπήρχαν άλλα χίλια που δεν ικανοποιούσαν τα κριτήρια των εταιρειών και έμεναν στην αφάνεια. Τώρα δεν είναι δύσκολο να ακουστούν. Ενώ η πλήρης αφάνεια έγινε μάλλον δύσκολη υπόθεση την εποχή που ο καθένας έχει δική του ιστοσελίδα. Επιπλέον, η διάχυση της πληροφορίας ανέδειξε, μαζί με το παγκόσμιο, και το τοπικό. Οι τοπικές σκηνές δημιούργησαν ένα δίκτυο αλληλοενημέρωσης σε καιρούς που ο δημόσιος χώρος ως τόπος ανταλλαγής ιδεών εξαφανίζεται και οι πόλεις ερημοποιούνται».

* Για το Ιντερνετ: «Το Ιντερνετ έχει αλλάξει όχι την ουσία, αλλά σίγουρα τις παραμέτρους διάδοσης της μουσικής. Μία παράμετρος που μέχρι πριν ήταν πολύ βασική, ότι η ηχογραφημένη μουσική έχει κάποιο αντίτιμο, περνάει μεγάλη κρίση με το downloading. Η συζήτηση που ανοίγει αφορά το copyright και το εμπορεύσιμο της μουσικής. Αντί να καταρρεύσει όμως το σύμπαν, ήρθε στο προσκήνιο η συναυλία. Το Ιντερνετ έχει αλλάξει τον τρόπο και το βάθος πρόσληψης της μουσικής. Ο χείμαρρος από ακούσματα σου δίνει λιγότερο χρόνο να μπορέσεις να ταυτιστείς με κάτι και να δώσεις στα τραγούδια ένα συγκεκριμένο χώρο και χρόνο στη ζωή σου».

* Για την ελληνική σκηνή: «Η ψηφιακή τεχνολογία, το Ιντερνετ, η εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία, η "άυλη" μουσική των αρχείων και το downloading έχουν αλλάξει το τοπίο. Τα τελευταία χρόνια μπορεί ο καθένας να φτιάξει και να ανεβάσει τη μουσική του χωρίς μεγάλο κόστος. Ετσι, οι παραγωγές νέων καλλιτεχνών μπήκαν από καιρό στη σφαίρα του δυνατού, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ όμορφα καινούργια πράγματα, όπως τους δίσκους από νέες γυναικείες φωνές που έχουν κυκλοφορήσει τελευταία».

* Εναρξη 9.00 μ.μ. - είσοδος 16 ευρώ. Πριν παίζουν οι Dustbowl. *


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

No comments: