Tuesday, October 7, 2008

Σε τέτοιο ψεύτικο ντουνιά επιστρέφει κι ο Σουγιούλ


Της ΕΛΕΝΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Μανώλης Μητσιάς, Λουκιανός Κηλαηδόνης και Μπάμπης Τσέρτος: πρωτεργάτες της συναυλίας στο Ηρώδειο
Εννιά Οκτωβρίου είναι και την Πέμπτη. Ο,τι πρέπει για να ακουστεί στο Ηρώδειο το πασίγνωστο τραγούδι του Μιχάλη Σουγιούλ. Οχι μόνο του. Θα του κάνουν παρέα και πολλές άλλες επιτυχίες του συνθέτη, χιλιοτραγουδισμένες. Από τα «Ασ' τα τα μαλλάκια σου», «Το τραμ το τελευταίο», «Ας ερχόσουν για λίγο» έως τα «Μια ζωή την έχουμε», «Βρε πώς μπατηρίσαμε» και «Αρχισαν τα όργανα».

Η συναυλία κάτω από την Ακρόπολη γίνεται με την αφορμή των 50 χρόνων από τον θάνατό του. Ο Μιχάλης Σουγιούλ έφυγε νέος -σε ηλικία μόλις 52 ετών- και μαζί με αυτόν και μια ολόκληρη εποχή. Πέτυχε όμως αυτό που είναι το σημαντικότερο για κάθε δημιουργό. Το έργο του όχι απλά να επιβιώσει αλλά να είναι ακόμα φρέσκο και ολοζώντανο, αφού τα τραγούδια του δεν έχουν πάψει να σιγοτραγουδιούνται μέχρι σήμερα. Οι τρεις κόρες του, Μαρία, Ηρώ και Αλίκη, αγωνίζονται ακριβώς γι' αυτό. «Να μην ξεχαστεί το έργο του πατέρα μας και να τον μάθει η νέα γενιά». Δεν είναι μόνες τους, όπως φάνηκε χθες το μεσημέρι στη συνέντευξη Τύπου στον «Ιανό», που πραγματοποιήθηκε με διπλό σκοπό: την παρουσίαση της συναυλίας της Πέμπτης αλλά και του διπλού cd - αφιερώματος στον Μιχάλη Σουγιούλ που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από την PROTASIS.

Ο Μιχάλης Σουγιουλτζόγλου γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Από τα χρόνια του '30 έστησε μια λαμπρή καριέρα μουσικού, μαέστρου και συνθέτη, περιορίζοντας το όνομά του σε Σουγιούλ. Τροφοδότησε με ρομαντικά τανγκό και βαλς την Ελλάδα του Μεσοπολέμου και εμψύχωσε τους Ελληνες στον πόλεμο του '40 με τα «πολεμικά» του τραγούδια. Θεωρήθηκε ο κατεξοχήν συνθέτης του έπους του '40 μαζί με τη Σοφία Βέμπο, αφού «δημιούργησαν» τραγούδια όπως το «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά». Μετά τον πόλεμο δημιούργησε ένα νέο είδος τραγουδιού που ο ίδιος ονόμασε «αρχοντορεμπέτικο» και που γλέντησε την πληγωμένη Ελλάδα στα θέατρα της εποχής, στους κινηματογράφους και στα κοσμικά κέντρα. Τα τραγούδια του επιβίωσαν της λήθης στην οποία έπεσε κάποια στιγμή το λεγόμενο ελαφρό τραγούδι της εποχής.

Στην Ελλάδα του 2008 ο Μπάμπης Τσέρτος θεωρήθηκε από τις κόρες του Σουγιούλ ο ιδανικότερος ερμηνευτής τόσο για τα ελαφρά όσο και για τα «αρχοντορεμπέτικα» του συνθέτη. Νέα πνοή στα τραγούδια ανέλαβαν να δώσουν οι δύο ενορχηστρωτές, Γιώργος Νιάρχος και Γιώργος Παπαδάκης. Με την ευγενική υποστήριξη της ΑΕΠΙ, προέκυψε μια προσεγμένη συλλογή που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον Σουγιούλ και για τα επόμενα χρόνια. Συμμετέχουν ακόμα οι: Λουκιανός Κηλαηδόνης, Σπύρος Παπαδόπουλος, Σταμάτης Φασουλής, Χρήστος Νικολόπουλος, Νίνα Λοτσάρη, Νάντια Καραγιάννη, Χρυσούλα Στεφανάκη, Θάνος Πολύδωρας, Ανδρέας Μαζαράκης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Οι περισσότεροι από αυτούς θα βρεθούν και την Πέμπτη στο Ηρώδειο σε μια «βραδιά γιορτής και όχι μνημόσυνου», όπως τη χαρακτήρισε ο σκηνοθέτης της Λουκιανός Κηλαηδόνης. «Εγώ υποστηρίζω το ελαφρό του τραγούδι. Το βάρος όμως έχει δοθεί εξίσου και στο αρχοντορεμπέτικο. Εχει δομηθεί μια χαρούμενη βραδιά που θα έχει απ' όλα», συνέχισε. Πέρα από τον βασικό ερμηνευτή της βραδιάς, Μπάμπη Τσέρτο, στο αφιέρωμα συμμετέχουν οι: Ελένη Δήμου, Μάρα Θρασυβουλίδου, Νάντια Καραγιάννη, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Ηλίας Λογοθέτης, Μανώλης Μητσιάς, Νατάσσα Μποφίλου, Δαυίδ Ναχμίας, Σπύρος Παπαδόπουλος, Θάνος Πολύδωρας, Χρυσούλα Στεφανάκη. Εκπληξη της βραδιάς αποτελεί η συμμετοχή της Ελίζας Μαρέλλι και της Στέλλας Γκρέκα. Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Γιώργος Νιάρχος, ενώ συμπράττουν 20μελής ορχήστρα και η παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου. Τα κείμενα της βραδιάς έχει αναλάβει ο Γιώργος Παπαδάκης, ενώ ο Ηλίας Λογοθέτης την παρουσίαση. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο «Ευθύμειο» Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

* Στις 9 μ.μ. Εισιτήρια προπωλούνται στις τιμές των 60, 50, 40, 30, 20 και 15 ευρώ (το φοιτητικό). *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/10/2008

No comments: