Saturday, May 29, 2010

Αρωμα γυναίκας στις καλοκαιρινές συναυλίες

Δεν ξέρω αν έχετε κι εσείς την ίδια αίσθηση για το σχετικά φτωχό φετινό συναυλιακό καλοκαίρι. Κοιτάζω το πρόγραμμα με τα live των ξένων καλλιτεχνών για το δίμηνο Ιουνίου και Ιουλίου και μου φαίνονται πως είναι σαφώς λιγότερα, τόσο σε σχέση με πέρυσι όσο και σε σύγκριση με τις τελευταίες χρονιές.
Κριστίνα Μπράνκο
Ακόμα και το Φεστιβάλ Αθηνών περιόρισε αισθητά τους ξένους καλλιτέχνες. Εκτός των προφανών λόγων, οικονομική κρίση γαρ, υπάρχει και το Μουντιάλ που τρενάρει τους διοργανωτές. Ωστόσο, αν κάτι ξεχωρίζει, είναι η δυναμική παρουσία των γυναικών. Τα κορίτσια παίρνουν τα σκήπτρα με πολλές συναυλίες. Ιδού λοιπόν το πλήρες, φεμινιστικής υφής, live καλαντάρι του καλοκαιριού. Βγάλτε χαρτί και μολύβι να σημειώσετε ημερομηνίες και χώρους, κάντε ένα τσεκάρισμα στα οικονομικά σας και... ραντεβού εκεί, μπροστά από το stage.
  • 1 Ιουνίου Rihanna Γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης»
Οπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες pop συναυλίες που σέβονται το... μέγεθός τους, ποιος ασχολείται με τη μουσική της Ριάνα όταν υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα να ειπωθούν (στα τηλεοπτικά πάνελ); Σε ποιο ξενοδοχείο ζήτησε να μείνει; Τι περίεργες απαιτήσεις είχε από τους διοργανωτές; Κατέφθασε μόνη της ή με παρέα; Και όμως, η Ριάνα δεν αποτελεί τυχαία περίπτωση στον χώρο της r'n'b μουσικής. Αν και με μόλις πέντε χρόνια στο προσκήνιο, μετράει πολλά καλά τραγούδια, όπως τα «Umbrella» και το «Don't Stop The Music», αλλά και υπερ-επιτυχημένα άλμπουμ με εκατομμύρια πωλήσεις σαν το «Music of the Sun» (2005), το «Α Girl Like Me» (2006) και το τελευταίο της και πιο πολυσυλλεκτικό, «Rated R». Εκτός όμως από τις επιτυχίες, πέρασε και τις ζόρικες, προσωπικές της στιγμές. Από τα δύσκολα παιδικά χρόνια δίπλα στον κοκαϊνομανή πατέρα της ώς και το περσινό επεισόδιο με τον τότε σύντροφό της Κρις Μπράουν, που την ξυλοκόπησε άγρια την ημέρα της τελετής των βραβείων Γκράμι. Εισιτήρια: από 60 ευρώ έως και 100 ευρώ. Τσιμπημένα λίγο, αλλά μπορείτε να τα αγοράσετε και με 12 άτοκες... δόσεις. Νέα ήθη.
  • 4 Ιουνίου Peaches SYNCH FESTIVAL
Η Peaches, αυτή η περίεργη Καναδέζα, είχε έρθει και πέρυσι για συναυλία. Για ένα περίεργο πρότζεκτ, όμως, μέσα Αυγούστου, στην καρδιά δηλαδή του καλοκαιριού και πού (;): στη Μύκονο. Το live εκ των πραγμάτων πήγε άπατο (ποιος θα πήγαινε στη Μύκονο για συναυλία;) και έτσι χάσαμε την ευκαιρία να δούμε μια perfomer χωρίς όρια στη σκηνή. Την είχα παρακολουθήσει στο Λονδίνο παλιότερα, σε ένα μίνι φεστιβάλ. Δεν αποτελούσε το μεγάλο όνομα της βραδιάς κι όμως, ήταν εκείνη που έκλεψε την παράσταση. Είναι αυτό το ελεκτρο-πόπ ιδίωμά της που ταρακουνά τις μάζες, είναι και η extreme εμφάνισή της που καθηλώνει το κοινό. Σέξι δεν τη λες, όχι, διαθέτει όμως κάτι το ερωτικό. Εισιτήρια: πληρώνετε 38 ευρώ για τη μία ημέρα του Synch ή 65 για το διήμερο και βλέπετε ένα σωρό ονόματα από τις σύγχρονες τάσεις της μουσικής. Αξίζει τα χρήματά του, χωρίς αμφιβολία.
  • 12 Ιουνίου Amparo Sanchez KOSMOS FESTIVAL
Μόλις φέτος κυκλοφόρησε το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ, το «Tucson-Habana» η Αμπάρο Σάντσεζ, αλλά είναι γνωστή πολλά χρόνια από τη συμμετοχή της στους Amparanoia. Μία δυναμική ερμηνεύτρια από τη Γρανάδα της Ανδαλουσίας, φανατική θαυμάστρια της Μπίλι Χολιντέι, φίλη και συνεργάτιδα του Μανού Τσάο. Αλλά και δυναμική ακτιβίστρια. Στο Μεξικό ήρθε σε επαφή με τους Ζαπατίστας, μέχρι και στην κοινότητα των Τσιάπας έδωσε το «παρών». Εμφανίζεται τη δεύτερη μέρα του Kosmos Festival, λίγο πριν τον Shantel και τους Ojos De Brujo. Οι ρυθμοί εκείνη την ημέρα θα είναι, ως επί το πλείστον, λατινικής (και βαλκανικής) προέλευσης. Εισιτήρια: 40 ευρώ για την κάθε μέρα του φεστιβάλ -καλό «value for money» με τόσα ονόματα που συμμετέχουν.
  • 16 Ιουνίου Μόνικα Λυκαβηττός
Να και η ελληνική παρουσία. Η Μόνικα, μετά την περσινή της sold out συναυλία στον Βύρωνα, επιλέγει έναν πιο μεγάλο χώρο για να παρουσιάσει το ολοκαίνουργιο άλμπουμ της, «Exit». Το κορίτσι-φαινόμενο της ελληνικής indie σκηνής καλείται όχι μόνο να διαχειριστεί τη μεγάλη της επιτυχία, αλλά και να ξεπεράσει τον σκόπελο του δεύτερου, «δύσκολου» δίσκου. Τα live της αξίζουν, εννοείται, με τα πνευστά και τα έγχορδα να ξεχωρίζουν. Φέτος μπορεί να βάλει, κρίνοντας από το cd, και λίγο... μπουζούκι.
Εισιτήρια: 20 ευρώ. Κομματάκι ακριβό για συναυλία ελληνικού ονόματος, θα έλεγα...
29 Ιουνίου Melody Gardot Κηποθέατρο Παπάγου
Οι προοπτικές της συγκεκριμένης συναυλίας μοιάζουν άκρως γοητευτικές. Καλή τζαζ μουσική. Μια ερωτική φωνή. Πανέμορφος χώρος -το θεατράκι του Παπάγου. Και δροσιά (αν έχει ζέστη). Ιδανική βραδιά λοιπόν για όποιον επιζητά ένα δίωρο μουσικού ρομαντισμού. Με την αισθαντική Μέλοντι Γκαρντό, από τα καινούργια αστέρια της τζαζ, με δύο πολύ καλά άλμπουμ στο ενεργητικό της. Αλλά και μια ταλαιπωρημένη Μέλοντι που, ευτυχώς, είναι καλά μετά το ατύχημά της, το οποίο την κράτησε στο νοσοκομείο έναν ολόκληρο χρόνο. Εκτοτε αναγνωρίζει τη θεραπευτική ικανότητα της μουσικής και δεν χάνει ευκαιρία να δίνει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και νοσοκομεία. Εισιτήρια: 45 ευρώ. Πανάκριβο. Κι επειδή σε τέτοια συναυλία θα πας υποχρεωτικά με το ταίρι σου, χρειάζεσαι 90 ευρώ. Το μόνο αρνητικό της βραδιάς.
  • 4 Ιουλίου Diana Krall Terra Vibe, Μαλακάσα
Πριν από δύο-τρία χρόνια την είδαμε στο Ηρώδειο. Τώρα αλλάζει χώρο μεταφέροντας την ιλουστρέ τζαζ της στο καταπράσινο Terra Vibe της Μαλακάσας. Η Νταϊάνα Κραλ διαθέτει άλλη class, είναι από τις τραγουδίστριες εκείνες που φέρνουν την τζαζ σε πιο ευρέα και εμπορικά ακροατήρια. Δεν θα τη συνδέσεις ποτέ με σκοτεινά και γεμάτα καπνό τζαζ καταγώγια. Αντιθέτως. Τώρα, αλλά και στο μέλλον, θα τη συναντάμε βασικά σε πολυτελείς αίθουσες συναυλιών. Εισιτήρια: από 45 ευρώ για τους όρθιους μέχρι και 120 ευρώ για τους VIP. Ακριβά, όντως. Είπαμε όμως, έχουμε άλλα δεδομένα.
  • 7 και 10 Ιουλίου Fergie και Martina Topley Bird ROCKWAVE FESTIVAL Terra Vibe, Μαλακάσα
Δύο διαφορετικές, μεταξύ τους, γυναικείες παρουσίες στο φετινό (και πιο ηλεκτρονικό) Rockwave. Η Φέργκι είναι η εκρηκτική τραγουδίστρια των Black Eyed Peas. Από τα πιο σέξι (μαζί με τη Ριάνα) θηλυκά του φετινού συναυλιακού καλοκαιριού, έρχεται στην Ελλάδα τώρα που το ποπ και χιπ-χοπ συγκρότημα των Black Eyed Peas βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας του - με το «We gotta feeling» να αποτελεί το τελευταίο σπουδαίο single τους. Είναι και ηθοποιός, θα τη θυμάστε υποθέτω ως μία από τις γυναίκες του Ντάνιελ Ντέι Λιούις στο φιλμ «Nine». Η Μαρτίνα Τόπλεϊ Μπερντ, από την άλλη, είναι λιγότερο εμπορική και κινείται σε ατμοσφαιρικά trip-hop μονοπάτια. Εισιτήρια: για την 1η μέρα του φεστιβάλ με τη Fergie (και τους Faithless) κοστίζουν 60 ευρώ. Για τη Μαρτίνα και τους υπόλοιπους της 2ης μέρας (Fatboy Slim, DJ Shadow) πρέπει να πληρώσετε 60 ευρώ στο ταμείο (ή 45 ευρώ σε προπώληση)
  • 23-24 Ιουλίου Κριστίνα Μπράνκο και Μαρία Ζοάο Μικρή Επίδαυρος
Δύο μεγάλες πορτογαλικές φωνές των φάδος, δύο διαφορετικές γενιές του ήχου. Εμφανίζονται στο υποβλητικό Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο των «Ηχων του Κόσμου» που διοργανώνει το Ελληνικό Φεστιβάλ. Η Κριστίνα Μπράνκο ανοίγει τη συναυλία και συνεχίζει η Μαρία Ζοάο με το τζαζ κουιντέτο του πιανίστα και συνθέτη Μάριο Λαγκίνια. Εισιτήρια: 20 και 30 ευρώ, αλλά προσθέστε τη διαμονή, τα φαγητά και τα απογευματινά κοκτέιλ στα γειτονικά beach bar.
  • Και τα κορίτσια των συγκροτημάτων
Δεν είναι σόλο τραγουδίστριες, βρίσκονται όμως στη front line των συγκροτημάτων τους. Οπως η τραγουδίστρια των Pink Martini, η Τσάινα Φορμπς. Το πολυμελές, αγαπημένο συγκρότημα του ελληνικού κοινού θα ανέβει στον λόφο του Λυκαβηττού την Πέμπτη 8 Ιουλίου. Στο Rockwave Festival πριν από τη Fergie και τους Black Eyed Peas εμφανίζονται οι Faithless με την ξανθούλα Sister Bliss και πριν από τον Fatboy Slim το ντουέτο των The Ting Tings με την Katie White στα φωνητικά και την κιθάρα. Τέλος, στις 14 Ιουλίου, συναυλία στο Θέατρο Βράχων δίνουν οι πρόσφατα επανασυνδεθέντες Cranberries. Στα φωνητικά, φυσικά, η εκφραστική Dolores Ο'Riordan. *

No comments: