Sunday, May 23, 2010

Νύχτες με ευρωπαϊκή τζαζ

Το συγκρότημα «Heavy Metal Brass Band» θα εκπροσωπήσει την       
Ελλάδα στο φεστιβάλ.
Το συγκρότημα «Heavy Metal Brass Band» θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο φεστιβάλ.

Καμπαρίνι, «Big Band» με Νατάσα Μποφίλιου και καλλιτέχνες από Βέλγιο, Ουγγαρία, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία, Πολωνία, Κροατία, Πορτογαλία στο 10ο φεστιβάλ της Τεχνόπολης

  • Τα δέκα χρόνια επιτυχημένης διοργάνωσής του γιορτάζει φέτος το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ. Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν προχθές, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και θα ολοκληρωθούν στις 30 του μήνα. Ολα αυτά τα χρόνια το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ έχει καταφέρει να αναδειχτεί σε έναν σημαντικό μουσικό θεσμό ο οποίος προσελκύει σημαντικά ονόματα από τον χώρο της τζαζ, προερχόμενα απ’ όλη την Ευρώπη. 

33 υποψηφιότητες
  • Ειδικά φέτος, οι προϋποθέσεις της διοργάνωσης ξεπερνούν κάθε προσδοκία: «Το ενδιαφέρον όλων, μουσικών και κοινού, για το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ έχει αυξηθεί υπέρμετρα, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις υποψηφιότητες για τη φετινή συμμετοχή του ελληνικού συγκροτήματος, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο αφού έφθασαν τις 33» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΔΣ Φώτης Ιγνατίου, συμπληρώνοντας πως «φέτος οι φίλοι της τζαζ που αναμένεται να παρακολουθήσουν τη διοργάνωση θα αγγίξουν τις 50.000.
Με τη συναυλία της Ιταλίδας Ρομπέρτα Καμπαρίνι στις 30 Μαΐου θα 
πέσει η αυλαία του φετινού ευρωπαϊκού φεστιβάλ τζαζ.
Με τη συναυλία της Ιταλίδας Ρομπέρτα Καμπαρίνι στις 30 Μαΐου θα πέσει η αυλαία του φετινού ευρωπαϊκού φεστιβάλ τζαζ. 
  • Το υψηλό επίπεδο των συμμετοχών έκανε δύσκολο το έργο της κριτικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από τους Γιώργο Κατσαρό, Γιάννη Τερεζάκη, Γιώργο Χαρωνίτη και Πανταζή Τσάρα, οι οποίοι τελικά επέλεξαν το συγκρότημα «Heavy Metal Brass Band» για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Φεστιβάλ».
  • Οσον αφορά το πρόγραμμα, καθημερινά θα δίνονται τρεις συναυλίες που θα ξεκινούν στις 9 το βράδυ και θα ολοκληρώνονται τα μεσάνυχτα. Την Τρίτη που θα είναι και η επίσημη ημέρα παρουσίασης των ευρωπαϊκών συγκροτημάτων, η βραδιά θα ανοίξει με μια καταξιωμένη τζαζ ορχήστρα, την «Big Band» του Δήμου Αθηναίων, με την οποία θα συμπράξει η ερμηνεύτρια Νατάσα Μποφίλιου.
  • Το κοινό, εκτός από την ελληνική συμμετοχή, θα έχει επίσης την ευκαιρία να απολαύσει ξεχωριστές τζαζ βραδιές με ταλαντούχους καλλιτέχνες από το Βέλγιο, την Ουγγαρία, τη Δανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Κροατία και την Πορτογαλία.
  • Μια από τις πιο λαμπρές στιγμές του φετινού Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Τζαζ θα είναι η εμφάνιση της τραγουδίστριας Ρομπέρτα Καμπαρίνι με την συναυλία της οποίας, στις 30 του μήνα, θα πέσει η αυλαία της φετινής διοργάνωσης. Πρόκειται για ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα και ανερχόμενα πρόσωπα φωνητικής τζαζ στην Ιταλία, μια προικισμένη ερμηνεύτρια που ξεκίνησε την καριέρα της συμμετέχοντας σε έναν ραδιοφωνικό διαγωνισμό τζαζ του Μιλάνου όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο.
  • Τα επόμενα δέκα χρόνια έκανε εμφανίσεις σε διάφορα μουσικά φεστιβάλ της Ιταλίας, ενώ αργότερα βρέθηκε με υποτροφία στη Βοστόνη να κυνηγάει το όνειρό της στην Αμερική. Το άλμπουμ της «Easy to Love» την καθιέρωσε ως μια σημαντική τζαζ ερμηνεύτρια. Από εκεί και πέρα ήρθαν οι συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της διεθνούς τζαζ σκηνής και οι εμφανίσεις σε διάσημου μουσικούς χώρους όπως το Κάρνεγκι Χολ, το Λίνκολν Σέντερ, το Κένεντι Σέντερ, το Γουόλτ Ντίσνεϊ Κόνσερτ Χολ κ.α. Πέρυσι ηχογράφησε ένα επίσης πολύ καλό άλμπουμ, το «So in love», το οποίο προτάθηκε για Γκράμι ως καλύτερο φωνητικό τζαζ άλμπουμ, ενώ ταυτόχρονα κατέκτησε την κορυφή των τσαρτ στους σημαντικότερους τζαζ ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • 10ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ. Eως τις 30 Μαΐου, στις 8 μ.μ. στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100).
Αναστασία Κουκά, ΕΘΝΟΣ, 23/05/2010

No comments: