Thursday, May 20, 2010

Γιάννης Σπανός: «Παραμένω μποέμ»


  • Είναι το «Νέο Κύμα». Οι σπουδαίες μπαλάντες του. Τα μεγάλα λαϊκά του. Οι μελοποιήσεις ποιημάτων. Είναι οι φωνές που ανέδειξε προτού να τις εντοπίσει το ευρύ κοινό.

Είναι, δηλαδή, ο Γιάννης Σπανός, που αξίζει τουλάχιστον μια μεγάλη ευχαριστήρια συναυλία για την 50χρονη «Μουσική διαδρομή μια ζωής», που καταμετράται με τραγούδια όπως τα «Οδός Αριστοτέλους», «Κάτω απ' τη μαρκίζα», «Πες πως μ' αντάμωσες», «Μια φορά μονάχα φτάνει», «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Σπασμένο καράβι», «Με πνίγει τούτη η σιωπή», «Πού να 'βρω ένα ζεϊμπέκικο», «Ναύτης βγήκε στη στεριά» κ.ά.

Μια τέτοια συναυλία γίνεται στις 31 Μαΐου στο Καλλιμάρμαρο, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα» -στον οποίο θα διατεθεί μέρος των εσόδων. Θα είναι εκεί για να τραγουδήσουν (αλφαβητικά) οι Μ. Ασλανίδου, Μ. Βιολάρης, Ελ. Δήμου, Π. Ζήνα, Κ. Καράλης, Κ. Καραφώτης, Σ. Κόκοτας, Κ. Κούκα, Κ. Μακεδόνας, Μ. Μητσιάς, Α. Ρέμος, Κ. Χατζής, Κ. Χωματά.

Την παρουσίαση της βραδιάς την ανέλαβε ένας από τους ανθρώπους που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εργογραφίας του Σπανού, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Οσο για τον ίδιο τον Σπανό...

  • Η συναυλία στο Καλλιμάρμαρο είναι και η πρώτη τόσο μεγάλη, αφιερωμένη στα τραγούδια σας...

«Ναι, είναι η πρώτη φορά. Αλλά μέχρι τώρα τρεις φορές έστειλα πρόταση για το Ηρώδειο. Και τις τρεις απερρίφθη. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν καλύτεροι ή ότι άλλοι, μοιραία, προηγούνται. Εχω συνηθίσει. Είμαι αυτάρκης. Δεν κάνω "πονηρές" δημόσιες σχέσεις, ούτε τηλεφωνήματα, δεν πάω σε υπουργεία, δεν ζητάω αξιώματα. Μόνο που ήθελα μια αξιοπρέπεια και στην άρνηση· δύο λόγια να μου εξηγούν...».

  • Εχετε γράψει μεγάλα τραγούδια που αποδείχτηκαν διαχρονικά...

«Στην αρχή πέρναγαν συχνά απαρατήρητα. Αλλά εγώ τους είχα εμπιστοσύνη: Ξέρω ότι κάποτε η ειλικρίνεια θα ακουστεί. Οπως ξέρω κι ότι, αν τα τραγούδια δεν τα αφομοιώσει το κοινό, είναι άχρηστα. Είμαι καλλιτέχνης κι όχι έμπορος...».

  • Τραγουδιστές πώς επιλέγατε;

«Εψαχνα τις καινούργιες φωνές, όχι τους καταξιωμένους. Ο Πουλόπουλος, π.χ., ήταν σχεδόν άγνωστος όταν είπε το "Μια φορά μονάχα φτάνει". Ο Πάριος, όταν είπε το "Θα με θυμηθείς", δεν ήταν ό,τι είναι σήμερα. Το ίδιο κι η Πρωτοψάλτη όταν είπε την "Εξοδο Κινδύνου". Κι η Χωματά, η Αρλέτα, ο Καράλης. Σχεδόν πάντα απευθυνόμουν σε καινούργιους τραγουδιστές που κάτι μου έλεγε η διαδρομή τους».

  • Οταν γράφατε τέτοια τραγούδια την εποχή που μεσουρανούσε το πολιτικό τραγούδι πώς σας αντιμετώπιζαν;

«Εγραφα τραγούδια που μιλούν στην ψυχή κι όχι στη στιγμή. "Ο Σπανός κάθεται στο κάστρο του", έλεγαν μερικοί τότε. Δεν με πείραζε. Εκείνη την εποχή έπρεπε να πεις πολλά όχι, για να σε δεχτούν αργότερα».

  • Είχε προηγηθεί το Παρίσι και συνεργασίες με τους Μπρασένς, Μπαρμπαρά, Ζιλιέτ Γκρεκό, Μπαρντό...

«Στη Γαλλία υπήρχε μια αξιοκρατία. Με "υιοθέτησαν" σπουδαίοι άνθρωποι γιατί έκριναν ότι ταίριαζα μαζί τους».

  • Ησασταν «μποέμ»;

«Ημουν και παραμένω. Ακόμα ξενυχτάω και πάω σε μπαράκια».

  • Και πώς από «Νουβέλ Βαγκ» γίνατε «Νέο Κύμα»;

«Στην Ελλάδα ερχόμουν τότε μόνο τα καλοκαίρια. Ημασταν φίλοι με τον Γιώργο Παπαστεφάνου και το 1962-63 μέσω αυτού γνώρισα τον σπουδαίο Αλέκο Πατσιφά. "Γύρνα", μου είπε εκείνος αφού με άκουσε, "και ξεκινάμε μαζί εταιρεία". Εννοούσε τη Lyra... Οταν πια ξεκινήσαμε το επόμενο καλοκαίρι, ψάχνοντας για νέες φωνές ακούσαμε την Καίτη Χωματά και ενθουσιαστήκαμε. Υστερα ήρθε η Αρλέτα. Ηταν κι ο Μαυρουδής, ο Λίνος Κόκκοτος. Εμφανιζόμασταν σε μπουάτ, αυθόρμητοι, ειλικρινείς κι ενθουσιασμένοι. Οι πρώτες κριτικές μίλαγαν για "κάτι πολύ φρέσκο". Οταν ψάξαμε ονομασία μού ήρθε στο μυαλό ο όρος "Νουβέλ Βαγκ", λάτρευα το σινεμά».

  • Μοσχολιού, Μπιθικώτσης, Κόκοτας, ήταν μερικές μόνο από τις σπουδαίες λαϊκές φωνές με τις οποίες συνεργαστήκατε. Τι ξεχωρίζατε;

«Το ένστικτό τους. Αυτοί είναι τραγουδιστές που δεν "σχεδίαζαν" τη φωνή τους. Το "Ανθρωποι μονάχοι" η Μοσχολιού το ηχογράφησε με την πρώτη. Ηταν μια τραγουδίστρια τεράστιας λαϊκής εντιμότητας. Και αυτή, η λαϊκή εντιμότητα, είναι για μένα πάνω από την οποιαδήποτε κουλτούρα». *

  • info: Τα εισιτήρια για τη συναυλία-αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό στοιχίζουν 25 ευρώ. Προπωλούνται: στα Metropolis, Public, Ιανός, Ticketservices (Πανεπιστημίου 39-εντός στοάς), με πιστωτική κάρτα στο www.ticketservices.gr και τηλεφωνικά στο 210-7234567.

No comments: