Saturday, May 29, 2010

Στα φεγγαροβήματα του Τζάκσον

  • Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής οι Λονδρέζοι γιόρταζαν τον ήλιο. Ζαλισμένοι από την απρόσμενη ηλιοφάνεια έκαναν ηλιοθεραπεία ακόμα και στο Σόχο και στην πλατεία Τραφάλγκαρ.
Ο μικρός ερμηνεύει τον Τζάκσον των «Jackson 5»
Σε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες ανάμεσα σε δεκάδες τουρίστες, αρκετοί από αυτούς Γάλλοι, πιτσιρίκια με τους γονείς τους και σαραντάρηδες νοσταλγούς των 80ς, βρεθήκαμε στην ουρά έξω από το Θέατρο «Lyric» του Γουέστ Εντ για να παρακολουθήσουμε το «Thriller Live»,το πολυσυζητημένο μιούζικαλ-πάρτι για τον βασιλιά της ποπ, Μάικλ Τζάκσον.
Το υπερθέαμα του Γουέστ Εντ έρχεται και στην Ελλάδα. Πρώτος σταθμός του είναι η Θεσσαλονίκη (1-6 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής) και ακολουθεί η Αθήνα (9-28 Ιουνίου στο Θέατρο Badminton). Ολα τα εισιτήρια στις ελληνικές παραστάσεις κοστίζουν 25 ευρώ (20 ευρώ το σπουδαστικό), ενώ στο Λονδίνο ξεκινούν από 23,70 λίρες και φτάνουν στις 50,50.
Πρόκειται για μουσική γιορτή, φόρο-τιμής στον βασιλιά της ποπ που έφυγε απρόσμενα από τη ζωή στις 25 Ιουνίου του 2009. Τα ωραιότερα τραγούδια του, που ανήκουν πια στην Ιστορία της ποπ μουσικής, συνθέτουν αυτό το δοξαστικό μιούζικαλ που η ιδέα του γεννήθηκε αρκετό καιρό πριν από τον θάνατο του Μάικλ Τζάκσον.
Εμπνευστής και δημιουργός του «Thriller Live» είναι ο Αντριάν Γκραντ, εκείνος που το 1988 ίδρυσε το βρετανικό φαν κλαμπ του βασιλιά της ποπ. Ο Μάικλ Τζάκσον διατηρούσε φιλικές σχέσεις μαζί του, τον είχε καλέσει, μάλιστα, στην ηχογράφηση του «Dangerous» στο Λος Αντζελες, είχε εγκρίνει τα τρία βιβλία που έγραψε για εκείνον, ενώ ήταν και ενήμερος για τη δημιουργία του μιούζικαλ, που προετοιμαζόταν για το Γουέστ Εντ.
Το «Thriller Live» είναι μια μουσική βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον με ελάχιστη πρόζα και χωρίς καμία νύξη στον περιπετειώδη και αμφιλεγόμενο βίο του. Ετσι, έχει κάποιος την ευκαιρία να ακούσει, απερίσπαστος, με ζωντανή ορχήστρα και σε αρκετά καλές εκτελέσεις (πιστές μέχρι μίμησης) μερικά από τα ομορφότερα ποπ τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ: από τα φάνκι-σόουλ σουξέ των «Jacksons 5» της δεκαετίας του '70 (το πρώτο τους χιτ «Ι want you back», το «Ι'll be there» κ.ά.) μέχρι τις μεγάλες επιτυχίες του Μάικλ Τζάκσον: «Beat It», «Billie Jean», «Smooth criminal», «Dirty Diana», «Black or White» και φυσικά το «Thriller».
Ολη η παράσταση, με τους δεκατέσσερις χορευτές, την γκόσπελ χορωδία, τους τραγουδιστές που υποδύονται τον Μάικλ Τζάκσον σε όλες τις ηλικίες και στις διαφορετικές στιγμές της πορείας του είναι βασισμένη στην αισθητική και στις χορογραφίες τόσο των βιντεοκλίπ όσο και των ζωντανών εμφανίσεών του. Κορυφαία στιγμή είναι όταν οι χορευτές, με το κοστούμι του Τζάκσον, αναβιώνουν το περίφημο «moon walk», τη χορογραφία που δίνει την αίσθηση ότι γλιστράς προς τα πίσω, την οποία ο «Τζάκο» είχε επινοήσει από το περπάτημα των ανθρώπων στο φεγγάρι. Το «φεγγαροπερπάτημα» προκαλούσε, όσες φορές κι αν επαναλήφθηκε, ανατριχίλα και συγκίνηση στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα και ηχηρά επιφωνήματα θαυμασμού. Κάποια από τους θεατές δεν άντεξε και ούρλιαξε προς τη σκηνή: Μάικλ!
Φώτα από νέον, τεράστιες ντισκομπάλες, βιντεο-οθόνες στις οποίες εμφανίζεται κατά διαστήματα η εικόνα του Μάικλ Τζάκσον, ψηφιακά σχέδια και ψυχεδελικά κοστούμια συμπληρώνουν το hommage στον θρύλο. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι θεατές τραγουδούν και χορεύουν ενθουσιασμένοι είτε στα καθίσματά τους είτε όρθιοι με την προτροπή των περφόμερ.
  • Οι «Τζάκο» του Γουέστ Εντ
«Η αρνητική φήμη που ακολουθεί τον Μάικλ Τζάκσον με τα λίφτινγκ και τη "Νέβερλαντ" ήταν δουλειά των ταμπλόιντ. Δεν μας ενδιέφερε να επαναλάβουμε στο μιούζικαλ τέτοιου είδους αναφορές. Τις ξέρουν οι πάντες», μας λέει στα παρασκήνια του θεάτρου «Lyric» ο Νοτιοαφρικανός Τζον Μοαμπί, ένας από τους κορυφαίους τραγουδιστές της παράστασης. Και προσθέτει: «Θέλαμε να προβάλουμε το αξεπέραστο μουσικό ταλέντο του, το πόσο ιδιοφυής μουσικός και περφόρμερ υπήρξε. Είχε, επίσης, μια τεράστια φιλανθρωπική δραστηριότητα, πρόσφερε αρκετά εκατομμύρια δολάρια σε όσους περνούσαν δυσκολίες, αλλά δεν ήθελε ποτέ να μιλάει δημόσια γι' αυτήν».
  • Δεν φοβάστε που οι θεατές σάς συγκρίνουν, μοιραία, με τον Μάικλ Τζάκσον;
«Είναι μεγάλη τιμή να σε συγκρίνουν με οποιονδήποτε τρόπο μαζί του. Τον έχω μελετήσει πάρα πολύ και είμαι πάντα φορτισμένος όταν ερμηνεύω τα τραγούδια του. Είναι βέβαια δύσκολο να τον φτάσεις και ειδικά όταν τον υποδύεσαι μετά τον θάνατό του. Ιδίως όταν οι αντιδράσεις των θεατών είναι πολύ συγκινητικές».
  • Δίπλα στον Τζον Μοαμπί κάθονται δυο πιτσιρίκια με άφρο σέβεντις μαλλί. Η ηλικία τους δεν ξεπερνά τα 13. Είναι ο Στέρλινγκ Γουίλιαμς και ο Μίτσελ Ζανγκάνζχα που υποδύονται τον Τζάκσον της εποχής των «Jackson 5». Εχουν και οι δύο εμπλακεί από τρυφερή ηλικία, όπως και ο Τζάκσον, στον κόσμο του θεάματος. Μας λένε με εντυπωσιακή ωριμότητα: «Δεν ξέρουμε αν ήταν πάντοτε ευτυχισμένος στη σκηνή όταν ήταν παιδί, επειδή μάλλον δεν ήταν εντελώς δική του επιλογή να βρίσκεται εκεί. Εμείς δεν ανησυχούμε γιατί το θέαμα είναι ένα μικρό μέρος της καθημερινότητάς μας. Η υπόλοιπη ζωή μας είναι κανονική». Ηταν πάντως έτοιμα να απαντήσουν σε κάθε ερώτημα για τον Μάικλ Τζάκσον, παρόλο που τον έχουν γνωρίσει μόνο από τα βίντεο του YouTube.
*Πληροφορίες, κρατήσεις: ticketnet, 210-8840600, Public, Fnac

No comments: