Sunday, May 16, 2010

Το καλοκαίρι της «επανένωσης» των ροκ συγκροτημάτων

Η φετινή σκηνή των βρετανικών ποπ φεστιβάλ κυριαρχείται από την επιστροφή σχημάτων όπως οι Pearl Jam και οι Libertines

The Guardian

Αν το «ροκ του μπαμπά» κυριάρχησε στα ποπ φεστιβάλ του περασμένου καλοκαιριού, το 2010 φαίνεται ότι είναι η χρονιά της επανένωσης. Ενώ ο Νιλ Γιανγκ, 63 ετών, και ο Μπρους Σπρίνγκστιν, 60, ήταν πρωταγωνιστές στο Γκλαστονμπέρι πέρυσι, η φετινή σεζόν των φεστιβάλ υπόσχεται πολλά συγκροτήματα που φαινόταν απίθανο ότι θα περιόδευαν ξανά μαζί.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι Libertines, η μπάντα που γεννήθηκε από την ταραχώδη σχέση του Πιτ Ντόχερτι και του Καρλ Μπάρατ. Πλήθος αμερικανικά ροκ συγκροτήματα, ανάμεσά τους οι Pearl Jam και οι Blink 182, επανενώνονται ή επιστρέφουν από διαλείμματα απραξίας για να εμφανιστούν σε καλοκαιρινές συναυλίες. Η τελευταία ενσάρκωση των Guns N’ Roses εισβάλλει κι αυτή στο συναυλιακό προσκήνιο.

Ο Εμινεμ, ο ράπερ από το Ντιτρόιτ που έχει να παίξει στη Βρετανία από το 2003, θα πρωταγωνιστήσει στο σκωτσέζικο φεστιβάλ T in the Park τον Ιούλιο, ενώ ο θρύλος της σόουλ Στίβι Γουόντερ θα κλείσει το 40ό Glastonbury Festival, παίζοντας για πρώτη φορά σε βρετανικό φεστιβάλ.

Αρνητικές συνέπειες

Μερικοί κριτικοί υποστηρίζουν ότι ο μεγάλος αριθμός των «ανασχηματισμένων» παλιών συγκροτημάτων που θα παίξουν φέτος το καλοκαίρι μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τη βρετανική μουσική βιομηχανία. Καλλιτέχνες όπως οι Florence and the Machine, που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία το 2009, θα εμφανιστούν σε πολλές σκηνές αυτό το καλοκαίρι, αλλά δεν θα πρωταγωνιστήσουν σε μεγάλα φεστιβάλ, αν και η Φλόρενς Γουέλτς με την μπάντα της θα είναι επικεφαλής της λίστας την πρώτη μέρα του «φιλικού σε οικογένειες» φεστιβάλ Latitude.

«Οι επανενώσεις συγκροτημάτων φαίνεται ότι θα είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει σε όλες τις συναυλίες και τα φεστιβάλ φέτος», λέει ο Τζέιμς Φόλεϊ, εκδότης του Record of the Day, του ειδησεογραφικού εντύπου της μουσικής βιομηχανίας. «Φαίνεται ότι οι διοργανωτές και οι διαφημιστές έχουν δώσει υπερβολικό βάρος στα μεγάλα αμερικανικά συγκροτήματα, ιδιαίτερα εκείνα που διαλύθηκαν και επανενώθηκαν. Αυτό δυνητικά μπορεί να είναι βλαβερό για τους Βρετανούς καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα, που δεν θα έχουν την ευκαιρία να προβληθούν στα φεστιβάλ».

Το κοινό

Για τον Νιλ Γκρίνγουεϊ, ιδρυτή του σάιτ efestivals.co.uk, το κοινό των φεστιβάλ είναι εκείνο που τελικά θα χάσει. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει τα ίδια και τα ίδια συγκροτήματα πολλές φορές, και υπάρχει ένας κίνδυνος υπερέκθεσης. Αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι, πιστεύω ότι ο κόσμος θα βαρεθεί να πηγαίνει και να βλέπει τους ίδιους καλλιτέχνες».

«Αυτά τα πράγματα είναι κυκλικά - τα βρετανικά συγκροτήματα θα επιστρέψουν», λέει ο Πολ Στόουκς, διευθυντής της μουσικής ειδησεογραφικής υπηρεσίας ΝΜΕ. «Είναι αλήθεια, όμως, ότι πολλές μπάντες από τα πρώτα χρόνια τούτου του αιώνα, σύγχρονες των Arctic Monkeys, δεν έγιναν οι πρωταγωνιστές που υπόσχονταν ότι θα γίνουν. Πιστεύω ότι τα βρετανικά συγκροτήματα που βλέπουμε να ανεβαίνουν τώρα, όπως οι Foals και οι Mumford and Sons, μπορούν να το αλλάξουν αυτό».

Ζωντανές συναυλίες - άλμπουμ: 1 - 0

Το ότι πολλά από τα «επανενωμένα» συγκροτήματα δεν έχουν κάποιο καινούργιο άλμπουμ να προωθήσουν είναι ένα σημάδι των καιρών. «Απλώς αποδεικνύει πόσο επικερδείς έχουν γίνει οι ζωντανές εμφανίσεις τώρα, σε σύγκριση με την ηχογραφημένη μουσική. Ηταν πολύ σπάνιο στο παρελθόν να πρωταγωνιστήσεις σε ένα φεστιβάλ σε ξένη χώρα αν δεν είχες ένα άλμπουμ να προωθήσεις».

Την κατηγορία ότι τα βρετανικά συγκροτήματα δεν προωθούνται φέτος την αρνείται ο γκουρού των φεστιβάλ, ο Μέλβιν Μπεν που, ως διευθυντής του Festival Republic, διαχειρίζεται τη διαφημιστική προώθηση των φεστιβάλ του Ρίντινγκ και του Λιντς, του Latitude, του Glastonbury και, για πρώτη φορά φέτος, του Big Chill.

«Δεν πιστεύω ότι οι κατηγορίες αυτές πρέπει να απευθύνονται σ’ εκείνους που κάνουν τη διαφημιστική προβολή των φεστιβάλ», λέει. «Οταν υπάρχουν καλλιτέχνες έτοιμοι να βγουν μπροστά, εμείς το θέλουμε, πιστέψτε με». Ο Μπεν τονίζει ότι εάν μόνο καθιερωμένα ή επανενωμένα συγκροτήματα βρίσκονταν στο προσκήνιο, τότε πράγματι αυτό θα ήταν ανησυχητικό. «Εχουμε όμως και καινούργιες μπάντες. Οι Arcade Fire, αν και είναι Καναδοί και όχι Βρετανοί, θα έχουν περίοπτη θέση στο Ρίντινγκ και στο Λιντς, ενώ οι Paramore, το εξαιρετικό συγκρότημα από το Τενεσί που έρχεται για πρώτη φορά στη Βρετανία, θα είναι κι αυτοί ψηλά στη λίστα».

Εκείνοι που σίγουρα θα τραβήξουν μεγάλο ενδιαφέρον φέτος θα είναι οι Blur, που εμφανίστηκαν επανενωμένοι πέρυσι στο Γκλάστονμπερι ενθουσιάζοντας τον κόσμο. Η προσωρινή συνεύρεση των Libertines -δεν ξέρουμε αν υπάρχουν σχέδια για μια πιο μόνιμη επανένωση- αναμένεται να έχει κι αυτή σημαντική απήχηση. Ποια θα είναι όμως η κορυφαία στιγμή της ροκ σκηνής του 2010; «Στοιχηματίζω όλα τα λεφτά μου στον Στίβι Γουόντερ, που θα γιορτάσει τα 60ά του γενέθλια στο Χάιντ Παρκ», λέει ο Μέλβιν Μπεν. [Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Kυριακή, 16 Mαϊου 2010]


No comments: