Friday, May 21, 2010

Τα φιλιά φέρνουν επιτυχίες...

Από τα αγαπημένα θέματα ποιητών και στιχουργών σε όλο τον πλανήτη, τα φιλιά έχουν ίσως τη συχνότερη παρουσία από κάθε άλλη κοινωνική και ερωτική συμπεριφορά της ζωής μας.

Ενα φιλί είναι ένδειξη αλληλοσεβασμού, πρώτο σημάδι του έρωτα, εκδήλωση συμπαράστασης για μια δύσκολη στιγμή και εκδήλωση αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας.

Οι ιστορικοί αναφέρουν ως πρώτες χώρες όπου εμφανίστηκε το φιλί, την Ελλάδα, την Ασσυρία και την Ινδία, μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν από την εμφάνιση του Ιησού και το διαφορετικό είδος φιλιού από τον Ιούδα στον Χριστό.

Σε ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές μας χρησιμοποιούμε τη φράση τού έδωσε το φιλί της ζωής, θέλοντας να προσδιορίσουμε τη σημασία που έχει ένα φιλί στη ζωή μας και το πόσο ακόμα και ένα απλό φιλί μπορεί να αλλάξει, όχι μόνο τη διάθεσή μας, αλλά και όλη μας τη ζωή.

Στο άκουσμα μιας πολύ ευχάριστης είδησης η άμεση αντίδρασή μας είναι η φράση Να σε φιλήσω. Για σκεφτείτε, αλήθεια, πόση σημασία είχε στη ζωή μας το πρώτο μας ερωτικό φιλί, πόσες σχέσεις άρχισαν με ένα φιλί, αλλά και πόσα τραγούδια αναφέρονται σε φιλιά κι έπαιξε το άκουσμά τους κάποιο ρόλο στη ζωή μας.

Πρέπει να θυμάστε αυτό. Ενα φιλί είναι απλά ένα φιλί, ένας στεναγμός είναι απλώς ένα στεναγμός. Τα θεμελιώδη πράγματα ισχύουν όσο περνάει ο καιρός. Από την ταινία Casablanca και το τραγούδι As Time Goes By.

Το πιο διάσημο τραγούδι από τη διεθνή μουσική είναι σίγουρα το Besame Mucho (Φίλα με πολύ), που γράφτηκε το 1940 από τη νεαρή τότε Μεξικάνα Consuelo Velasquez, η οποία όταν το έγραψε δεν είχε ακόμα φιλήσει κάποιον.

Το πιο πρόσφατο φιλί που προκάλεσε συζητήσεις ήταν αρκετά διαφορετικό, η Katy Perry με το Ι kissed a girl προκάλεσε όσο ήταν απαραίτητο, για να γνωρίσει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες το 2008.

Αλλα πετυχημένα τραγούδια για τα φιλιά, που δεν θα μπορούσαν να λείψουν από αυτή την αναφορά, είναι το Kiss (1986) του Prince, το Kiss Of Fire (1953), που είναι διασκευή στο γνωστό ταγκό Το φιλί της φωτιάς από την Georgia Gibbs, το Sealed with a kiss (1962) του Bryan Hyland, που κι αυτό ήταν διασκευή σε παλαιότερο τραγούδι, το Kiss on my list (1980) των Hall and Oates, το Kiss me (1997) των Sixpence non the richer, το Then he kissed me (1963) με τις Crystals και το Prelude to a kiss του Duke Ellington (1938).

100 χρόνια πριν, ο Henry Burr, που ήταν ο δημοφιλέστερος τραγουδιστής στην Αμερική για την περίοδο 1893-1930, τραγουδούσε εκφράζοντας μία απορία η οποία σίγουρα, έστω και πρόσκαιρα, έχει απασχολήσει πολλούς: Ι wonder who's kissing her now (Αναρωτιέμαι ποιος τη φιλάει τώρα).

Στο ιταλικό τραγούδι ξεχωρίζει βέβαια το 24.000 baci, που ήταν μία από τις πρώτες επιτυχίες του Adriano Celentano το 1961.

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έγραψε τους στίχους στη μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου για το τραγούδι Με το στόμα γεμάτο φιλιά (1987): Με το στόμα γεμάτο φιλιά, ανεβαίνεις δυο δυο τα σκαλιά, ανεμίζεις τα μαύρα μαλλιά και μεθάω. Με το στόμα γεμάτο φιλιά, με τυλίγεις με μοσχοβολιά και σε πίνω γουλιά τη γουλιά και πετάω.

Το Οση γλύκα έχουνε τα χείλη σου (1964), του Απόστολου Καλδάρα, ήταν μία από τις λίγες φορές που ο Στέλιος Καζαντζίδης ερμήνευε ένα τραγούδι σε δεύτερη εκτέλεση, η οποία εδώ ανήκε στον Θόδωρο Σιναΐδη: Ομως δεν είν' αμαρτία να σ' αγαπώ με λατρεία και ν' αντικρίζω κακία κρυμμένη μες στα φιλιά. Οση γλύκα έχουνε τα χείλη σου και η ματιά σου τόση πίκρα έχει η σκληρή σου η καρδιά.

Του Απ. Καλδάρα ήταν και το Μην τα φιλάς τα μάτια μου:...το χωρισμό φοβάμαι, στα χείλια φίλα μ' όσο θες, δική σου πάντα να 'μαι. Γιατί απ' τα χρόνια τα παλιά στα μάτια, λένε, χωρισμός είν' τα φιλιά, επιτυχία της Βίκυς Μοσχολιού από το 1967.

Ο όρκος αγάπης είναι η αιτία που γράφτηκε το Αν μ' αγαπάς φίλα σταυρό του Γιώργου Χατζηνάσιου, σε στίχους Γιάννη Λογοθέτη (1973, Δήμητρα Γαλάνη).

Απόψε είσαι για φιλί και Απόψε φίλα με ήταν δύο μεγάλες επιτυχίες της δεκαετίας του '50.

Δεν είμαι εγώ ο Γιώργος σου, τραγούδι του Γιώργου Μητσάκη από το 1953, αλλά και συχνή ερώτηση των Γιώργηδων, που απορούν για τις αλλαγές συναισθημάτων: Δεν είμαι ο Γιώργος π' αγαπούσες μια φορά και στο στόμα με φιλούσες τόσο τρυφερά.

Ενα ακόμα σημαντικό λαϊκό τραγούδι ήταν το Κοίτα με στα μάτια, γραμμένο από τον Ακη Πάνου για τη Μαρινέλλα το 1970: Για κοίτα με στα μάτια λοιπόν κι εξηγήσου πού είναι το ζεστό το γλυκό το φιλί σου, δεν είχες μυστικά από μένα θυμήσου, για κοίτα με στα μάτια λοιπόν.

Υστερα από έξι χρόνια αποχής, ο ποιητής Δημήτρης Χριστοδούλου επέστρεψε στη δισκογραφία για το άλμπουμ Για μια σταγόνα αλάτι (1973), στο οποίο υπάρχει το Κράτα το φιλί, σε μουσική Μίμη Πλέσσα και με ερμηνευτές την Πετρή Σαλπέα και τον Αντώνη Καλογιάννη.

Με το αλάτι έχει σχέση και η Μαυρομαλλούσα κοπελιά, που και εδώ ερμηνεύει ντουέτο, η Καίτη Χωματά και ο Μιχάλης Βιολάρης, μουσική Γιάννης Σπανός, στίχοι Κώστας Κωτούλας: Μαυρομαλλούσα κοπελιά το φιλί σου στο νερό να μην πέσει τ' αλμυρό. Θα γίνει η θάλασσα γλυκιά, το φιλί σου το γλυκό θα μ' αφήσει νηστικό.

Μ' αίμα χτισμένο, κάθε πέτρα και καημός, κάθε καρφί του πίκρα και λυγμός. Μα όταν γυρίζαμε το βράδυ απ' τη δουλειά εγώ και εκείνη όνειρα, φιλιά, από τη Δραπετσώνα του Μίκη Θεοδωράκη, σε στίχους Τάσου Λειβαδίτη, σε μία από τις καλύτερες στιγμές του ελληνικού τραγουδιού.

Ο Μεγάλος ερωτικός, όπως είναι λογικό, έχει τη δικιά του συμμετοχή με δύο τραγούδια, Με την πρώτη σταγόνα της βροχής, σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη: Με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι. Μουσκέψανε τα λόγια που είχανε γεννήσει αστροφεγγιές. Ολα τα λόγια που είχανε μοναδικό τους προορισμόν εσένα! Πριν απ' τα μάτια μου ήσουν φως, πριν απ' τον έρωτα έρωτας. Κι όταν σε πήρε το φιλί γυναίκα. Το άλλο τραγούδι είναι το Πέρα στο θολό ποτάμι, σε ποίηση Νίκου Γκάτσου: Πέρα στο θολό ποτάμι έσκυψε η νύχτα να λουστεί. Ετσι και η όμορφη Μπελίσα μ' ένα φιλί θα δροσιστεί.

Οι ίδιοι έχουν συνεργαστεί στο Μίλησέ μου: Μίλησε μου, μίλησε μου, δεν σε φίλησα ποτέ μου, μίλησε μου, μίλησε μου, πώς να σε ξεχάσω πες μου. μίλησε μου, μίλησε μου, δεν σε φίλησα ποτέ μου, μίλησε μου, μίλησε μου, μόνο στ' όνειρο μου σε φιλώ, που τραγούδησε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Ο Πλούταρχος Ρεμπούτσικας έγραψε για τη Γλυκερία, σε στίχους του Ηλία Κατσούλη, το τραγούδι για την τηλεοπτική σειρά Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα, που ήταν η τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος της Μάιρας Παπαθανασοπούλου: Γράφω την απουσία, την προδοσία, δυο φονικά. Λίγο πριν μετανιώσω, και μάθει πόσο φιλάει γλυκά. Μα αυτός κοιτάει αγέρωχα, και πουλάει φτηνά τον έρωτα. Σαν Ιούδας φιλά υπέροχα, μα δε με γελά, δε με ξεγελά.

Το Φίλησα δυο ξένα χείλη ήταν η δεύτερη επιτυχία για τον Θόδωρο Σιναΐδη. Αλλα τραγούδια για τα φιλιά: Φιλί φιλί σ' ανάστησα, Φιλιά μεθυσμένα-Κώστας Μακεδόνας, Τα φιλιά μου θα στα 'δινα-Αλκίνοος Ιωαννίδης, Φίλα με ξανά-Νίκος Γούναρης, Κόκκινα χείλη φίλησα-Δυνάμεις Του Αιγαίου, Κόκκινο φιλί-Μπλε, Φιλί ματωμένο-Διονύσης Τσακνής, Το πρωί με ξυπνάς με φιλιά-Σοφία Βέμπο, κάτι που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους, και θα κλείσω με Απόστολο Καλδάρα και Στέλιο Καζαντζίδη, Ας πάν' στην ευχή τα παλιά (1970): Κι αν αλλάξαμε λόγια βαριά, γύρνα πίσω και ξέχασ' τα πια, θα σου κλείσω το στόμα με χίλια φιλιά και ας πάν' στην ευχή τα παλιά.

No comments: