Sunday, May 30, 2010

Ροκ, φλαμένκο και πολιτική

Ο Μανού Τσάο έλεγε για τη φίλη του Αμπάρο Σάντσεζ, την τραγουδίστρια των Amparanoia, πως τραγουδάει τόσο εκφραστικά, «σαν να έχει καταπιεί μικρόφωνο». «Ο Μανού έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καριέρα μου, γιατί με παρότρυνε πολύ να ηχογραφήσω και να κυκλοφορήσω τα τραγούδια μου» λέει η ίδια στο «7», από τη Μαδρίτη, λίγες ημέρες πριν έρθει στην Αθήνα. 
Το μεθεπόμενο Σάββατο θα εμφανιστεί στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα, συμμετέχοντας στο φεστιβάλ του ραδιοσταθμού «Kosmos 93,6» στις 11 και 12 Ιουνίου, όπως άλλωστε και οι Specials, Ojos de Brujo, Dub Inc., Smokey Bandits κ.ά.
  • Με τους Ζαπατίστας
Από τις πιο δυναμικές τραγουδίστριες της εναλλακτικής σκηνής της Ισπανίας, η Αμπάρο γεννήθηκε στη Γρανάδα και, πριν ξεκινήσει την καριέρα της, μετακόμισε στη Μαδρίτη και βρέθηκε να σερβίρει μπίρες στα μπαρ της περιοχής. Στην αρχή φτιάχνει τους «Amparo & the gang» και στη συνέχεια παίζει μουσική σε μικρά κλαμπ της πόλης με το βραχύβιο σχήμα των «Amparanos del Blues». Το 1996 κυκλοφορεί τα πρώτα της τραγούδια με τους Amparanoia. Ενα χαρμάνι από ροκ, φλαμένκο, ρέγκε και αφροκουβανέζικους ρυθμούς.
Εντονα πολιτικοποιημένη, ταξιδεύει το 2000 στο Μεξικό και συναντά τους Ζαπατίστας. Φτάνει μέχρι και την κοινότητα των Τσιάπας βοηθώντας τον αγώνα τους. «Εχουν βρει έναν καλό τρόπο να οργανώνουν την τοπική κοινωνία» λέει. «Τρέφω μεγάλη εκτίμηση για τους Τσιάπας και έγραψα πολλά τραγούδια γι' αυτούς. Στο "Tucson-Habana" υπάρχει ένα κομμάτι και για τους Ζαπατίστας, το "Corazon de La Realidad". Αποτελούν ένα υπέροχο παράδειγμα αξιοπρέπειας και σεβασμού».
Το «Tucson-Habana» είναι το καινούριο της άλμπουμ, το πρώτο της προσωπικό, στο οποίο συμμετέχουν και τρεις μουσικοί των Calexico. «Τα τραγούδια του αναφέρονται, κυρίως, σε προσωπικά μου θέματα. Προσπαθώ, ωστόσο, να προκαλέσω τους ανθρώπους να προβληματιστούν πάνω σε παγκόσμια ζητήματα».

- Πώς θα περιγράφει τη μουσική σας μετά από δεκαετίες ο κόσμος;

«Δεν έχω ιδέα! Ελπίζω μόνο να νιώθουν ότι τους αφορά. Πραγματικά ελπίζω ότι όχι μόνο οι μελωδίες μου αλλά κυρίως οι στίχοι μου θα εμπνέουν τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους».

- Πώς συνδέετε τη μουσική και την πολιτική;

«Θεωρώ ότι η πολιτική είναι ένα πράγμα συγκεκριμένο και η τέχνη κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι αλήθεια βέβαια ότι με τους Amparanoia οι στίχοι μου ήταν πιο πολιτικοί. Πολλοί ισπανοί καλλιτέχνες τότε ένιωθαν την ανάγκη να εκφράσουν τη δική τους άποψη πάνω στο πώς ήταν οργανωμένη η κοινωνία. Σε ό,τι με αφορά, πάντα εκπλήσσομαι από την έλλειψη σεβασμού προς τις γυναίκες και πολλά τραγούδια μου κινούνται γύρω από αυτό».

  • Τραγούδια για όλους


- Θα σας ενοχλούσε αν οι συντηρητικοί χρησιμοποιούσαν κάποιο τραγούδι σας στην καμπάνια τους;

«Ενα συντηρητικό κόμμα δεν πιστεύω ότι θα το έκανε. Αν εννοούμε τους συντηρητικά σκεπτόμενους πολίτες, αλλάζει. Ολοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Και, φυσικά, αυτοί που σκέφτονται συντηρητικά έχουν επίσης δικαίωμα να υπάρχουν. Δεν μπαίνω σε μια τέτοια λογική».

- Ποιες είναι οι πολιτικές σας αρχές;

«Πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να αποφασίζει για τον εαυτό του τι είδους ζωή θέλει να έχει. Δεν θέλω να πω στους ανθρώπους πώς έπρεπε να ζουν. Το μόνο πράγμα που προσπαθώ να κάνω με τη μουσική μου είναι να μεταφέρω στο κοινό τις προσωπικές μου εμπειρίες, να διηγηθώ ιστορίες για την αγάπη, τη φιλία, τη λύπη, την απώλεια, τη σχέση μας με τους άλλους. Και πόσο δύσκολο είναι κάποιες φορές, αλλά και πόσο ωραίο μπορεί να είναι κάποιες άλλες». *

No comments: