Sunday, May 30, 2010

Ελληνική σουίτα για Λόιντ - Φαραντούρη


Τσαρλς Λόιντ
Μια σπουδαία μουσική συνάντηση πραγματοποιείται στις 4 Ιουνίου (9μμ), στο Ηρώδειο, όπου η μεγάλη Ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη θα συναντήσει τον σαξοφωνίστα - θρύλο της free Jazz Τσαρλς Λόιντ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ελληνικού Φεστιβάλ. Μαζί τους θα εμφανιστούν και τρεις ακόμη εκπληκτικοί Αμερικανοί μουσικοί, από τους πιο προικισμένους της γενιάς τους, ο πιανίστας Jason Moran, o μπασίστας Reuben R. Rogers και ο ντράμερ Eric Harland, συμπληρώνοντας το περίφημο «Charles Lloyd quartet».
Καλλιτέχνες, που με επιδεξιότητα κινούνται στην κόψη του ήχου ενός ευρύτατου μουσικού φάσματος με έντονο αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα, ο Τσαρλς Λόιντ και η Μαρία Φαραντούρη, με αυτή τη μουσική συνύπαρξη επιχειρούν μια ακόμη υπέρβαση, ερμηνεύοντας συνθέσεις του Αμερικανού μουσικού δημιουργού, την ίδια στιγμή που εκείνος επιχειρεί να προσεγγίσει και την ελληνική μουσική ταυτότητα μέσα από το τραγούδι της. Οπως πληροφορούμαστε, το πρόγραμμα της συναυλίας αποτελείται από συνθέσεις του Τσαρλς Λόιντ, που ξεκινούν από το θρυλικό «Forest Flower» μέχρι τις νεότερες δημιουργίες του, με την Μαρία Φαραντούρη να ερμηνεύει μερικές από τις ωραιότερες μπαλάντες του. Η συναυλία εμπλουτίζεται και με ένα νέο έργο, ειδικά γραμμένο για αυτή τη βραδιά. Πρόκειται για την «Ελληνική Σουίτα», εμπνευσμένη από ελληνικά μουσικά θέματα, τόσο από την παραδοσιακή όσο και από τη σύγχρονη μουσική, τα οποία διασκεύασε και ενορχήστρωσε ο πιανίστας και συνθέτης Τάκης Φαραζής. Στη συναυλία θα συμμετέχει ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες μουσικούς, ο Σωκράτης Σινόπουλος.
Η διαδικασία μέσα από την οποία προέκυψε η συνεργασία Μ. Φαραντούρη και Τσ. Λόιντ αποκαλύπτει μια αληθινή ανοιχτή δημιουργία, που σκύβει με σεβασμό στην ελληνική μουσική, την αναδεικνύει και τη μεταπλάθει για να προσφέρει στο κοινό ένα γνήσιο αποτέλεσμα ισάξιο της αυθεντικότητάς του. Οι δύο καλλιτέχνες συναντήθηκαν πριν μερικά χρόνια στην Καλιφόρνια, το Νοέμβρη του 2002, όταν ο Τσαρλς Λόιντ παρακολούθησε τη συναυλία της στο Πανεπιστήμιο της Santa Barbara. Αισθάνθηκαν πολύ κοντά και μια φιλία γεννήθηκε μαζί με την υπόσχεση να συναντηθούν επί σκηνής. Τώρα ήρθε η ώρα για να συμπράξουν σε μια μοναδική συναυλία με παλιότερες και νεότερες συνθέσεις του Αμερικανού δημιουργού, μαζί με μουσική του με ελληνικό «χρώμα». «Η μουσική είναι δύναμη θεραπευτική», έχει πει ο ίδιος. «Μπορεί να διασχίσει τα σύνορα και ν' αγγίξει άμεσα την καρδιά. Μιλά με το πνευματικό της βάθος χωρίς να χρειάζεται λόγια. Είναι μια πανίσχυρη μορφή επικοινωνίας και έκφρασης ομορφιάς...».
Μαρία Φαραντούρη
Ο Τσαρλς Λόιντ, μια από τις μεγαλύτερες μορφές της τζαζ, εκτός από κορυφαίος σαξοφωνίστας είναι και σπουδαίος δάσκαλος, με φανατικούς θαυμαστές σ' όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους, υπήρξαν μεγάλα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής, όπως οι «Beatles», οι «Grateful Dead», ο Jimmy Hendrix, η Janis Joplin. Ως «εθνικό κεφάλαιο» τον έχει χαρακτηρίσει ο Carlos Santana, ενώ πολλά είναι αυτά που του οφείλει ο Keith Jarret, ο οποίος διδάχθηκε απ' αυτόν τα μυστικά της τζαζ. Γεννημένος το 1938, στο Μέμφις του Τενεσί, είχε την πρώτη του επαφή με το σαξόφωνο σε ηλικία μόλις 9 χρόνων. Μαθητής σπουδαίων μουσικών της τζαζ (Phineas Newborn, Irvin Reason, George Coleman, Booker Little) και μέλος της ορχήστρας διάσημων καλλιτεχνών της μπλουζ σκηνής (Johnny Ace, Bobby Blue Band, Howlin' Wolf, B.B. King), στα 18 του χρόνια έφυγε από το Μέμφις για σπουδές στην κλασσική μουσική στο Πανεπιστήμιο USC. Παράλληλα, εμφανίζεται σε τζαζ σκηνές, με σπουδαίους μουσικούς, όπως οι Ornette Coleman, Billy Higgins κ.ά. Είναι 22 χρόνων όταν γίνεται διευθυντής ορχήστρας του Chico's Hamilton's, με την οποία και έκανε περιοδείες. Εκείνη την εποχή, συνεργάζεται με το δεξιοτέχνη Νιγηριανό ντράμερ, Babatunde Olatunji και λίγο αργότερα με τους Nat Adderley, Joe Zawinul, Sam Jones και Louis Hayes. Το 1965 ο Λόιντ, που ήδη έχει αρχίσει τη συνεργασία του με τη «CBS Records», ξεκινά την προσωπική του καριέρα. Συνοδευόμενος από το Κουαρτέτο του, πραγματοποιεί συναυλίες σε περίφημους χώρους (ιστορική υπήρξε αυτή στο Filmmore του Σαν Φρανσίσκο) και σκηνές που είχαν ταυτιστεί με καλλιτέχνες της ροκ, ενθουσιάζοντας ένα ευρύτερο κοινό. Είναι η εποχή που με το γκρουπ του ταξιδεύει όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα θερμή υπήρξε η υποδοχή τους στην Ευρώπη, όπου συμμετείχε σε τζαζ φεστιβάλ, ενώ με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιούν εμφανίσεις στη Σοβιετική Ενωση, αλλά και σε χώρες των Βαλκανίων και της Απω Ανατολής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δίσκος τους «Forest Flower» είναι ένας από τους σημαντικότερους στην ιστορία της τζαζ και από τους πρώτους σε πωλήσεις, με ένα εκατομμύριο αντίτυπα, ενώ ο Λόιντ ανακηρύσσεται ως ένας από τους καλύτερους «Τζαζ Καλλιτέχνες της Χρονιάς» (1967). Παρά την απόσυρσή του, στο απόγειο της καριέρας του και για αρκετά χρόνια, η επιστροφή του Λόιντ και πάλι στην ενεργό δράση, σφραγίζεται από εξαιρετικές εμφανίσεις και δισκογραφικές δουλειές.


Καλλιτέχνης, που στη μακρά μουσική του πορεία έχει συνεργαστεί με σημαντικότατους δεξιοτέχνες του κόσμου, ο Τσαρλς Λόιντ επιδιώκει διαρκώς να δοκιμάζει πράγματα που υπερβαίνουν τα είδη και μπλέκουν διαφορετικές μουσικές παραδόσεις. Αυτό θα επιβεβαιώσει και πάλι κατά τη σύμπραξή του με την Μαρία Φαραντούρη, σε μια συναυλία που θα ηχογραφηθεί και θα κυκλοφορήσει από την ΕCM.
Τιμές εισιτηρίων: 50, 40, 30, 20, 15 ευρώ. Προπώληση: Από τα ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, τηλ. 210.3272.000).

Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ

No comments: