Tuesday, May 4, 2010

Δεν ξέρω γιατί δεν μου δίνουν το Ηρώδειο...

Ομολογώ ότι αισθάνομαι παράξενα, λέει ο συνθέτης για τη μουσική βραδιά που θα γίνει στις 31 του μήνα στο Καλλιμάρμαρο

«Οδός Αριστοτέλους», «Κάτω απ’ τη μαρκίζα», «Θα με θυμηθείς», «Πες πως μ’ αντάμωσες», «Φταίμε κι οι δυο»... Ολα αυτά τα μεγάλα τραγούδια τα συνδέει η μουσική του Γιάννη Σπανού, του ανθρώπου που φέτος στα 67 του συμπληρώνει 50 ολόκληρα χρόνια δημιουργικής πορείας. Αυτήν την επέτειο ο συνθέτης θα τη γιορτάσει με μια μεγάλη συναυλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο και μέρος των εσόδων της θα διατεθούν στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα».


Ο Μανώλης Μητσιάς και ο Κώστας Χατζής θα είναι μεταξύ των  ερμηνευτών της συναυλίας με τίτλο «Γιάννης Σπανός: Συναυλία ζωής και  ελπίδας»

Ο Μανώλης Μητσιάς και ο Κώστας Χατζής θα είναι μεταξύ των ερμηνευτών της συναυλίας με τίτλο «Γιάννης Σπανός: Συναυλία ζωής και ελπίδας»

«Ομολογώ ότι αισθάνομαι παράξενα, γιατί είναι η πρώτη φορά που εμφανίζομαι σε έναν τόσο μεγάλο χώρο. Τρεις φορές που ζήτησα το Ηρώδειο, για λόγους που δεν γνωρίζω, δεν μου το έδωσαν. Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη», εξομολογείται ο Γιάννης Σπανός και συμπληρώνει: «Παράλληλα, όμως, είμαι πανευτυχής που η πρόεδρος της «Ελπίδας», η κ. Βαρδινογιάννη, μου έδωσε την ευκαιρία να επικοινωνήσω με το μεγάλο κοινό και να περάσουμε όλοι μαζί μια όμορφη βραδιά».

Δεν ξέρω γιατί δεν μου δίνουν το Ηρώδειο...
Ερμηνευτές

Τα τραγούδια του Γιάννη Σπανού θα ερμηνεύσουν πολλοί γνωστοί τραγουδιστές, νέοι και παλαιότεροι. Μεταξύ αυτών θα είναι και η Μελίνα Ασλανίδου, ο Μιχάλης Βιολάρης, η Ελένη Δήμου, η Πέγκυ Ζήνα, ο Κώστας Καράλης, ο Κώστας Καραφώτης, ο Σταμάτης Κόκοτας, η Κατερίνα Κούκα, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Αντώνης Ρέμος, ο Κώστας Χατζής και η Καίτη Χωματά. «Από την παραπάνω λίστα, όμως, λείπουν αρκετά μεγάλα ονόματα, για τα οποία έχετε γράψει μεγάλες επιτυχίες στο παρελθόν», του επισημαίνουμε κι εκείνος απαντά: «Σε αυτό δεν μπορώ να απαντήσω εγώ. Ο καθένας μπορεί να κρίνει πού πρέπει να πάει και πού όχι».

Η αλήθεια είναι, πάντως, πως είναι τιμή για κάποιον να βρίσκεται στην ίδια σκηνή με τον Γιάννη Σπανό, έναν συνθέτη με έντονη και αδιάκοπη παρουσία στα μουσικά πράγματα της χώρας μας. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που εκπροσώπησε με επιτυχία το Νέο Κύμα, μεταπήδησε με ευκολία στο λαϊκό τραγούδι για να προσαρμοστεί πολύ εύκολα και στο σύγχρονο. Κι όλα αυτά χωρίς να σταματήσει να κάνει επιτυχίες και να συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου.

Ποιους θεωρεί ο ίδιος ως τους σημαντικότερους σταθμούς αυτής της διαδρομής; «Σε όλο αυτό το ταξίδι υπήρχαν πολλοί σταθμοί και κάποιες ιδιαίτερες στιγμές, όπως οι συναντήσεις μου με τη Χαρούλα Αλεξίου στην «Οδό Αριστοτέλους», με τον Γιώργο Νταλάρα στην «Αλάνα», με τον Γιάννη Πάριο στο «Θα με θυμηθείς», με τον Κώστα Καράλη στο «Σπασμένο καράβι»», απαντά ο ίδιος για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Δεν κολλάω στο παρελθόν. Προσπαθώ διαρκώς να εκφράζω μέσα από το τραγούδι αυτά που νιώθω, είμαι ενεργός και παρακολουθώ τα πάντα».

Και όταν του ζητάμε τη γνώμη του για το ελληνικό τραγούδι σήμερα, εκείνος μάς λέει: «Το τραγούδι σήμερα έχει αφεθεί στα χέρια της τεχνολογίας. Του λείπει η ψυχή. Υπάρχουν παιδιά που κάνουν όμορφα πράγματα. Ομως, δεν βγαίνουν προς τα έξω γιατί δεν τους παίζουν ούτε τα ραδιόφωνα, ούτε οι τηλεοράσεις. Αν με ρωτήσεις ποιοι μου αρέσουν, θα σου απαντήσω ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Φοίβος Δεληβοριάς».

  • Παρουσιαστής
    Η μουσική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο θα έχει τίτλο «Γιάννης Σπανός: Συναυλία ζωής και ελπίδας. Μουσική διαδρομή μιας ζωής». Θα την παρουσιάσει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.
Αναστασία Κουκά, ΕΘΝΟΣ, 04/05/2010

No comments: