Tuesday, May 4, 2010

Ενας κήπος γεμάτος μουσική, ένα «Ανοιγμα στην Πόλη»


Το πάρκο δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής ανοίγει στο κοινό
  • Του Ηλια Mαγκλινη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Tρίτη, 4 Mαϊου 2010

ΜΕΓΑΡΟ. Συνήθως ο κ. Ιωάννης Μάνος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις δημόσιες ομιλίες του διακατέχεται από ένα ήρεμο, ευγενές πάθος. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όμως, ο τόνος στο λόγο του, η ένταση, είχε κάτι αποφασιστικό, σχεδόν επιθετικό. Ηταν μια επιθετικότητα που προφανώς είχε στόχο την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των ημερών που ζούμε. Στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι σκέφτηκε να αναβάλει την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, η οποία είχε ως θέμα «Ανοιγμα στην Πόλη». Τελικώς, αποφάσισε να προχωρήσει διότι, όπως υπογράμμισε, «το θεωρήσαμε καθήκον μας, πρέπει ο πολιτισμός να αποτελέσει δεσπόζον στοιχείο. Φυσικά, ο πολιτισμός δεν είναι άλλοθι ούτε βάλσαμο. Μπορεί όμως να είναι στοιχείο υποκίνησης για συσπείρωση, προοπτική και δημιουργία – βασικές αξίες του Μεγάρου Μουσικής: το ότι δεν έχει μόνον πολιτιστική αλλά και κοινωνική ευθύνη».

Αντεπίθεση

Φαίνεται, τελικά, ότι αυτή η επιθετική νότα στον τόνο και στο περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Μάνου συμβόλιζε, έστω και σαν πρόθεση (το αποτέλεσμα μένει φυσικά να φανεί), μια δοκιμή αντεπίθεσης του πολιτισμού, ειδικά τώρα, καταμεσής της κρίσης. Στο διά ταύτα, λοιπόν, χθες ανακοινώθηκε το «Ανοιγμα στην Πόλη»: Τη Δευτέρα 17 Μαΐου, στις 10 η ώρα, ο κήπος δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής (μια καταπράσινη έκταση 22 περίπου στρεμμάτων, οι δημοσιογράφοι περιηγήθηκαν σ’ αυτήν) ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό. Ο κήπος θα είναι ανοιχτός από τις 10 το πρωί έως τη δύση του ηλίου και η είσοδος των επισκεπτών θα γίνεται από τη Βασιλίσσης Σοφίας και την οδό Κόκκαλη. Για την ολοκλήρωση αυτού του έργου, συνέδραμε το Κοινωφελές Ιδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» με μια μεγάλη δωρεά στον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής» τον Ιούνιο του 1999, στο πλαίσιο του έργου της Ολοκλήρωσης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Ομως ο κήπος δεν θα προσφέρεται μόνο για βόλτες: το Μέγαρο Μουσικής σκοπεύει να οργανώσει πολλές δωρεάν μουσικές εκδηλώσεις καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά. Η αρχή θα γίνει με τη μπάντα του Δήμου Αθηναίων, η οποία θα πραγματοποιήσει δύο εμφανίσεις, το Σάββατο 5 και το Σάββατο 19 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, με τζαζ και ελληνικά ακούσματα.

Μεγάλη συναυλία

Η μεγάλη βραδιά, όμως, θα στηθεί τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, την 22η Ιουνίου: στις 9 το βράδυ, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης θα πραγματοποιηθεί συναυλία του Ρικάρντο Μούτι με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά σε γιγαντοοθόνη. Οι επισκέπτες του πάρκου θα μπορούν να απολαύσουν δωρεάν τη συναυλία, που θα περιλαμβάνει έργα Μότσαρτ, Μάλερ και Τσαϊκόφσκι. Οσο για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι εκπαιδευτικοί σύμβουλοι Εφη Αβέρωφ - Μιχαηλίδου και Λήδα Μασούρα επεξεργάζονται ένα δίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που θα είναι στην πρώτη φάση πειραματικό και θα συνδυάζει τον χώρο του κήπου και τους εσωτερικούς χώρους του Μεγάρου.

Οπως τόνισε ο κ. Μάνος, στόχος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής είναι να αναπτύξει τους δικούς του οικονομικούς όρους και τα καλά νέα είναι πώς οι χορηγίες για φέτος είναι ενισχυμένες, ενώ θα ακολουθηθεί μια νέα τιμολογιακή πολιτική που δεν θα περιλαμβάνει μόνον τους νέους αλλά και την τρίτη ηλικία όπως και όσους θα έχουν κάρτα ανεργίας. Επίσης, ο Οργανισμός σκοπεύει να εκμεταλλευθεί ιδιαίτερα την αίθουσα Τριάντη ως χώρο συνεδρίων. «Θα είμαστε άτεγκτοι στην ανάπτυξη των δικών μας πόρων. Σε αντίθεση με ό,τι γράφεται, το Μέγαρο δεν είναι κρατικοδίαιτος οργανισμός», είπε με έμφαση ο κ. Μάνος.

No comments: