Tuesday, May 4, 2010

Μελωδίες του Γιάννη Σπανού στο Καλλιμάρμαρο

Μια γιορτή – αφιέρωμα στο Γιάννη Σπανό που μας έχει χαρίσει μερικά από τα πιο αγαπημένα ελληνικά τραγούδια, διοργανώνεται τη Δευτέρα 31 Μαΐου, στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο). Κορυφαίοι ερμηνευτές της ελληνικής μουσικής σκηνής καθώς και προσωπικότητες με τις οποίες συνεργάστηκε ο διακεκριμένος συνθέτης κατά τη διάρκεια της πορείας του θα τραγουδήσουν ένα πανόραμα της μουσικής του διαδρομής.

Τραγούδια όπως «Οδός Αριστοτέλους», «Θα με θυμηθείς», «Πες πως μ’αντάμωσες», «Μια φορά μονάχα φτάνει», «Ο τρελός», «Φταίμε κι οι δυό», «Μι’ αγάπη για το καλοκαίρι», «Σπασμένο Καράβι» αλλά και πολλές ακόμα συνθέσεις του Γιάννη Σπανού θα ακουστούν στο Καλλιμάρμαρο για μια μόνο βραδιά ενώ ένα μέρος από τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν, έπειτα από επιθυμία του ίδιου του, στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα» αποκλειστικά για τον εξοπλισμό του νεοσύστατου Ογκολογικού Νοσοκομείου «Ελπίδα».


Βιογραφικά στοιχεία

Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στο Κιάτο όπου ξεκίνησε σπουδές πιάνου. Εγκατέλειψε τις σπουδές του στη Νομική και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου έπαιζε πιάνο σε μπουάτ, συνεργάστηκε με αστέρια της γαλλικής μουσικής σκηνής, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, η Πία Κολόμπο κ.ά. και ασχολήθηκε με τη σύνθεση, μελοποιώντας Γάλλους ποιητές.

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 επέστρεψε στην Ελλάδα και δημιούργησε ένα δικό του μουσικό κλίμα με νέες φωνές. Πρωτοστάτησε στο «Νέο Κύμα» και το πρώτο του ελληνικό τραγούδι ήταν η σύνθεση "Μια αγάπη για το καλοκαίρι" που ερμήνευσε η Καίτη Χωματά. Οι συνεργασίες του με τους μεγαλύτερους Έλληνες στιχουργούς τον ανέδειξαν σιγά σιγά σε έναν από τους μεγάλους σύγχρονους συνθέτες.

Κλείνοντας την πέμπτη δεκαετία της παρουσίας του στο ελληνικό τραγούδι, ο Γιάννης Σπανός συνεχίζει να παρουσιάζει ακόμα και σήμερα με φρεσκάδα και ευαισθησία νέες συνθέσεις σε συνεργασία με νεότερους Έλληνες καλλιτέχνες.

Η εκδήλωση προς τιμήν του θα περιλαμβάνει εκτός από τη μουσική διαδρομή στις συνθέσεις του και μια σύντομη οπτικοακουστική αναδρομή με την πορεία του συνθέτη.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι Μελίνα Ασλανίδου, Μιχάλης Βιολάρης, Ελένη Δήμου, Πέγκυ Ζήνα, Κώστας Καραλής, Κώστας Καραφώτης, Στμάτης Κόκοτας, Κατερίνα Κούκα, Μανώλης Μητσιάς, Αντώνης Ρέμος, Κώστας Χατζής, Καίτη Χωματά.

Πληροφορίες: Δευτέρα 31 Μαΐου στις 9 μ.μ. στο Καλλιμάρμαρο. Τιμές εισιτηρίων 25 ευρώ. Προπώληση από τα καταστήματα Metropolis, Public, Ιανός, Ticketservices Παν/μίου 39 Στοά Πεσματζόγλου, www.ticketservices.gr, 210-7234567.

NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 4 Μαϊου 2010

No comments: