Thursday, October 28, 2010

Some Ηandsome Ηands: Τριάντα γυναικεία δάχτυλα σε ένα πιάνο

  • Το σύνολο Some Ηandsome Ηands, αποτελούμενο από τρεις νέες πιανίστριες, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Tρεις γυναίκες στο ίδιο πιάνο ή αλλιώς... Some Ηandsome Ηands. Αυτό είναι το όνομα του πρωτότυπου συνόλου που ίδρυσαν τρεις νέες γυναίκες με σκοπό να εξερευνήσουν τα όρια αυτού «του αινιγματικού κουτιού με τις μακριές χορδές », όπως κάποτε χαρακτήρισε εύστοχα και πρωτότυπα ο συνθέτης Αλφρεντ Σνίτκε το πιάνο. Η Ουκρανή Αλίνα Πρόνινα, η «δική μας» (γεννημένη στη Θεσσαλονίκη) Ξένια Κουρκουμέλη και η Γερμανίδα Ανν Σάλιε είχαν διαγράψει η καθεμία αξιόλογη πορεία με καλές σπουδές και σημαντικές διακρίσεις προτού συστήσουν το σύνολό τους το 2004.

Με έδρα τη Γερμανία το τρίο Some Ηandsome Ηands, το οποίο θα εμφανιστεί σε λίγες ημέρες για πρώτη φορά στη χώρα μας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου «Γύρω απ΄ το πιάνο», έχει δώσει πολλές συναυλίες ανά τον κόσμο και έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε σχετικές διοργανώσεις. Μια από τις κορυφαίες στιγμές της κοινής τους πορείας ήταν η Πρωτοχρονιά του 2008 όταν το σύνολο εμφανίστηκε στην πόλη Shenzen της Κίνας συμπράττοντας με την τοπική Συμφωνική Ορχήστρα στην πρώτη παγκόσμια παρουσίαση δύο κοντσέρτων για έξι χέρια και ορχήστρα του συνθέτη Ντμίτρι Παβλόφ. Οι τρεις πιανίστριες συνδυάζουν την κλασική, τη σύγχρονη και την ποπ μουσική θέλοντας να προσφέρουν μια πρωτότυπη εμπειρία για το μάτι και το αφτί. Μέσα από αυτό το πρίσμα, στην αθηναϊκή συναυλία τους θα ερμηνεύσουν, μεταξύ άλλων, δύο έργα αποκλειστικά γραμμένα για το σύνολο: το «ΑΧΑ Suite» του Μάνφρεντ Σμιτς, εμπνευσμένο από τα αρχικά των μικρών ονομάτων των μελών του Some Ηandsome Ηands, και το «Rag me baby one more time» του Γιάννη Αντωνόπουλου.

Ο κύκλος συναυλιών «Γύρω απ΄ το πιάνο» διοργανώνεται εδώ και έξι χρόνια στην Αθήνα με άξονα την ίδια σταθερή ιδέα: να παρουσιάζονται αξιόλογοι καλλιτέχνες, έλληνες και ξένοι, σε ένα ρεπερτόριο ποικίλο και πρωτότυπο με κεντρικό όργανο πάντα το πιάνο. Εφέτος η διοργάνωση φιλοξενείται για πρώτη φορά στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός» και όπως κάθε χρόνο κάθε συναυλία έχει ξεχωριστή θεματική, στην οποία βασίζεται η επιλογή του προγράμματος και των καλλιτεχνών. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει η πιανίστρια Αλεξάνδρα Νομίδου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • 6/11 «Πολλά χέρια στο πιάνο, πολλές φορές γύρω από το πιάνο»/ Some Ηandsome Ηands/ Ινές Πόποβιτς, Κατερίνα Ρούσσου κ.ά.
  • 11/11 «Ι got rhythm»/ Σπένσερ Μάγερ, Μυρσίνη Μαργαρίτη/ Μισέλ Πορτάλ, Γιάρον Χέρμαν 13/11 «Γάλλων έργα κι ερμηνείες»/ Φ. Αλέγκρ, Σέβαν Μανουκιάν/ Κουαρτέτο εγχόρδων Ρsophos
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=363577&dt=28/10/2010#ixzz13iREV1I8

No comments: