Tuesday, October 26, 2010

Η αισθαντική φωνή του Νέου Κύματος

  • Γιωτα Συκκα, Η Καθημερινή, Tρίτη, 26 Oκτωβρίου 2010
ΑΠΩΛΕΙΑ. Συχνά όταν ένας καλλιτέχνης φεύγει από τη ζωή, αναγνωρίζουμε την αξία του, το πόσο αγαπήθηκε από το κοινό, τον ρόλο που έπαιξε στην τέχνη του. Στην περίπτωση της Καίτης Χωματά, που τελικά έχασε τη μάχη για τη ζωή προχθές τα ξημερώματα, την ημέρα των γενεθλίων της (στα 64 χρόνια της), η αναγνώριση ότι επρόκειτο για μια εξαιρετική φωνή του Νέου Κύματος, είναι μία μόνο πλευρά που χαρακτήρισε την αγαπημένη ερμηνεύτρια.

Το κυριότερο –παράδειγμα σε πολλούς– ήταν η δύναμη και το πείσμα αυτής της γυναίκας να κρατηθεί με πάθος στη ζωή. Επί 32 ολόκληρα χρόνια, από πολύ νέα, πάλευε με τον καρκίνο σιωπηρά, με αξιοπρέπεια, χωρίς να περιφέρει το πρόβλημά της, το οποίο δεν της επέτρεψε να εξελιχτεί στη δισκογραφία και σε ένα ρεπερτόριο που είχε τη δυνατότητα να υποστηρίξει η αισθαντική φωνή της.

Η Καίτη Χωματά ήταν ένα ακόμη ταλέντο που πρόβαλε από τη σκηνή του Γιώργου Οικονομίδη, στα 18 της χρόνια. Γεννήθηκε στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Νάξο, και μεγάλωσε στη Πλάκα. Με σπουδές κλασικού μπαλέτου και με μια βελούδινη καθαρή φωνή για εφόδιο, ξεκίνησε την καριέρα της εξ αιτίας του Γιώργου Παπαστεφάνου. Αυτός την πρωτοάκουσε στο Ζάππειο, τη σύστησε στον Αλέκο Πατσιφά και εν συνεχεία στον Γιάννη Σπανό, νεοφερμένο μόλις από το Παρίσι.

Ηταν η εποχή που η γαλλική πρωτεύουσα ζούσε τη νέα γενιά σκηνοθετών (Nouvelle Vague) και οι φοιτητές της εκφράζονταν στις μπουάτ. Είναι λίγο-πολύ η ίδια εποχή που η πρώτη μεταπολεμική γενιά στην Ελλάδα ζητάει τη δική της ανάσα στο τραγούδι.

Τότε αποκτήσαμε το δικό μας Νέο Κύμα, με επιτυχίες όπως το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» του Γ. Παπαστεφάνου. Η εμφάνισή της το 1966 στην «Παράγκα», από τις δημοφιλέστερες μπουάτ της εποχής, συνδέθηκε με την άνοδό της.

Τα επόμενα χρόνια συνέχισε με τον Μιχάλη Βιολάρη και επιτυχίες όπως: «Ασπρα καράβια», «Βάρκα χωρίς πανιά», «Μαυρομαλλούσα κοπελιά» κ.ά.

Συνολικά ηχογράφησε 18 δίσκους (τελευταίο άλμπουμ το 1988). Η ασθένειά της δεν της επέτρεψε να συνεχίσει, αφού συχνά ανέβαλε υποχρεώσεις, ωστόσο έδινε το «παρών» της σε συναυλίες όποτε μπορούσε. Πέρυσι τραγούδησε στο Γκάζι με άλλους συναδέλφους της του Νέου Κύματος, ενώ δεν πρόλαβε να λάβει μέρος μαζί τους στην παράσταση στο Badminton. Αφορμή στάθηκε ένα ατύχημα που την ταλαιπώρησε ώς το τέλος.

Ολα αυτά τα χρόνια κοντά της ήταν ο δεύτερος σύζυγός της, ο Γιάννης Λιανός (ένας από τους πιστούς θαυμαστές της), ο οποίος της στάθηκε σε κάθε δυσκολία επί 28 χρόνια. Μαζί της και οι κόρες της από τον γάμο της με τον Βασίλη Μαυρομμάτη. Η κηδεία της Κ. Χωματά θα γίνει σήμερα στις 16.30 στο νεκροταφείο της Ηλιούπολης.

No comments: