Saturday, October 2, 2010

Εκδηλώσεις ζωντανής μουσικής


Με την έλευση του Οκτωβρίου - και ενώ η καλοκαιρινή σεζόν μόλις τώρα ολοκληρώνεται με τις τελευταίες εμφανίσεις σε ανοιχτούς χώρους - σχεδόν «παραδοσιακά» ξεκινάει πάντα, έστω και «συγκρατημένα» στην αρχή, η χειμερινή συναυλιακή σεζόν και έτσι ήδη από αυτή την εβδομάδα έχουμε αρκετές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις ζωντανής μουσικής να συμβαίνουν στην Αθήνα.
Σήμερα κιόλας εγκαινιάζει τη σεζόν το «Half Note Jazz Club» με μια αρκετά τολμηρή επιλογή, για τα μέχρι τώρα δεδομένα του χώρου τουλάχιστον. Μέχρι και την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου θα εμφανίζονται από κοινού ο θαυμάσιος νέος Έλληνας τραγουδοποιός και ερμηνευτής Lolek με τον Matt Elliott και με τη συνοδεία της τετραμελούς μπάντας του πρώτου. Για τους μη γνωρίζοντες ο Matt Elliott είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός Βρετανός μουσικός, ο οποίος, από εκλεκτό μέλος της πειραματικής / electronica σκηνής του Μπρίστολ ως Third Eye Foundation και με αρκετά άλλα ψευδώνυμα, έκανε μια απότομη αλλά και καθόλου δυσάρεστη στροφή στην πορεία του περνώντας σε ακουστικά στη βάση τους folk τραγούδια, τα οποία δίνουν έμφαση στην φωνή και την κιθάρα του και με το αληθινό του όνομα πλέον. Ένας συνδυασμός διαφορετικών μεν όσον αφορά τα περισσότερα δημιουργών, που όμως όχι μόνο δεν φαίνεται καθόλου παράταιρος, μα και προβάλλει πολλά υποσχόμενος και πιθανότατα και πολύ όμορφος...
Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου και με αφορμή τον εορτασμό εκατό χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου ποιητή ο Διονύσης Φραγγόπουλος παρουσιάζει στο «Black Duck Multiplarte» «Μία βραδιά με τον Καββαδία» με τραγούδια τα οποία προφανώς αποτελούν μελοποιήσεις ποιημάτων του. Έχοντας ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα κάθε Τετάρτη, στον «Σταυρό Του Νότου» θα βρίσκονται δύο καλοί νέοι δημιουργοί και ερμηνευτές, οι Γιώργος Περαντάκος και Βαγγέλης Ασημάκης, με τη συνοδεία πενταμελούς μπάντας (ηλεκτρική κιθάρα, μπουζούκι / ακουστική κιθάρα, keyboards, μπάσο και ντραμς).
Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου ανοίγει για εφέτος και το «Gagarin 205» με το σπουδαίο αγγλικό post punk συγκρότημα Killing Joke. Έχουν βέβαια περάσει τουλάχιστον είκοσι πέντε χρόνια από την ακμή τόσο του είδους όσο και του συγκεκριμένου γκρουπ, οι νοσταλγοί όμως μπορούν να σπεύσουν ανεπιφύλακτα καθώς τουλάχιστον δεν πρόκειται για μία από τις αρκετά συνηθισμένες σε τέτοιες περιστάσεις περιπτώσεις... κοροϊδίας.
Αυτό που θα δουν και θα ακούσουν είναι η αυθεντική τετραμελής σύνθεση του γκρουπ, η οποία εκτός από τον αμφιλεγόμενο - για ορισμένες απόψεις του - τραγουδιστή και ηγέτη τους Jaz Coleman, περιλάμβανε και τον μπασίστα Youth, ο οποίος μετά τη διάλυσή τους έγινε διάσημος - και εξακολουθεί να είναι - ως ένας από τους καλύτερους παραγωγούς της electronica.
Την ίδια ημέρα όμως ξεκινάει στον «Σταυρό Του Νότου» και θα συνεχίζεται για αρκετό καιρό κάθε Παρασκευή και Σάββατο το πρόγραμμα «Στην ίδια πόλη υπό βροχήν», το οποίο προκαταβολικά θεωρούμε ότι αποτελεί ένα από τα πλέον εγγυημένα ως προς την ποιότητά τους του εφετινού χειμώνα καθώς αποτελεί τη σύμπραξη -αρκετό καιρό μετά την τελευταία- του Θάνου Μικρούτσικου με τον Χρήστο Θηβαίο με τέσσερις αληθινά εξαιρετικούς μουσικούς (πνευστά, κιθάρα, μπάσο και ντραμς) να τους συνοδεύουν.
Πολλά και ενδιαφέροντα τέλος θα συμβούν εφέτος στο θέατρο «Κάππα» και, αν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέρος τους, το θεατρικό, είναι αρμοδιότητα άλλων, εμείς οφείλουμε να επισημάνουμε έναν καθόλου στερούμενο ενδιαφέροντος μουσικό. Πρόκειται για τον «Μουσικό Οκτώβριο», μια σειρά ζωντανών εμφανίσεων στον γνωστό θεατρικό χώρο όχι μόνο μουσικών αλλά και ηθοποιών, κυριολεκτικά σε έναν πολύ διαφορετικό ρόλο από αυτούς στους οποίους τους είχαμε συνηθίσει έως τώρα.
Την αρχή κάνει επίσης την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Οκτωβρίου η Σαβίνα Γιαννάτου με το «Πάω να πω στο σύννεφο», το υλικό δηλαδή ενός παλαιότερου και ομότιτλου δίσκου της, ο οποίος αποτελείτο αποκλειστικά από θαυμάσιες διασκευές τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι. Συμμετέχει ο Τάσος Μισυρλής και θα τους συνοδεύει τετραμελής ορχήστρα.

No comments: