Saturday, October 23, 2010

ΤΖΟΡΤΖ ΜΑΪΚΛ: Σεξ, ναρκωτικά και πριβέ ρεσιτάλ για κροίσους

  • Πώς ο κυπριακής καταγωγής βρετανός ποπ σουπερστάρ των δεκαετιών ΄80 και ΄90 κατέληξε να μπαινοβγαίνει στις φυλακές και να κερδίζει αρκετά εκατομμύρια εμφανιζόμενος για μισή ώρα σε πάρτι ρώσων μεγιστάνων

 
ΣΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ | Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010
«Θέλω να ξεκινήσω από την αρχή» δήλωσε ο Τζορτζ Μάικλ βγαίνοντας από τις φυλακές του Σάφολκ και έχοντας εκτίσει μόνο τη μισή από την οκτώ εβδομάδων ποινή φυλάκισης που του είχε επιβληθεί τον Σεπτέμβριο. Το ζήτημα είναι πώς ακριβώς εννοεί την «αρχή», καθώς τα τελευταία δώδεκα χρόνια ο κόσμος ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τις... αστυνομικού τύπου περιπέτειές του και ελάχιστα με τη μουσική του. Και πάλι δικαίωμά του, θα πει κανείς. Αλλωστε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον «Guardian», η οποία είχε συζητηθεί αρκετά, δήλωνε χαρακτηριστικά ότι δεν το ενδιαφέρει πλέον το τι λέγεται για τη ζωή του: «Ο κόσμος θέλει να με βλέπει ως ένα τραγικό πρόσωπο έπειτα από όλα αυτά περί απομάκρυνσής μου από τα φώτα της δημοσιότητας αλλά και τη σχέση μου με τα ναρκωτικά. Δεν είναι συναρπαστικά τα όσα μου συμβαίνουν. Κινούνται έξω από το σταρ σύστεμ και δεν τραβούν τόσο το ενδιαφέρον του κόσμου. Εχω την εντύπωση ότι τα εκλαμβάνει ως αδυναμία και αυτό διεγείρει τη ζήλια του. Αλλά εγώ δεν τα βλέπω ως αδυναμίες όλα αυτά. Απλώς έτσι είμαι».

Προφανώς ο κυπριακής καταγωγής βρετανός τραγουδιστής θέλει να επανέλθει στην πριγκιπική θέση που κατείχε στη δισκογραφία επί αρκετά χρόνια. Ωστόσο έχει δηλώσει πως κάτι τέτοιο δεν τον ενδιαφέρει πλέον και ότι, με τα χρήματα που έχει κερδίσει αλλά και αυτά που λαμβάνει από τα πνευματικά δικαιώματα, καθώς και τις περιοδείες που πραγματοποιεί αραιά και πού, μπορεί να ζήσει πλουσιοπάροχα όχι μία αλλά δέκα ζωές. Επίσης τονίζει ότι έχει αηδιάσει με το καθεστώς της δισκογραφίας, τόσο ώστε οτιδήποτε ηχογραφήσει στο μέλλον, θα το κυκλοφορεί μέσω Ιnternet.

Το περίφημο περιστατικό του στις δημόσιες τουαλέτες στο Λος Αντζελες το 1998 ακολούθησαν ένα σχετικό με το θέμα τραγούδι, το «Οutside», και η δημόσια παραδοχή του σεξουαλικού προσανατολισμού του. Τώρα σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως, παρά το γεγονός ότι βγαίνει από τη φυλακή με πολλές νέες ιδέες και ένα τραγούδι στα σκαριά, αυτό δεν θα έχει καμία σχέση με τη διαμονή του πίσω από τα κάγκελα.

Δύσκολα όμως μπορούμε να φανταστούμε τον Τζορτζ Μάικλ να γίνεται και πάλι ο δροσερός σταρ της δεκαετίας του ΄80. Τα 47 χρόνια του και η χρόνια χρήση μαριχουάνας σε τεράστιες ποσότητες - κάπνιζε περισσότερα από 25 τσιγάρα την ημέρα- σε συνδυασμό με πιο δυνατά ναρκωτικά, τον έχουν βαρύνει τόσο ώστε, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, ελάχιστα κοινά έχει με τον σημερινό κόσμο της ποπ.

Αρχής γενομένης από το 1998, όλες οι κινήσεις του φανέρωναν αυτοκαταστροφική διάθεση. Ο θάνατος του συντρόφου του Ανσέλμο Φελέπα από ΑΙDS, ο θάνατος της μητέρας του και η χρόνια σεξουαλική καταπίεση τον έκαναν να συμπεριφέρεται δημοσίως με έναν τρόπο ξένο προς τον καθωσπρέπει ποπ σταρ που γνωρίζαμε. Ακολούθησαν συλλήψεις επί συλλήψεων. Αλλοτε επειδή κοιμόταν σε κατάσταση μέθης στη ρόδα του αυτοκινήτου του στο κέντρο του Λονδίνου, άλλοτε για άκρως επικίνδυνες διαδρομές με το Range Rover του υπό την επήρεια ναρκωτικών- οπότε και φυλακίστηκε στις φυλακές του Πέντονβιλ, από τις οποίες έχουν περάσει ο Οσκαρ Γουάιλντ και ο Μπόι Τζορτζ.
Η επιστροφή του στο εξοχικό του 16ου αιώνα που διατηρεί μαζί με τον αμερικανό σύντροφό του Κένι Γκος ενδέχεται να του δώσει και πάλι την απαραίτητη ενέργεια ώστε να επιστρέψει στον κόσμο της μουσικής ποπ. Δύσκολα όμως θα μας ξαφνιάσει: εξ ορισμού η ποπ αφορά νέα πρόσωπα, ενώ ο ίδιος δεν χρειάζεται να κοπιάσει ιδιαιτέρως αρκεί να κάνει μια ακόμη περιοδεία για να βγάλει και με το παραπάνω το ψωμί του: οι συναυλίες που πραγματοποίησε μεταξύ 2006-2008 με τίτλο «25 LiveΤour» του απέφεραν 100 εκατ. δολάρια, ενώ αρκετά εκατομμύρια κερδίζει για εμφανίσεις μισής ώρας σε πριβέ εκδηλώσεις δισεκατομμυριούχων, όπως ο ρώσος μεγιστάνας Βλαντίμιρ Ποτάνιν και ο βρετανός επιχειρηματίας σερ Φίλιπ Γκριν.
  • Αμφισεξουαλικό αντικείμενο πόθου
Από το 1982, ως το ήμισυ του ποπ ντουέτου Wham!, ο Γεώργιος Παναγιώτου, γνωστότερος ως Τζορτζ Μάικλ, κέρδισε την αγάπη του νεανικού κοινού σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες όπως τα «Wake Μe Up Βefore Υou GoGo» και «Careless Whispers», ενώ η αμφισεξουαλική εικόνα που προέβαλλε, με τα καυτά σορτσάκια, τη φουντωτή μες κόμμωση, το βγαλμένο φρύδι και τους τεράστιους κρίκους, τον έκανε ερωτεύσιμο για κορίτσια και αγόρια. Η διάλυση του συγκροτήματος σήμανε μια ακόμη πιο επιτυχημένη προσωπική πορεία με τελικό απολογισμό πωλήσεις άνω των 100 εκατομμύρια δίσκων, επτά Νο1 επιτυχίες στη Βρετανία και οκτώ στις ΗΠΑ. Μεταξύ 1984 και 2004 ο Τζορτζ Μάικλ ακουγόταν περισσότερο από κάθε άλλον στο βρετανικό ραδιόφωνο. Και ξαφνικά όλα γύρισαν ανάποδα.

No comments: