Saturday, October 23, 2010

Η Τέχνη πρέπει να παίρνει θέση...


Ο Θανάσης Χουλιαράς και ο Φάνης Μαργαρώνης, μέλη της «KollektivΑ» μιλούν, με αφορμή τη νέα δισκογραφική δουλειά του συγκροτήματος, σε επιμέλεια του Μάνου Ξυδούς

Μας πρωτοσυστήθηκαν ως «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό», απαντώντας με δημιουργική διάθεση στον κυνισμό ενός αδηφάγου, απάνθρωπου συστήματος και στην ανάγκη τους να εκφραστούν μέσα από τη μουσική. Σήμερα, με μεγαλύτερη εμπειρία και με άλλη πλέον ονομασία, καθώς με παρότρυνση του Μάνου Ξυδούς μετονομάστηκαν σε «KollektivA», αλλά με το ίδιο μεράκι, δημιουργικότητα και αγάπη για το τραγούδι, καταθέτουν το νέο ομότιλο δίσκο τους «KollektivA» (κυκλοφορεί από τη «Lyra»), μια δουλειά με δεκατρία καινούργια τραγούδια, σε μουσική του συγκροτήματος και σε στίχους του Φάνη Μαργαρώνη. Η ανήσυχη και ταλαντούχα αυτή κολεκτίβα, μέσα από το νέο της άλμπουμ μουσικά συναντιέται στο ποπ σταυροδρόμι του σύγχρονου κιθαριστικού ήχου, του προγκρέσιβ ροκ και του ελληνικού τραγουδιού, φιλοδοξώντας να ανανεώσει τη μέχρι σήμερα αντίληψη για το ελληνικό ροκ. Ταυτόχρονα, ο δίσκος είναι μια πύρινη γλώσσα, που βγάζει μια ομάδα νέων, η οποία ασφυκτιά από τους τοίχους της πόλης αλλά ταυτόχρονα τούς γεμίζει ζωγραφιές και συνθήματα.. 
Με αφορμή την κυκλοφορία του άλμπουμ, οι «KollektivΑ» συνεχίζουν τις συναυλίες τους στο «Ρυθμός Stage» (Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη, 210.9750.060), συντροφιά με αγαπημένους φίλους τους καλλιτέχνες. Μαζί τους, στις 28/10 οι «Magic De Spell», 4/11 ο Αλκης Κωνσταντόπουλος και 11/11 o Κόμης Χ και οι «Αλχημιστές».


Για το νέο άλμπουμ μιλούν δύο μέλη του συγκροτήματος, ο Θανάσης Χουλιαράς και ο Φάνης Μαργαρώνης.
«Περιπλάνηση» στο σύγχρονο αστικό τοπίο
-- Είναι η τρίτη δισκογραφική σας προσπάθεια. Τι θα ακούσει κάποιος σε αυτήν τη δισκογραφική δουλειά;
-- Είναι ταυτόχρονα η τρίτη - ως «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό» κυκλοφορήσαμε δύο άλμπουμ - αλλά και η πρώτη μας δουλειά ως «KollektivA», που είναι η εξέλιξη του ΦΕΜΔ. Παράλληλα, θεωρούμε το άλμπουμ «KollektivA» και ως ντεμπούτο, καθώς πέρα από την αλλαγή του ονόματος είμαστε σε μια καινούρια, δημιουργική φάση στην πορεία μας, με δύο νέα μέλη που ολοκληρώνουν τη χημεία του σχήματος και φυσικά πιο έμπειροι από την προηγούμενη καλλιτεχνική μας δραστηριότητα και ως μονάδες και ως σύνολο.
Το άλμπουμ «KollektivA» περιλαμβάνει 13 τραγούδια που μπλέκουν διάφορα στυλ και είδη, όχι με μια επιτηδευμένη πρόθεση για κάτι τέτοιο, αλλά ως αποτέλεσμα των ακουσμάτων, των επιρροών ή ακόμα και των εμμονών που κουβαλούν όλα τα μέλη του σχήματος. Το αποτέλεσμα είναι μια μίξη του σύγχρονου κιθαριστικού ήχου, του προοδευτικού ροκ και του ελληνικού τραγουδιού μέσα σε ένα ευρύ φάσμα μουσικών και ερμηνευτικών προσεγγίσεων. Αξίζει να αναφέρουμε τη συμμετοχή στο άλμπουμ της Πέννυς Ραμαντάνη («Οναρ»), του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου που έπαιξε βιολί σε ένα τραγούδι, του Totem από τη σκηνή του Low Bap και φυσικά του αξέχαστου Μάνου Ξυδούς. Η στιχουργική περιπλάνηση στο δίσκο (σ.σ. σε στίχους Φάνη Μαργαρώνη) μοιάζει με μια περιπλάνηση στο σύγχρονο αστικό τοπίο όπου θα συναντήσεις υποψιασμένες φάτσες περαστικών, παρέες πιτσιρικάδων που χαμογελούν συνωμοτικά, μικρά σκοτεινά στενά δίπλα σε φωτεινές λεωφόρους, μετανάστες που σου απλώνουν το χέρι, ανθρώπινες σχέσεις που παλεύουν να κρατηθούν ζωντανές, εκδηλώσεις οργής, αγανάχτηση για κάθε τι που σε πνίγει, ελπίδα, λεπτές ισορροπίες, την ποίηση του δρόμου, βαμμένους τοίχους με μια ιδέα που εξαπλώνεται... Τον καιρό της κρίσης είναι ακόμα πιο επιτακτικό η τέχνη να πάρει θέση και αυτό θέλαμε να διαπνέει όλη την αισθητική του άλμπουμ.
Η συνεισφορά του Μάνου Ξυδούς 
-- Ποιο είναι το διαφορετικό στοιχείο σε αυτήν την δουλειά; Ποια είναι τα στοιχεία που πρόσθεσε η επιμέλεια του Μάνου Ξυδούς;
-- Μέσα από την εμπειρία μας όλο το προηγούμενο διάστημα γίναμε πιο ικανοί να συμπυκνώνουμε τις ιδέες μας και να φιλτράρουμε καλύτερα τις επιρροές μας μέσα στα τραγούδια και τη μουσική μας. Υπάρχουν τραγούδια μέσα στο άλμπουμ που δουλεύαμε συνθετικά για πολύν καιρό και άλλα που προέκυψαν μέσα σε λίγες μέρες, αλλά συνολικά θέλαμε να είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι σε όλη την πορεία υλοποίησης του δίσκου.
Η συνεισφορά του Μάνου σε πολλά σημεία υπήρξε καθοριστική. Καταρχήν, ο Μάνος πρότεινε να αλλάξουμε το όνομά μας σε «Kollektiva», κάτι που εξαρχής μας φάνηκε πολύ καλή ιδέα αφού, πάντα κατανοούσαμε το σχήμα ως μια κολεκτίβα μουσικών. Επίσης, συμμετέχει και ο ίδιος στο άλμπουμ κάνοντας μια εντυπωσιακή ροκ αγκιτάτσια στη διασκευή που έχουμε κάνει στο κλασικό αμερικάνικο εργατικό τραγούδι «Which Side Are You On?». Η κυριότερη όμως συνεισφορά του ήταν αυτά τα σκανδαλωδώς εύστοχα και λακωνικά σχόλια - συμβουλές του πάνω στα τραγούδια, χωρίς τα οποία ο δίσκος θα ηχούσε σίγουρα διαφορετικά. Γενικά, θεωρούμε τους εαυτούς μας πολύ τυχερούς που είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε με έναν καλλιτέχνη και άνθρωπο σαν τον Μάνο Ξυδούς.
-- Ως προς τη μουσική τι διαφορετικό υπάρχει σε αυτόν τον δίσκο;
-- Καταρχήν, όλη αυτή η μίξη μουσικών ειδών και στυλ σίγουρα είναι κάτι που δε συμβαίνει συχνά στο ελληνικό τραγούδι. Χρησιμοποιήσαμε μουσικές φόρμες που δεν έχουμε συνηθίσει να τις ακούμε με ελληνικό στίχο. Ηχογραφήσαμε το δίσκο στο δικό μας στούντιο και έτσι είχαμε την ευχέρεια να πειραματιστούμε σε πολλά επίπεδα, π.χ. στις ενορχηστρώσεις χρησιμοποιήσαμε πολλά και ετερόκλητα μουσικά όργανα όπως βιολί, νταούλι, ακορντεόν, σαξόφωνο, theremin, 7χορδη κιθάρα (πρώτη η «KollektivA» τη συστήνει στο κοινό του ελληνικού τραγουδιού), talkbox, ακόμα και κουτιά καφέ!
Συνδυάζοντας πολλές μορφές τέχνης 
-- Είστε μια μουσική κολεκτίβα, που επιλέγετε να ασχολείστε και να συνδυάζετε όλες τις μορφές τέχνης, αλλά και το ραδιόφωνο...
-- Από πολύ νωρίς στην πορεία μας, αρχίσαμε να φλερτάρουμε με την ιδέα ενός συνδυασμού πολλών μορφών τέχνης κυρίως στις ζωντανές μας εμφανίσεις. Ετσι οδηγηθήκαμε στην πραγματοποίηση θεματικών συναυλιών, ολοκληρωμένων μουσικοθεατρικών παραστάσεων ή και μιούζικαλ, σε συνεργασία με σκηνοθέτες, θεατρικές ομάδες κ.ά. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τους εδώ και καιρό μόνιμους συνεργάτες μας, την πρωτοποριακή ομάδα «Eyellusion», που επιμελείται την οπτικοποίηση των ζωντανών μας εμφανίσεων με video art, 3d Animation και live show. Αιτία γι' αυτό το «μπλέξιμο» αποτέλεσε ότι όλοι μας παρακολουθούμε στενά και άλλες μορφές τέχνης που επηρεάζουν σημαντικά το αισθητικό μας κριτήριο, αλλά κυρίως το γεγονός ότι αναζητούμε συνεχώς νέους και πιο ολοκληρωμένους τρόπους, για να παρουσιάσουμε την καλλιτεχνική μας δημιουργία. Οσον αφορά στην ενασχόλησή μας με το ραδιόφωνο αυτή ξεκίνησε με τη σκέψη να μπορούμε να υποστηρίξουμε μουσικές και καλλιτέχνες που αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κάποιος μαζί τους, καθώς και να έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε πιο άμεση επαφή με καλλιτέχνες, κυρίως της γενιάς μας, ρίχνοντας έτσι τους σπόρους για κοινές καλλιτεχνικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες.
-- Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;
-- Εχοντας κυκλοφορήσει το άλμπουμ, θα επιδιώξουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες συναυλίες το επόμενο διάστημα. Θεωρούμε τις ζωντανές μας εμφανίσεις ως ένα από τα δυνατά μας χαρτιά και διασκεδάζουμε αφάνταστα πάνω στο σανίδι. Ξεκινήσαμε τις φετινές μας εμφανίσεις στη μουσική σκηνή «Ρυθμός Stage», για τέσσερις Πέμπτες (21 και 28/10, 4 και 11/11) παρέα με εξαίρετους φίλους μας καλλιτέχνες που θα έχουμε ως καλεσμένους. Είναι οι «Οναρ», οι «Magic De Spell», ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος και ο Κόμης Χ και οι «Αλχημιστές», αντίστοιχα κάθε Πέμπτη. Παράλληλα, η ομάδα «Eyellusion» επιμελείται το οπτικό σκέλος των εμφανίσεων πάνω σε ένα concept που έχουμε επεξεργαστεί με θεματικό τίτλο «Μια ιδέα που εξαπλώνεται...».

Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Κυριακή 24 Οχτώβρη 2010

No comments: