Tuesday, October 26, 2010

Η Καίτη Χωματά και τα 500.000 «χτυπήματα»

  • Ιδιαίτερα αγαπητή στους χρήστες του YouTube ήταν η τραγουδίστρια του Νέου Κύματος


Δεν είναι εποχές για τρυφερά τραγούδια. Ούτε οι μπουάτ υπάρχουν πια ούτε, πολύ περισσότερο, ο κόσμος διψάει για λιτά, μουσικοθεατρικά προγράμματα, στηριγμένα σε μια κιθάρα και μια φωνή.

Την περασμένη Κυριακή ο θάνατος της Καίτης Χωματά, της αισθαντικής τραγουδίστριας του Νέου Κύματος, μπορεί να συγκίνησε τους μεγαλύτερους, εκείνους που μεγάλωσαν με τα τραγούδια της στα χρόνια της δεκαετίας του ΄60 και στις αρχές της επόμενης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Χωματά ήταν παντελώς άγνωστη στις νεότερες γενιές- τουλάχιστον στα παιδιά που χειρίζονται το Ιντερνετ και τις εφαρμογές του.

Παρ΄ ότι το Νέο Κύμα είναι ένα κεφάλαιο του ελληνικού τραγουδιού προ πολλού κλεισμένο, εν τούτοις η Καίτη Χωματά με τα τραγούδια της μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε από το... YouTube.

Για παράδειγμα, η κλασική επιτυχία της «Θα διώξω τα σύννεφα» μετρά γύρω στα 160.000 «χτυπήματα». Και οι διαδικτυακές προβολές δεν σταματούν εδώ. «Το Χριστινάκι» έχει 22.000, η «Μαυρομαλλούσσα κοπελιά» 70.000, ενώ το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» έχει ξεπεράσει τις 260.000 «προβολές»- συνολικά δηλαδή περισσότερες από 500.000.

Η Καίτη Χωματά ήταν επίσης «παρούσα» στο Facebook μέσω σελίδων που είχαν δημιουργήσει φίλοι της. Και όλα αυτά τη στιγμή που η ίδια είχε αποτραβηχτεί για πολλά χρόνια από τα φώτα της δημοσιότητας, απουσία την οποία έσπασε μόλις πέρυσι με μια σειρά εμφανίσεων σε μουσική σκηνή στο Γκάζι μαζί με άλλους παλαίμαχους εκπροσώπους του Νέου Κύματος.

Η Καίτη Χωματά γεννήθηκε στις 24 Οκτωβρίου του 1946 και πέθανε ανήμερα των γενεθλίων της, 64 χρόνια μετά, ενώ περίπου τα τελευταία 30 χρόνια έπασχε από καρκίνο. Με το τραγούδι ασχολήθηκε τυχαία και από μικρή ηλικία- την ανακάλυψε ο Γιώργος Οικονομίδης στα ταλέντα του- ενώ στα πρώτα της βήματα συνεργάστηκε με τον συνθέτη Γιάννη Σπανό, τον σημαντικότερο εκφραστή του Νέου Κύματος.

Είχε τραγουδήσει περισσότερα από 200 τραγούδια και είχε συμμετάσχει σε 18 δίσκους. Είχε ερμηνεύσει επιτυχίες των Χρήστου Λεοντή, Νίκου Μαμαγκάκη, Γιώργου Κριμιζάκη, ενώ στις μπουάτ όπου εμφανιζόταν ερμήνευε και τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου. Τελευταία της εμφάνιση, το περασμένο καλοκαίρι, μαζί με τον Μιχάλη Βιολάρη στο Αττικό Αλσος.

Η νεκρώσιμος ακολουθία ψάλλεται σήμερα στις 16.00 στον Ιερό Ναό Αγ. Μαρίνας Ηλιούπολης και θα ταφεί στο Νεκροταφείο Ηλιούπολης.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=363015&dt=26/10/2010#ixzz13RtxTyfO

No comments: