Tuesday, October 26, 2010

Τραγούδησε το «αχ» του ποιητή Σκαρίμπα

Μελοποιημένα ποιήματα του Γιάννη Σκαρίμπα περιλαμβάνει ο νέος δίσκος του Διονύση Τσακνή, που κυκλοφορεί μαζί με το βιβλίο «Γιάννης Σκαρίμπας: Απαντες στίχοι 1936 - 1970»
Γιάννης Σκαρίμπας
Πνευματική αξία παντοτινή, ο ριζοσπάστης διανοητής και λογοτέχνης Γιάννης Σκαρίμπας, μας κληρονόμησε ένα πλούσιο και πολύμορφο έργο, που τον κατατάσσει στην πρωτοπορία της ελληνικής λογοτεχνίας. Παράλληλα με το συγγραφικό του έργο, μας δώρισε και μία ποίηση ανατρεπτική και ξεχωριστή, η οποία όμως έμεινε στη σκιά της σπουδαίας πεζογραφίας του. Ενα μεγάλο μέρος της ποίησης του πολυδιάστατου Χαλκιδαίου περιλαμβάνεται στην έκδοση «Γιάννης Σκαρίμπας: Απαντες στίχοι 1936 - 1970» («Νεφέλη»), που συνοδεύεται από το νέο CD του Διονύση Τσακνή με τίτλο «Εαυτούληδες», με 12 τραγούδια - μελοποιημένα ποιήματα από την ομώνυμη συλλογή του Γ. Σκαρίμπα. 
Μια έκδοση - ευτυχής «συνάντηση» του ποιητικού λόγου του ασυμβίβαστου, οξυδερκούς στοχαστή με τη μουσική έμπνευση του «Σκαριμπικού» συνθέτη - που παρουσιάστηκε προχτές το βράδυ, στο κατάμεστο «Φλοράλ». Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η θετή κόρη του Γ. Σκαρίμπα, Τασία Σελέκου, και ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ιδιαίτερα χαρούμενος, που το βιβλίο παντρεύεται με τη μουσική του και το CD του θα συνοδεύει τον αγαπημένο του λογοτέχνη, ο Διονύσης Τσακνής ανέφερε πως με την έκδοση «δίνεται η ευκαιρία να υπερασπιστούμε τον πολιτισμό της αριστεράς», τονίζοντας παράλληλα πως «ο Σκαρίμπας πολεμήθηκε αβυσσαλέα από το κατεστημένο της εποχής του». Ο ίδιος επί χρόνια γύρευε να βρει τα ποιήματά του και καθώς δεν εκδίδονταν είχε «απειλήσει» πως θα τα εξέδιδε ο ίδιος. Μέχρι που έμαθε για την απόφαση των εκδόσεων «Νεφέλη» να προχωρήσουν στην έκδοση των απάντων του... Ο ίδιος ήδη προσπαθούσε να «ξεκλειδώσει» τον ποιητή Σκαρίμπα και ν' ανακαλύψει, «μέσα στην έτσι κι αλλιώς άριστη μετρική του, τον τρόπο που δεν θα πρόδιδε τα υπερρεαλιστικά του νοήματα». Κι όταν το κατάφερε ...έντεκα ποιήματα μελοποιήθηκαν σε έντεκα μέρες. Το δωδέκατο («Ουλαλούμ») το είχε μελοποιήσει παλιότερα, στο δίσκο του «Τι γυρεύεις στον ύπνο μου πατέρα».


«Παίρνει από το χέρι τη μούσα της ποίησης για να σεργιανίσει τους θησαυρούς του Σκαρίμπα», είπε αναφερόμενη στο δίσκο του Δ. Τσακνή η Κατερίνα Κωστίου, επιμελήτρια του βιβλίου, στο οποίο περιλαμβάνονται ογδόντα πέντε ποιήματα του Γ. Σκαρίμπα, δημοσιευμένα στις τρεις ποιητικές συλλογές του «Ουλαλούμ», «Εαυτούληδες» και «Βοϊδάγγελοι». Για τον Γ. Σκαρίμπα και τη «συνάντηση» της ποίησής του με τη μουσική του Δ. Τσακνή μίλησαν ο ποιητής Γιάννης Κοντός και ο συγγραφέας Γιώργος Μανιώτης: «Εξαίρετες μελωδίες, συνθέσεις που μένουν... είναι αυτό που χρειάζεται ο Σκαρίμπας» (Γ. Κοντός). «Ο Τσακνής ακολουθεί τη μουσική της ποίησης του Σκαρίμπα - έγνοια του είναι να τη φέρει κοντά μας... Φέρνει στο φως το θησαυρό του... Τραγούδησε από ψυχής το "αχ" του ποιητή» (Γ. Μανιώτης). [Ριζοσπάστης, Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2010]

No comments: