Monday, October 11, 2010

Σαν σήμερα (11-10-1963) πέθανε η Εντίθ Πιαφ

H Εντίθ Πιαφ, η πιο σημαντική ίσως «λαϊκή τραγουδίστρια» της Γαλλίας γεννήθηκε ως Εντιθ Ζιοβάνα Γκασιόν, στις 19 Δεκεμβρίου του 1915 στη Μπελβίλ του Παρισιού. Η μητέρα της, γαλλοϊταλικής καταγωγής ήταν τραγουδίστρια σε καφέ της εποχής, ενώ ο πατέρας της ακροβάτης του δρόμου. Η μικρή Εντίθ μεγάλωσε μαζί με τη γιαγιά της, η οποία διατηρούσε οίκο ανοχής σε επαρχιακή πόλη της Γαλλίας.
Λέγεται ότι στα παιδικά της χρόνια η Πιαφ τυφλώθηκε, από άγνωστη αιτία, ενώ τελικώς ξαναβρήκε το φως της. Τα εφηβικά της χρόνια η τραγουδίστρια θα τα περάσει δίπλα στον πατέρα της, δουλεύοντας μαζί του σε τσίρκο, όπου την έβαζε να τραγουδάει για να συμπληρώνει το δικό του «νούμερο». Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (κατά τη διάρκεια του οποίου η Πιαφ εμψυχώνει με τη φωνή της τους γάλλους στρατιώτες), η φήμη της τραγουδίστριας θα εκτοξευτεί στα ύψη, με τη ζωή της να μοιάζει «σαν τριαντάφυλλο».
Η πραγματικότητα ωστόσο, πίσω από την απατηλή λάμψη της δημοσιότητας, είναι διαφορετική: τραυματισμοί σε τροχαία, κούρες αποτοξίνωσης, επτά εγχειρήσεις, μία απόπειρα αυτοκτονίας, αλλά και ο θάνατος του μοναδικού της παιδιού, της Μαρσέλ, το 1935 σε ηλικία δύο μόλις ετών, είναι τα τρανταχτά δραματικά γεγονότα που θα σημαδέψουν ανεξίτηλα τη ζωή της. Αρρωστη και καταβεβλημένη, η Πιαφ θα φύγει από τη ζωή στις 11 Οκτωβρίου του 1963, πριν καν συμπληρώσει τα 48 της χρόνια. Ο «θρύλος» της ωστόσο, όσο και τα τραγούδια της, εξακολουθούν να παραμένουν «ζωντανά.

Τι έγραψε «ΤΟ ΒΗΜΑ» για το θάνατο της Πιαφ:

No comments: