Monday, October 11, 2010

Ο Μίσα Μάισκυ έρχεται στις 14 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ρεσιτάλ του διάσημου βιολοντσελίστα
Ο Μίσα Μάισκυ και η κόρη του Λίλυ
Ο Μίσα Μάισκυ και η κόρη του Λίλυ   
Στην Αθήνα έρχεται ξανά ο Μίσα Μάισκυ, για μια συναυλία την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τον βιρτουόζο βιολοντσελίστα θα συνοδεύει αυτή τη φορά η... κόρη του Λίλυ Μάισκυ.

Όταν έκανε το ντεμπούτο του, το 1965, με τη Φιλαρμονική του Λένινγκραντ, του αποδόθηκε το παρωνύμιο «ο Ροστροπόβιτς του μέλλοντος».

Και όχι άδικα, αφού ο μεγάλος δάσκαλος σύντομα αναγνώρισε στο πρόσωπο του μαθητή του έναν άξιο συνεχιστή του πλέκοντας με παρρησία το εγκώμιό του: «[Ο Μίσα Μάισκυ είναι] ένα από τα εξαιρετικά ταλέντα της νέας γενιάς. Το παίξιμό του συνδυάζει ποίηση και άκρα ευαισθησία με έντονο ταμπεραμέντο και θαυμάσια τεχνική».

Τον διάσημο δεξιοτέχνη του τσέλου από τη Λετονία θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και πάλι το ελληνικό κοινό στο Μέγαρο, την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου (ώρα έναρξης: 8.30 μ.μ.) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης όπου ο Μάισκυ είχε εμφανιστεί πλαισιωμένος από την Κ.Ο.Θ. δύο χρόνια πριν, τον Απρίλιο του 2008.

Αυτή τη φορά, όμως, στο ρεσιτάλ του θα τον συνοδεύσει στο πιάνο μια πολύ... ξεχωριστή πιανίστα, η κόρη του Λίλυ Μάισκυ.

Το πρόγραμμα αρχίζει με Μπετόβεν και τις «Επτά Παραλλαγές για πιάνο και βιολοντσέλο σε μι ύφεση μείζονα πάνω στο ντουέτο Bei Männern welche Liebe fühlen [Οι άντρες που έρωτα νιώθουν]» από τον «Μαγικό αυλό» του Μότσαρτ. Η μελωδία προέρχεται από το φινάλε της δεύτερης σκηνής της πρώτης πράξης, όπου η Παμίνα και ο Παπαγκένο υμνούν τις χαρές της αγάπης.

Το σύντομο αυτό έργο θα διαδεχθούν τα Fantasiestücke («Κομμάτια Φαντασίας»), έργο 73 του Ρόμπερτ Σούμαν.

Η σκυτάλη παραδίδεται στον Κλωντ Ντεμπυσσύ. Θα ακουστεί η Σονάτα σε ρε ελάσσονα που ο Γάλλος μουσουργός συνέθεσε το καλοκαίρι του 1915, έργο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι και συνδυάζει το σαρκαστικό χιούμορ με την μελαγχολική ποιητικότητα.

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος είναι αφιερωμένο στην Ισπανική Εθνική Μουσική Σχολή.

Αρχίζει με το Intermezzo από τη σουίτα για πιάνο Goyescas του Ενρίκε Γρανάδος, η οποία συνιστά την κορωνίδα του πιανιστικού έργου του. Επίσης, θα ακουστεί ένα απόσπασμα από τους «Ισπανικούς χορούς» του (Andaluza, έργο 37/5).

Θα ακολουθήσουν δύο πιανιστικές συνθέσεις (Cordoba και Tango) του Ισαάκ Αλμπένιθ (1860-1909). Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με το έργο Requiebros («Koλακείες») του Καταλανού Γκασπάρ Κασσαντό.

Στον Μανουέλ Ντε Φάγια ανήκει και ο επίλογος της βραδιάς με τη «Λαϊκή Ισπανική Σουίτα», η οποία δημιουργήθηκε το 1926 για φωνή και πιάνο.

Η εμφάνιση του διακεκριμένου βιολοντσελίστα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εντάσσεται στο πλαίσιο της Ετήσιας Σειράς Μεγάλοι Ερμηνευτές.

Ο Μ.Μάισκυ έχει συνεργαστεί με κορυφαίους διευθυντές ορχήστρας (Μπέρνσταϊν, Τζουλίνι, Μέτα, Μούτι, Μάαζελ, Λιβάιν, Ασκενάζι, Σινόπολι, Μπάρενμποϊμ κ.ά.) και με λαμπρούς σολίστ: την Μάρθα Άργκεριχ, τον Ράντου Λούπου, τον Λανγκ Λανγκ, τον Νέλσον Φρέιρε, τον Πίτερ Σέρκιν, τον Γκίντον Κρέμερ, τον Γιούρι Μπασμέτ, τον Βαντίμ Ρεπίν, τον Μαξίμ Βενγκέροφ, τον Τζούλιαν Ράχλιν κ.α.

Εδώ και 25 χρόνια, έχει λάβει μέρος σε δεκάδες αποκλειστικές ηχογραφήσεις για λογαριασμό της δισκογραφικής εταιρείας Deutsche Grammophon, συμπράττοντας με φημισμένα μουσικά σύνολα (Φιλαρμονικές της Βιέννης, του Βερολίνου και του Ισραήλ, Συμφωνική του Λονδίνου, κ.ά.), πολλές από τις οποίες έχουν τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις.

Έχει αποσπάσει πέντε φορές το βραβείο Record Academy Prize (Ιαπωνία) και τρεις φορές το βραβείο Echo Deutscher Schallplattenpreis (Γερμανία). Έχει ακόμη τιμηθεί με το Grand Prix du Disque και το Diapason d’Or (Γαλλία), ενώ υπήρξε υποψήφιος και για βραβείο Grammy.

Ηχογραφήσεις έχει κάνει επίσης με την κόρη του Λίλυ. Έργα γραμμένα για φωνή σηματοδοτούν την αρχή και το τέλος του ρεσιτάλ του Μίσα Μάισκυ στο Μέγαρο.

Οι τιμές των εισιτηρίων για το ρεσιτάλ του Μίσα Μάισκυ είναι 9 ευρώ (Φοιτητικά), 15, 27, 38 και 55 ευρώ (Διακεκριμένη Ζώνη).

Το in.gr είναι χορηγός της εκδήλωσης.

No comments: