Tuesday, October 19, 2010

Ο πρίγκιπας του φανκ

Ο Μέισιο Πάρκερ απόψε στο «Παλλάς» με το σαξόφωνό του
  • Ηλιας Mαγκλινης, Η Καθημερινή, Tρίτη, 19 Oκτωβρίου
ΣΥΝΑΥΛΙΑ. Οποιος βρεθεί στο «Παλλάς», απόψε στις 9 το βράδυ, θα έχει την ευκαιρία, έστω και καθιστός, στις ωραιότατες καρέκλες του θεάτρου, να χορέψει. Μάλλον θα αναγκαστεί να σηκωθεί, να κουνηθεί και να χορέψει. Θα είναι πολύ δύσκολο να συγκρατηθεί όταν στη σκηνή θα βρίσκεται ο σαξοφωνίστας Maceo Parker (Μέισιο Πάρκερ). «Πάντα ήμουν funky μουσικός και το οφείλω στον Τζέιμς Μπράουν, τον μεγαλύτερο δουλευταρά στη show business!», μας έγραψε ο κύριος Πάρκερ όταν τον ρωτήσαμε πώς έγινε και ενώ μεγάλωνε στην Αμερική σε μια εποχή που το ροκ εν ρολ είχε κατακτήσει τους πάντες, εκείνος προτίμησε να αφοσιωθεί στον «πρόδρομό» του, το ριδμ εν μπλουζ. Οπως εξάλλου μας εξομολογήθηκε, ο δρόμος του τον έφερε στον Τζέιμς Μπράουν- κι αυτό ήταν αρκετό για να καθοριστεί η κατοπινή πορεία του. Ωστόσο, γεννημένος στη Βόρεια Καρολίνα το 1943, πρώτα λάτρεψε τον Ρέι Τσαρλς. «Πάντα μου άρεσε ο Ρέι Τσαρλς, πάντα μου άρεσε και πάντα εκτιμούσα τον τρόπο που έπαιζε. Τον άκουγα από πολύ μικρός».
Το 1964 βρέθηκε στον δρόμο του ο Τζέιμς Μπράουν και όλα άλλαξαν. «Μαζί του ξεκίνησα, έμαθα τόσα πολλά και χάρη σ’ εκείνον το όνομά μου άρχισε να κυκλοφορεί». Λογικό: όλοι ξέρουμε το «I feel good», το πασίγνωστο άσμα του Τζέιμς Μπράουν, όλοι θυμόμαστε το σαξόφωνο που συνοδεύει και υπερτονίζει το πάθος του «Νονού της Soul» στο συγκεκριμένο, πολυαγαπημένο τραγούδι - αυτό το σαξόφωνο είναι του Μέισιο Πάρκερ, λοιπόν.
Το 1970 ο Πάρκερ αποχώρησε προσωρινά από την μπάντα του Μπράουν, σχημάτισε τους Maceo & All the Kings Men, αλλά τρία χρόνια αργότερα επανήλθε δριμύτερος και έγινε από τους βασικούς συντελεστές των επιτυχιών «Cold Sweat», «Lickin’ Stick» and «Mother Popcorn». Το 1974 έβγαλε τον πρώτο σόλο δίσκο του το «Us People» και τον επόμενο χρόνο το «Funky Music Machine».
  • Δεκαέξι χρόνια
Παρά τα «διαλείμματα» αυτά, ο κορυφαίος μουσικός πάντα επέστρεφε στην μπάντα του Τζέιμς Μπράουν, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όπου η φυλάκιση του τελευταίου τον οδήγησε οριστικά στη σόλο καριέρα. Το 1992 είχε τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του με το άλμπουμ «Life on Planet Groove», το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε «2% τζαζ και 98% φάνκι». Ο Μέισιο Πάρκερ παραμένει στις επάλξεις έως σήμερα.
Ο Πάρκερ είχε εμφανιστεί ξανά στη χώρα μας πριν από 16 χρόνια περίπου. «Θυμάμαι ένα σπουδαίο κοινό, πράγμα που με κάνει να ανυπομονώ να θέλω να ξαναβρεθώ στα μέρη σας».

No comments: