Monday, October 11, 2010

Οχι πένθος για τον Λένον

  • ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΩΝ 70ών ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΤΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Στο Λίβερπουλ η πρώτη σύζυγος του Τζον Λένον, Σίνθια, κι ο γιος του, Τζούλιαν. Στο Ρέικιαβικ η Γιόκο Ονο και ο άλλος του γιος, ο Σον. Το Σάββατο, ανήμερα της 70ής επετείου από τη γέννηση του «Σκαθαριού», οι δύο γυναίκες της ζωής του και οι γιοι του παραβρέθηκαν σε διαφορετικές εκδηλώσεις μνήμης.
Συναυλία για τον Τζον Λένον έδωσε η Γιόκο Ονο μαζί με τον Ρίνγκο Σταρ (φωτογρ.) και τον γιο της με τον Λένον, Σον.
Συναυλία για τον Τζον Λένον έδωσε η Γιόκο Ονο μαζί με τον Ρίνγκο Σταρ (φωτογρ.) και τον γιο της με τον Λένον, Σον.
Στο πάρκο Chavasse, στη γενέθλια πόλη των «Beatles», μπροστά σε 2.000 φανατικούς της μουσικής του Λένον, η Σίνθια και ο Τζούλιαν έκαναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου «Peace and Harmony», μιας πολύχρωμης υδρογείου την οποία «επισκέπτονται» γλυπτά περιστέρια, σε διάφορα χρώματα. Το μνημείο, έργο της 19χρονης Αμερικανίδας Λόρεν Βόιερς, ύστερα από παραγγελία της οργάνωσης Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ειρήνη (που εδρεύει στην Καλιφόρνια), αφιερώνεται σ' εκείνον και στις ιδέες του υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης.
«Είμαστε εδώ με την καρδιά μας για να τιμήσουμε τον μπαμπά, να προσευχηθούμε για την ειρήνη και να πούμε ευχαριστώ σε εσάς», είπε ο Τζούλιαν, κάνοντας τα αποκαλυπτήρια. «Νομίζω ότι το πένθος για τον Τζον τελείωσε. Ηρθε η ώρα να γιορτάσουμε. Σκεφτείτε οτιδήποτε ήταν θετικό στη ζωή του και χαρείτε κι αυτό κι όλα όσα πήραμε από τη μουσική του», δήλωσε και η 71χρονη Σίνθια. Υστερα, μαζί με το συγκεντρωμένο πλήθος ένωσαν τα χέρια και τραγούδησαν τον ύμνο του Λένον «Give peace a chance». Ανάμεσα στον κόσμο και ο πρώτος ντράμερ των «Beatles», ο Πιτ Μπεστ.
Πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα πιο μακριά, στην Ισλανδία, η 77χρονη Γιόκο Ονο φωταγώγησε ένα άλλο μνημείο για τον σύντροφό της, το «Imagine Peace Tower», έναν πύργο που η ίδια εμπνεύστηκε και δημιούργησε ως φόρο τιμής. Είναι ουσιαστικά μια λευκή πέτρινη βάση από την οποία ξεπηδά μια τεράστια στήλη φωτός και βρίσκεται στο νησί Βιντέι, κοντά στο Ρέικιαβικ. Αμέσως μετά η Γιόκο, ο γιος της Σον και ο Ρίνγκο Σταρ έδωσαν ως «Plastic Ono Band» μια συναυλία στο Ρέικιαβικ μπροστά σε εκατοντάδες κόσμου. Ολοι μαζί τραγούδησαν το «Happy birthday» στη μνήμη του Λένον.
Δεν ήταν όμως μόνον «οικογενειακές» οι γενέθλιες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στον κόσμο το Σάββατο. Στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης η μπάντα του Λένον «The Quarrymen» έδωσε μια μεγάλη συναυλία.
Και στο κομμάτι του πάρκου που είναι γνωστό ως Strawberry Fields, δίπλα στο σημείο όπου είχε δολοφονηθεί ο Λένον το 1980, χιλιάδες κόσμου μαζεύτηκαν, τραγούδησαν και άφησαν λουλούδια γύρω από το ψηφιδωτό που σχηματίζει τη λέξη «Imagine» στο πλακόστρωτο του πάρκου.
Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 70ά γενέθλια του Λένον δεν ολοκληρώθηκαν όμως το Σάββατο. Στις 2 Νοεμβρίου το International Hard Rock Cafe διοργανώνει στο παράρτημά του στο Χόλιγουντ μεγάλη συναυλία στη μνήμη του, με τίτλο «Imagine There's Νο Hunger», τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν υπέρ της Οργάνωσης για την εξάλειψη της πείνας.
Στις 12 Νοεμβρίου στο Μπίκον Θίατερ της Νέας Υόρκης οργανώνεται το All Star Tribute Concert με τους Τζάκσον Μπράουν, Πάτι Σμιθ, Σίντι Λόπερ κ.ά. Και για τις 9 Δεκεμβρίου προετοιμάζεται ακόμη ένα tribute concert στο Λίβερπουλ κι αυτό με φιλανθρωπικό σκοπό.

No comments: